嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

十九個月BB, 不願食, 有辦法嗎? 只飲20 oz奶, 食好少飯. Thanks Thanks

男爵府

食得INTERESTING D LOR

初初BB唔LIKE食雞旦仔, 我比佢自己比錢去買, 即刻好味D

試過比把膠刀比D BUTTER佢, 塊包又好味D

D飯變小卷, 或者好似人地D便當擺靚DD

有時比佢點小小汁先食(其實DILUTE左)之MA醬或者其他LEMON汁啦, 之後扮晒好好味咁比佢LOR, 食左一啖仲要贊佢10次, 又話MAMI好開心, 好話叻仔, 又話係咪好好味呀咁LOR

19個月開始大, 都可以有好多野可以一試
呢小小係我BB之前試過(不過我BB都TOUGHWOOD肯食野嘅)

大宅

Orange_connie,

thanks for your sharing ar, I will try that...

原帖由 orange_connie 於 09-10-1 01:42 發表
食得INTERESTING D LOR

初初BB唔LIKE食雞旦仔, 我比佢自己比錢去買, 即刻好味D

試過比把膠刀比D BUTTER佢, 塊包又好味D

D飯變小卷, 或者好似人地D便當擺靚DD

有時比佢點小小汁先食(其實DILUTE左)之MA醬或者其他L ...

大宅

好媽媽勳章

其實呢個age既小朋友會覺得食飯係一件好悶既事, 佢地會寧願玩都唔願食, 既然係咁, 你就要將食飯變為一件好好玩既事囉:

1) 買多幾款唔同色, 唔同形狀, 唔同大細既碗碟, 你既小朋友有無特別鍾意邊個卡通人物? 有既就買多幾款呢隻卡通人物既碗碟叉匙, 咁小朋友見到會好開心ga!
2) 食物要多啲顏色, 好多蔬菜都可以整成finger food, 例如: 西蘭花, 紅蘿白, 粟米, 菜心, etc, 鼓勵小朋友自己揸住finger food自己食, 會好有成功感ga!
3) 你有無試過煮硬啲或者軟啲既飯俾bb食? 個個小朋友既喜好都唔同, 有啲小朋友會鍾意食硬飯ga wor.
4) 將啲蔬菜整成唔同既形狀, 食物模可以去日本城或者citysuper都有.

大宅

Flo0602,

我BB唔鍾意食肉, 只食飯&蔬菜 ar. Dr said it's not health at all...

原帖由 Flo0602 於 09-10-1 10:45 發表
其實呢個age既小朋友會覺得食飯係一件好悶既事, 佢地會寧願玩都唔願食, 既然係咁, 你就要將食飯變為一件好好玩既事囉:

1) 買多幾款唔同色, 唔同形狀, 唔同大細既碗碟, 你既小朋友有無特別鍾意邊個卡通人物? 有既 ...

大宅

好媽媽勳章

原帖由 lulalahk 於 09-10-1 11:44 發表
Flo0602,

我BB唔鍾意食肉, 只食飯&蔬菜 ar. Dr said it's not health at all...

會唔會係啲肉"鞋口"所以唔鍾意食? 定係佢唔肯食肉粒? 如果係因為"鞋口", 買豬肉最好要柳梅或者水"展", 用手切成粒粒之後加少少鹽同埋水醃下先至放入飯仔一齊煮熟, 咁啲豬肉會香好多同埋滑啲好味啲. 至於雞肉我只會買新鮮/冰鮮雞脾, 先起骨再將雞肉原塊(要加薑絲)蒸熟, 然後用手撕成粒狀 (如果怕污糟可以用兩隻叉撕, 快好多!), 咁啲雞肉會嫩滑啲ga!

假如你既bb係直情唔肯食肉粒, 唯有用"掩眼法"呃佢食, 將飯+菜+肉粒整成細細粒既飯團, 當然將啲肉粒包响入面, 等佢食左都唔知囉!! 我朋友試過呢個方法係work既, 你試下啦!

大宅

Hi Flo0602,

Umm..not sure why she doesn't like to eat meat, but I'll try your method tmr and see, thanks so much to share with me....let you know what's the result later...thx

原帖由 Flo0602 於 09-10-1 18:15 發表

會唔會係啲肉"鞋口"所以唔鍾意食? 定係佢唔肯食肉粒? 如果係因為"鞋口", 買豬肉最好要柳梅或者水"展", 用手切成粒粒之後加少少鹽同埋水醃下先至放入飯仔一齊煮熟, 咁啲豬肉會香好多同埋滑啲好味啲. 至於雞肉我 ...

子爵府

牛年勳章

我呀仔先一排開始食飯變得好麻煩,要坐大人凳先肯食飯,要自己'筆'飯入口,但係唔食餸,見到羹飯有任何有顏色野都會自己用手指督返出黎,一係就要我整走佢.我唯有比一碗仔白飯佢自己'筆',另外整一碗有餸飯我餵比佢,但係要好小心藏好D餸,一D顏色都唔可以比佢見到.
肉食方面,我仲試過要退步,用返BLENDER攪碎D肉落飯仔,落多D肉落飯仔一齊煮等出味同營養比佢...
我減佢小食等佢覺得餓D.
佢係好鍾意好鍾意飲奶架,一日3樽,TOTAL飲22-24安,加17-20安水/JUICE.呢樣我就唔想改住LOR.
好彩先兩日佢開始好返D,見到D飯有料都肯食啦,但係都係食得好少,一餐食到2/3大人碗度我都偷笑啦!

大宅

almaly,

thanks for sharing, sounds so good, I will try your method, let me try it and see, thx

原帖由 almaly 於 09-10-2 05:14 發表
我呀仔先一排開始食飯變得好麻煩,要坐大人凳先肯食飯,要自己'筆'飯入口,但係唔食餸,見到羹飯有任何有顏色野都會自己用手指督返出黎,一係就要我整走佢.我唯有比一碗仔白飯佢自己'筆',另外整一碗有餸飯我餵比佢,但係要 ...

首頁

尾頁

跳至