母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

點解BB食人奶, 咁易嘔奶 ?

仔仔全人奶3WKS, 首2WKS無問題, 但呢個WK就容易嘔奶, 就算掃左風嗝左好大聲, 之後無幾耐都會嘔奶, 仲嘔唔少tim, 點解 ? 會唔會因為我12朝後, 食了薑醋及食了當歸有關 ? 今朝食左第一餐奶粉(3oz), 但後來又嘔了一半出來, 好煩呀 !
仲有仔仔好似好多胃氣, 嗝左一次好大聲, 一陣再掃又有得嗝, 嗝左放低床仔, 他又好似蛇仔咁郁郁下, 再掃又有得嗝 ! 點解 ?? ?-( ?-( ?-(
維維:new born 7.38lbs;6/OCT/07 33lbs 哥哥 : 6/OCT 55lbs
該用戶已被刪除

Re: 點解BB食人奶, 咁易嘔奶 ?

男爵府

Hi Looloo

My bb's case was similar to your bb when my bb was 3 weeks old. She had much air and was difficult for me to 掃風. She felt very uncomfortable when she lied down if there was still some air.

However Looloo don't be worry, the situation will be better later during your son is about 2-3 months old. My bb is now 3 months old.
**************************************** 芍妤bb 10/11/2004 在聖保祿醫院出世,體重 2.6Kg。 ****************************************

複式洋房

LOOLOO 寫道:
仔仔全人奶3WKS, 首2WKS無問題, 但呢個WK就容易嘔奶, 就算掃左風嗝左好大聲, 之後無幾耐都會嘔奶, 仲嘔唔少tim, 點解 ? 會唔會因為我12朝後, 食了薑醋及食了當歸有關 ? 今朝食左第一餐奶粉(3oz), 但後來又嘔了一半出來, 好煩呀 !
仲有仔仔好似好多胃氣, 嗝左一次好大聲, 一陣再掃又有得嗝, 嗝左放低床仔, 他又好似蛇仔咁郁郁下, 再掃又有得嗝 ! 點解 ?? ?-( ?-( ?-(

我囡囡都係全人奶三星期,同你一樣首2WKS無問題, 但呢個WK就容易嘔奶,好彩嘔得少.有几晚一放返床都好似蛇仔咁郁郁下手指指又喊.佢喊住打開口又唔知佢想點未比人奶佢食,食一陣唔喊又好似唔係好餓, 放返床仔佢又好似唔舒服重有氣.
又掃風又食奶(卒知一日埋身餵大吃小吃左十四餐)又換片又哄,打嗝又比少少水佢(或可停打嗝),放返床仔又喊.好辛苦一連煩足几個鐘忍唔住罵左佢.:-|

後黎向bk睇到一篇"猛長期",又知道左掃風唔係一陣,另以為囡囡慣左深夜1-4點當係朝早要玩,我個心先好d辛苦d啦. 昨晚至今朝都正常兩個鐘一餐"嬲"左一陣唶(又係掃風呢家野).

好開心有bk呢個地方大家, 讓大家互相分享心得, 我係呢到除左獲得好多寶貴既育嬰資料之外, 重覺得有其他媽咪同我一齊努力緊,自己亦放開d

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊