興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

電腦問題

請問各位bk朋友, 可否知道點解電腦開機時, 畫面出現叫用"
boot 碟"開機, 但用"boot 碟" 都開唔到, 只出現"window 98" 畫面, 進入唔到. 我亦試過用"window 98" 隻碟重新download 一次, 但都不成功. 請問是否"hard disc" 有問題, 有什麼辦法解決呢? 謝謝

祝各位bk朋友新年快樂!

複式洋房

Re: 電腦問題

佢有無話DETECT 唔到你個HD呀???

或者可唔可以將成句MSG POST 出來呢???
~知足常樂~

大宅

電腦開機時會尋找Boot Device, 通常次序為 Hard Disk, CDRom, Floppy Disk (可在BIOS更改次序或只用Floopy/CD Rom開機). 如電腦找不到任何Boot Device, 電腦會問"Boot 碟"開機.
你可先Check BIOS, 跟著Check Hard Disk Cable & Hard Disk Power Cable. 如無問題可能是 Hard Disk Problem 或 電腦問題.
你可問朋友借一隻沒問題的"Boot 碟", 跟著用這隻"Boot 碟"開機. 如不能進入 DOS mode (Command Prompt) 即是電腦問題 否則可能是 Hard Disk 問題.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至