意見反饋
義工

嬰兒醫護 今日: 3|主題: 77654

差不多兩歲半o既小朋友有蛀牙點算呀?

大宅

國民生產總值:2564

差不多兩歲半o既小朋友有蛀牙點算呀?

我隻怪獸而家28個月,今日發現佢兩隻門牙中間蛀咗,咁點算呀?係咪要補牙呀?小朋友係咪要5、6歲至會換牙o架?
THANKS!
:wink:

別墅

國民生產總值:546

Re: 差不多兩歲半o既小朋友有蛀牙點算呀?

牙醫會話你補左佢又得,等換牙又得.不過,我知有d媽咪都會補左佢,怕影響外觀.補都係搽少少野喺門牙,唔會痛.

大宅

alc:
但係咁細個實坐唔定個喎,咁點呀?

別墅

國民生產總值:546

有d醫生會叫你先出去,因為有d bb見倒媽咪會嗲嗲,但因補牙唔駛開機器,冇怪聲會好d.我試過帶bb去檢查,醫生會叫我抱住bb,好似傾計敢,又送禮物比bb,叫bb張開口都ok.

大宅

alc:
唔該晒!
我問過 e 生喇,佢話要個小朋友坐定定至得呀!
:wink:

別墅

國民生產總值:841

我囝囝2歲多時蛀大牙, 帶佢去補牙, 居然相當乖...但佢隻門牙崩左, 就無做任何野(係我個牙醫叫我唔洗做的)

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.