論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

未滿一月的印印

我請左個印印,在二月三日到了,但佢好多事都唔多得,我想換另一個,但agent要我比工人現時人工 + 机票$2000 + 一個月人工 ,咁先可以送走個工人, 另外要加多$800 比另一個工人來, 我想知是否要咁貴?請大家比個意見我.因我是頭一次請工人, 多謝你地

等待驗證會員

Re: 未滿一月的印印

as I know, different agencies have different policies. If I fire this new maid, I have to pay all amounts you mentioned, except $800 for the new one.

男爵府

我都係覺得唔掂,唔夠1個月釘走咗囉

子爵府

如果要炒工人,係要俾工人人工、機票、一個月通知或者一個月人工代通知金(呢啲係一定要俾),至於妳話800蚊應該係agent收妳,我換工人我間agent就唔使收任何費用。

複式洋房

我諗$800是補回政府的外傭稅
工人未做夠一個月 + One month notice = 兩個月
稅項每月 $400 x 2 = $800
因為稅項至少交 half year, 外傭稅不會退回
但可申請保留此稅項
當申請新工人時, 你可用回此稅項, 但領取新工人簽證需補回稅項 ( 因新工人同樣要交外傭稅$2400, 但因於已申請保留此稅項, 但舊工人曾工作兩個月, 所以只需補回 $800 給政府便可 )
:-P :-P

男爵府

我估可能係機票錢。你包換工人,但係唔係你俾去程,她們俾回程。

因為我那間就是我俾一張機票個工人走,而個agent就俾她來hk的機票的。

首頁

尾頁

跳至