興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

電腦音效問題

駁電腦出的喇叭突然失聲,check過個喇叭本身及條喇叭線都無事.
要出音效時, 就只有由電腦(沒有內置喇叭)發出的極微弱聲音. 請教是否和音效咭有關?還是另有病因?
(最近我這部機大中毒了, 未有時間大執, 只是開了另一個OS頂住先)

大宅

Re: 電腦音效問題

是否Mute了?

大宅

請問甚麼是mute了??
它聲音是有一點的(在電腦發出一丁點), 不是完全啞了, 但出不到去喇叭. 對喇叭和條線拿出去廳部hi-fi試過無事.

侯爵府

畀面勳章

可能關中毒事喎....
會唔會撞左driver(corrupted)?試下重裝個driver or update佢囉?

大宅

是不是未安裝 Sound Card Driver 或 Volume 太少.
有否喇叭Icon在Window ToolBar (Right Bottom Coner near the clock).
如沒有即是未安裝 Sound Card Driver.
如有可Left Click Icon, Check Mute(靜音)有否click / Volume 是否太少.

大宅

謝謝各位指教.
應該是sound card driver撞左(因tool bar無ah-wa講的icon).
請問重裝是不是要用當初買機時比我的那些光碟?
(部機是去電腦廊砌的)

侯爵府

畀面勳章

哦~我都估係driver出事多....

重裝咪最原始用返跟碟送既driver囉!
若果係sound blaster呢個牌子既直接上佢個website dl返[合適]driver亦得!若是只係onboard既sound chip就裝返跟機/碟個個就ok(除非您知道係邊隻chips,您就可dl返佢專用既driver喇...)

大宅

你可Delete Sound Card Device in Windows Hardware Config 再用windows "加入新硬體"令windows 自動裝driver.

你的電腦是牌子機/砌機 (幾時買)?
你的電腦OS是什麼 (98/ME/2000/XP)?
你的Sound Card 是什麼牌子和型號?

首頁

尾頁

跳至