烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

民房

茶餐廳的沙爹牛肉點整ga????

近期去茶餐廳食沙爹牛肉麵, D沙爹牛肉愈來愈唔好食, 所以想自己試下整呢食,

多謝指教

珍珠宮

好媽媽勳章

Re: 茶餐廳的沙爹牛肉點整ga????

我就咁整既(係一個網友教我的)

肥牛  半磅
豉油,糖,salt  適量
豆粉 約三茶匙(個汁杰唔杰就睇落幾多,同埋d牛肉會滑d)
沙爹醬   約一湯匙
水     浸過肥牛面,呢d將會係炒完既汁

以上撈埋一齊,整好放係雪櫃醃一晚,第二日落鑊炒熟便可

民房

thanks for your help la

牛肉用salt醃, 會唔會對牛肉不太好????
用什麼沙爹醬好呀

妳的仔女真幸福, 有個識煮嘢食的媽媽

珍珠宮

好媽媽勳章

其實都好彈性的,你可以用蠔油的醃,沙爹醬方面,李錦記有d係一樽樽的,另外有一隻紅色蓋的,但唔好用沙茶醬,唔係就變左沙茶牛肉

識少少啦,但懶呀,通常我大女煮多,佢比我喜愛煮野食

複式洋房

thk you, will try your method
Sindy 寫道:

肥牛  半磅
豉油,糖,salt  適量
豆粉 約三茶匙(個汁杰唔杰就睇落幾多,同埋d牛肉會滑d)
沙爹醬   約一湯匙
水     浸過肥牛面,呢d將會係炒完既汁

以上撈埋一齊,整好放係雪櫃醃一晚,第二日落鑊炒熟便可

大宅

好媽媽勳章

thanks sindy

very yummy. my daughters like it very much - eat till "lam lam tongue". they even asked for more after finishing the whole dish, they know that there's still 1/2 portion in fridge not cook yet.

男爵府

材料: 牛柳(1-2人份量) 10元
牛柳醃料: 水(1湯匙), 生抽(1湯匙), 糖(1茶匙), 生粉(1茶匙)
獻汁: 沙茶醬(1湯匙), 水(5湯匙), 生抽(1茶匙),生粉(1茶匙),糖及麻油(各1茶匙)
做法: 牛柳切片,醃半小時; 燒熱油(2湯匙),放牛柳爆至5成熟,再加獻汁炒熟. 加上出前一丁,完成.
Remarks:-
要用 韓江牌沙茶醬, 一般雜貨舖有售.

民房

but 我炒完後, 試食, 發現牛肉"好un"
what can I do ar
taste is very good ar

珍珠宮

好媽媽勳章

casper77 寫道:
but 我炒完後, 試食, 發現牛肉"好un"
what can I do ar
taste is very good ar

栗粉�生粉水夠應該唔會un的,牛肉係咪用肥牛??有無浸一晚??? 做齊的話,我都唔知呀

ckkwkl,
仲可以變成沙爹牛肉粉絲煲添呀,不過我整得好肉酸,浸透左粉絲加埋一齊,落多d水煮

民房

not肥牛ar, and 浸了一晚,
maybe I cut it too thick, will it be problem>?
i think around 2-3mm thick

珍珠宮

好媽媽勳章

我用肥牛,效果幾好呀

大宅

Sindy 寫道:
我用肥牛,效果幾好呀

let me try try sin.....

大宅

好媽媽勳章

i use 肥牛, very "lam" and tasty.

sindy
yes, i will try 沙爹牛肉粉絲煲, but i don't have 粉絲 at home. will buy when go shopping to supermarket this saturday. don't cook 粉絲 too long, put the 浸透左粉絲 in pot and cover lid, then switch off fire. let it stand for about 2-3 minutes.

珍珠宮

好媽媽勳章

ckkwkl 寫道:
don't cook 粉絲 too long, put the 浸透左粉絲 in pot and cover lid, then switch off fire. let it stand for about 2-3 minutes.

係囉,我成日d粉絲都索到乾晒水呀,thanks

民房

how to 炒牛肉唔"un" ar
and any new 沙爹牛肉食譜

thank you thank you

洋房

try it tonight :lol:

首頁

尾頁

跳至