意見反饋
義工

產前產後 今日: 10|主題: 240880

請問生完住醫院嗰3- 4日妳們有無沖涼定係用抹身代替? 

大宅

國民生產總值:2393

好媽媽勳章

請問生完住醫院嗰3- 4日妳們有無沖涼定係用抹身代替? 

如題  Thanks!

男爵府

國民生產總值:7557

美好大世界2017勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Re: 請問生完住醫院嗰3- 4日妳們有無沖涼定係用抹身代替? 

Hi Eggegg,

我在醫院生完bb, 隔了兩日便沖涼了. 因為我是在政府醫院開刀生 bb, 一定要住足 5 日才可以出院. 如果唔沖涼, 真係好辛苦. 不過如果你真係打算會係醫院到沖涼, 記得要帶定一條大毛巾, 同埋小心冷親ar~~

大宅

好媽媽勳章

Re: 請問生完住醫院嗰3- 4日妳們有無沖涼定係用抹身代替? 

Mummy_Cherry,

Thanks!

但是如果順產呢?可否沖涼呀?

子爵府

國民生產總值:11965

好媽媽勳章

順產梗係沖得涼啦...而且你個傷口一定要清洗乾淨呀...如果唔係會發炎...同埋有排唔好...

[url=http://lilypie.com][img]

複式洋房

國民生產總值:219

I'm 開刀生 bb at private hospital. Both nurses & doctor encouraged me to hv a shower esp for bf mom, just to make sure the hair is 100% dry. Thus, I did this on the day after 開刀.

大宅

國民生產總值:2339

我生完累到暈陀陀, 第二日先落到床, 成個人都好虛, 所以只係抹身咋.

男爵府

國民生產總值:6147

我順產生完無沖涼, 不過下身就有搵水沖(每次去完TOILET).

侯爵府

國民生產總值:24077

metoo~
我家有隻曳曳豬

侯爵府

國民生產總值:20300

咁會唔會洗埋頭o架?

別墅

國民生產總值:877

me too.

baby_kawaii 寫道:
我順產生完無沖涼, 不過下身就有搵水沖(每次去完TOILET).

複式洋房

國民生產總值:390

我係10月生bb的,順產後頭2日無沖涼,之後2日用薑水抹身。打後才用超熱水沖涼。呢o的係奶奶教o既。

每次去完洗手間,都用水沖洗及用抹手紙印乾。

我生完後幾日就洗頭了,打後每隔幾日用薑水洗。到坐完月就回復正常。

呢排天氣幾濕同涼,你沖涼時小心著涼呀!

大宅

國民生產總值:1221

我11月生BB,係順產。我響醫院住左四日都無沖涼,淨係屋企人帶薑水俾我抹身,無洗頭,因為醫院有開冷氣,我老公怕我會攝親。一出院返到屋企就開始洗頭沖涼(用薑水),因為我餵人奶,要保持衛生。

大宅

好媽媽勳章

真係唔該晒咁多位媽咪!

別墅

國民生產總值:877

Re: 請問生完住醫院

我係瑪麗醫院生既,生完第二日已經日日沖涼,仲洗埋頭tim~
不過醫院有風筒比我用 :-P
不過一沖完要即刻著外套,唔好攝親
過去的留不住, 未來的難預測, 守住現在,當下即是~

大宅

國民生產總值:1276

me too ...

hkclownfish 寫道:
我11月生BB,係順產。我響醫院住左四日都無沖涼,淨係屋企人帶薑水俾我抹身,無洗頭,因為醫院有開冷氣,我老公怕我會攝親。一出院返到屋企就開始洗頭沖涼(用薑水),因為我餵人奶,要保持衛生。
My naughty Chezkel is 7 yrs old la !!

複式洋房

國民生產總值:193

Re: 請問生完住醫院

其實產後不沖涼主要是怕冷親, 所以如果環境夠溫暖, 水又夠熱, 沖涼後馬上穿上外套, 喝杯大熱水應該沒有大問題! 當然, 如果想過到老人家那關, 最好便用薑水!

另外, 有人介紹我洗頭前先用一些白蘭地搓頭皮(買一枝十多元的酒版, 可用好幾次!), 令頭皮"慶"了才洗頭! 洗完後整個人真的"暖笠笠", 大家不妨試試!
我有個可愛的小公主~~殷殷(05年1月27日St.Paul出世)
:-o :-D

複式洋房

國民生產總值:151

我係廣華醫院順產的,因為我都唔太累,好精神!住院個3日都有洗頭沖涼,舒服D嘛!

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.