心聲留言

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

騎呢親戚!

我有個表叔表嬸, 佢地有4個女, 已經出身, 大o個個同我一樣大, 其中有個女都結左婚.

新年拜年見到, 我梗叫佢地表叔表嬸, 亦教個仔叫佢地表叔公表叔婆. 點知表嬸同我個仔話 "閘住, 唔好叫我表叔婆, 叫老哂. 叫我大姐姐好喇."

我都唔明咩心態, 佢都唔係第一次咁樣同我個仔講. 佢四個女都大哂啦, 我又同佢地d女同輩, 只係我早結婚生仔. 我覺得我冇教錯個仔叫人, 佢又唔算好疏親戚, 點解咁介意??!! :evil: 唔通第時佢有個孫都唔準人叫佢做婆婆咩???!!! 真騎呢

禁止訪問

Re: 騎呢親戚!

侯爵府

?-(

子爵府

好媽媽勳章

有d女人係唔鍾意人地叫老自己架啦...年紀越大就越唔會承應自己大架啦...

[url=http://lilypie.com][img]

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

又會咁 ? 駛不駛 "閘住" 呀 ?
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

侯爵府

我係你就同佢個孫點叫佢 / 打算個孫點叫佢架啦
Teresa 寫道:
我有個表叔表嬸, 佢地有4個女, 已經出身, 大o個個同我一樣大, 其中有個女都結左婚.

新年拜年見到, 我梗叫佢地表叔表嬸, 亦教個仔叫佢地表叔公表叔婆. 點知表嬸同我個仔話 "閘住, 唔好叫我表叔婆, 叫老哂. 叫我大姐姐好喇."

我都唔明咩心態, 佢都唔係第一次咁樣同我個仔講. 佢四個女都大哂啦, 我又同佢地d女同輩, 只係我早結婚生仔. 我覺得我冇教錯個仔叫人, 佢又唔算好疏親戚, 點解咁介意??!! :evil: 唔通第時佢有個孫都唔準人叫佢做婆婆咩???!!! 真騎呢

水晶宮

2020勳章 2018復活節勳章

係呀, 有D人唔肯認老嘛~ 驚人知佢地年紀大!
我自己冇咩所謂,反正都係稱呼一個。但我老公D姪仔女同姨甥仔女都唔會叫我舅母/阿嬸架! 佢地會叫我個名(後面加個"姐"字), 反而我奶奶成日話佢地咁叫冇禮貌, 其實我都好鐘意佢地咁叫, 一來未結婚前佢地已經叫慣佐,二來聽落又真係好似後生d、順耳d ! ^^"
Childhood is journey, not a race.

等待驗證會員

都唔使話 "閘住呀?-( ?-(

伯爵府

我表姐叫我個女係街千祈唔好叫佢做[size=x-large]表姨媽
沒有醜嘅女人, 只有懶嘅女人!

男爵府

好媽媽勳章

?-( ?-( ?-( ?-( ?-(

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

表姨媽都唔係好老o者!
vivienmak 寫道:
我表姐叫我個女係街千祈唔好叫佢做[size=x-large]表姨媽

男爵府

叫咩都假既, 個樣老就一眼睇穿啦.

伯爵府

咁下次見到就叫佢...靚女,係人都啱聽
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

伯爵府

又真係幾騎呢喎 ?-( ?-(
父母過份愛子女,會反射成為子女的煩惱;對子女要放心,他們才能安心.

心願

別墅

使唔使話 "閘住"呀 ?-(

大宅

咁搞野 ?-(

大宅

我三十幾歲人都做左"姨婆"啦,我個仔一出世就有人叫佢做"表舅父"啦!幾威水呀!

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

洗唔洗咁呀?係小朋友面前說"閘住",人地又無叫錯,輩份高都唔一定代表年紀大,佢識唔識野架?

伯爵府

我有個一個月大ge表弟,我仔仔都要叫佢做表舅父啦!
Pet Society Email : [email protected]
Login Name : Wensi
Pet Name : Sweet

王國長老

2020勳章 好媽媽勳章 王國長老

我老公個舅父直情細過我老公添!我仔叫佢舅公,佢老婆得二十幾,我仔叫佢舅婆呀!

wensi 寫道:
我有個一個月大ge表弟,我仔仔都要叫佢做表舅父啦!

首頁

尾頁

跳至