懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

睇開私家,如要睇埋政府,有甚麼特別手續?

一直睇開私家,但身體有問題,屋企人想我兩邊睇,多一個紀錄,有事起來,安全些.但不知有甚麼特別手續,是否就咁去醫院登記就得?請教各位有經驗的媽媽.
仲有,去qe定廣華好呢?現在好苦惱......

複式洋房

Re: 睇開私家,如要睇埋政府,有甚麼特別手續?

karen,

手續很簡單, 你只須帶同私家醫生證明書(證明你有孕), 親自到政府醫院婦產科門診登記便可! 他們便會為你排期!

政府醫院的好處是大部分檢驗也不用付錢, 但就每次也要等! 我也一直是私家政府兩邊看的, 最終我決定在私家醫院生bb,但到政府醫院要求取回一切報告也沒有問題!

我有個可愛的小公主~~殷殷(05年1月27日St.Paul出世)
:-o :-D

大宅

15週年勳章

Karen:
我都係兩邊睇,不過你去政府第一次時唔好同政府講你兩邊睇,因政府知道後,就唔會同你照bb(雖然只得一次),我已32週一次都末照過,佢哋每次只會模肚,同聽bb心跳。
我之前好似你咁想多一個紀錄,所以兩邊睇,不過最近呢次覆診我同政府e生講最回d報告,他便好醒地問係咪轉去私家,我話yes,e生便係電腦到打番我d資料(包括驗血報告)然後print比我,免費的。
因我同老公已決定去私家生,所以同qe講,因真的等好耐先有得見吓個e生(不過好快就見完)
[img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/78272/banner00.gif[/img]

洋房

angela_yyyip,
多謝你,我前晚去了廣華掛號,3/3才有得睇.

洋房

mymelody.lam,
唔該晒,我諗我會好似你咁一直兩邊睇.我將會3/3係廣華初診.
你將會係邊間私家生?我想去浸會, 但我老公想我去法國, 佢話那裡剛裝修, 近便d, 同價錢平d.

大宅

15週年勳章

Karen_Lam
我會去浸會生,因我睇開個e生只去浸會,冇得選擇
[img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/78272/banner00.gif[/img]

洋房

oic :lol:

首頁

尾頁

跳至