論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章

有家傭o既媽,妳地用咩鑊?

我自己之前用tefal o既易潔鑊用左6年都冇問題,個賓賓用左幾個月就開始"痴"底.就當真係用得耐夠期要換,咁我就買返個完全一樣o既比佢,點知用夠半年又開始"痴"底.

新年佢話要放假返屋企,咁我就唯有自己煮飯啦,點知連煎隻蛋都"痴"到阿媽都唔認得.

有咩鑊o岩佢地D人用???
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

子爵府

Re: 有家傭o既媽,妳地用咩鑊?

最好俾佢哋用生鐵鑊,因為佢哋實在太粗心,千祈唔好用靚嘢。 :evil:

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

happykklam 寫道:
最好俾佢哋用生鐵鑊,因為佢哋實在太粗心,千祈唔好用靚嘢。 :evil:

Agree! :mrgreen:
該用戶已被刪除

大宅

happykklam 寫道:

完全同意.
工人初來時買了個貴鑊.四個月便報銷.
之後就改用生鐵鑊.

水晶宮

好媽媽勳章

佢用易潔鑊都已經落好多油(我自己覺得),如果用生鐵鑊會唔會=飲油?

係咪有種叫熟鐵鑊?同生鐵鑊有咩分別?
大概幾錢?
THX!!!

男爵府

牛x牌不銹鋼鑊

複式洋房

patpat234,

Exact the same to you, 我用美亞6年都冇問題, 個印印用左"一"個月就"痴"底, 有一曰我自己煎隻蛋, 先發現隻易潔鑊痴底到痴到阿媽都唔認得. 結果我買返隻平價 Meya ($55)易潔鑊 + 一隻生鐵鑊俾佢, 怕咗佢!

patpat234 寫道:
我自己之前用tefal o既易潔鑊用左6年都冇問題,個賓賓用左幾個月就開始"痴"底.就當真係用得耐夠期要換,咁我就買返個完全一樣o既比佢,點知用夠半年又開始"痴"底.

新年佢話要放假返屋企,咁我就唯有自己煮飯啦,點知連煎隻蛋都"痴"到阿媽都唔認得.

有咩鑊o岩佢地D人用???
該用戶已被刪除

大宅

我專登買隻新鑊比印印用, 係膳魔師成$8XX一隻, 唔夠2個月隻鑊已經痴晒底同隻鑊柄比佢整爛咗, 西施電飯煲內胆用沙布省"nut"晒保護層, 次次煲飯痴晒底起碼唔見咗一碗飯 :evil:, 湯煲個柄爛咗, 最慶係整爛D野唔出聲, 炸儍扮瞢, 即炒. :evil: :evil:
我無買過隻新鑊比第二個工人用, 仍然用番呢隻鑊, 每次炒完餸佢都要省餐死, 佢死好過我死, 我唔會再買D靚野比佢地用 :evil: :evil:

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

用生鐵鑊最好, 平靚正, 生鐵鑊有鐵質對身體好

洋房

Telf broken then Meyer now

洋房

工人來時買了隻新的不銹鋼鑊5層鑊, 現時狀態: 內面已經花到呀媽都吾認得, 兩邊鑊柄就燒到差不多容晒. 好肉痛... 不過我會建議有家傭o既媽咪唔好用易潔鑊, 因為聽講層coating花左, 煮出來d食物對人體健康有影響的.

水晶宮

好媽媽勳章

多謝咁多位意見,我已經決定左買隻生鐡鑊比個衰野用.

大宅

我屋企有生鐵鑊同易潔鑊, 個 bun bun 一來到, 我已叮囑佢用生鐵鑊, and in fact she has been quite happy to use the 生鐵鑊, 隻易潔鑊我留返比自己用. 另外, 千祈唔好比 d 工人用沙布, 佢一來到時用沙布省花o左我個sink 盤後, 我已掉左 d 沙布, 兩年來只用擦同埋海綿都 ok.

別墅

我屋企以前就用易潔穫, 工人黎左就用生鐵穫, 有一次我要煮好多野, 就拎埋個易潔穫黎用, 佢蠢到用個鐵線刷黎刷喎! 另外用生鐵穫都要小心處理, 否則好容易會生秀, d工人以為洗完就算數, 好懶拎個穫去個爐頭度燒一陣既, 我鬧都佢幾次先會次次做!
Joyce

子爵府

因為之前我家姐話過我知,佢個菲傭用百潔布省乾淨佢個易潔鑊,我個菲傭一來我叫佢唔好用百潔布省o的易潔面,同埋我唔會買鋼絲刷比佢用,預防萬一.

我而家係用5層鑊,個工人未到時買,同埋一個細易潔鑊比佢煎蛋. 其實生鐵鑊會好襟,但我睇完個廣告話會有鐵銹煮時會食埋落肚就無唸過買lu.

至於洗米我叫佢用洗米膠盆,洗完先放o的米入飯煲入,因為洗米都會捐壞個易潔面的.

子爵府

我用左2年易潔鑊,好正常,佢黎左唔夠3個月,個鑊玩完,本黎想買個美亞,睇完你地咁講,我都係買生鐡鑊,thks 發起人

大宅

Yesterday, I just change to use the stainless steel 鑊. I think I need to ask my Mum to teach her how to use it and wash it.
愛 是 恆 久 忍 耐 、 又 有 恩 慈 . 愛 是 不 嫉 妒 . 愛 是 不 自 誇 . 不 張 狂 .  不 作 害 羞 的 事 . 不 求 自 己 的 益 處 . 不 輕 易 發 怒 . 不 計 算 人 的 惡 .  不 喜 歡 不 義 . 只 喜 歡 真 理 .  凡 事 包 容 . 凡 事 相 信 . 凡 事 盼 望 . 凡 事 忍 耐 。   愛 是 永 不 止 息 ...

別墅

I use 生鐵穫 too!
Time flies, my kids are 12 and 10 years old now

首頁

尾頁

跳至