跳至

首頁

尾頁

複式洋房

老師話囝囝執筆姿勢唔正確,可以點?

複式洋房

回覆 1# penny_li 的文章

Ask the teacher to teach him. ^@^

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

個老師有冇教你仔仔?

係咪應該唔好寄望 初學寫字的小朋友 執筆姿勢正確 呢??

複式洋房

Yes, I agree we can't expect too much.

But, if the posture is not correct, the child may feel tired to write and doesn't like to write. Then, it's the problem.

子爵府

老師同家長講, 係咩原因, 係叫你留意/叫你教?

如果老師叫你留意就ok. 如果老師係投訴的話, 咁個老師有冇教你仔仔? 個老師係咪應該唔好寄望 初學寫字的小朋友 執筆姿勢正確 呢??

複式洋房

佢叫我教佢放粒波子係掌心握住再執筆,自然個姿勢就對啦!但係我返屋企同佢試過,佢會分心去玩波子,顧1又顧唔到2,唔係好work!

原帖由 mat媽 於 09-10-9 14:02 發表
老師同家長講, 係咩原因, 係叫你留意/叫你教?

如果老師叫你留意就ok. 如果老師係投訴的話, 咁個老師有冇教你仔仔? 個老師係咪應該唔好寄望 初學寫字的小朋友 執筆姿勢正確 呢?? ...

子爵府

原帖由 penny_li 於 09-10-10 23:00 發表
佢叫我教佢放粒波子係掌心握住再執筆,自然個姿勢就對啦!但係我返屋企同佢試過,佢會分心去玩波子,顧1又顧唔到2,唔係好work!

仔仔老師教 尾3隻手指屈埋, 只伸直 食指及手指公, 然後放支筆係虎口位, 食指及手指公一屈就可以 hold 住支筆.

仔仔執筆時, 間中都要提下, 不過手指公經常都伸直...

複式洋房

個老師係話食指唔係伸直,要執

原帖由 mat媽 於 09-10-12 11:04 發表

仔仔老師教 尾3隻手指屈埋, 只伸直 食指及手指公, 然後放支筆係虎口位, 食指及手指公一屈就可以 hold 住支筆.

仔仔執筆時, 間中都要提下, 不過手指公經常都伸直... ...

大宅

小朋友初學寫字,執筆方面會有些問題,以我所知,可以由他們用匙或叉起留意,他們如果能用前三指控制匙或叉,便會好一點,否則便要訓練,讓他們習慣用前三指控制,練得較有力,然後學執筆,最好用較粗身的三角筆,讓小朋友自然拱起圓形,沒有空位,留意筆桿最好是一些"鞋"身的材料,小朋友用起來便好一點,慢慢練,先練畫直線,慢慢才寫字,最主要執筆姿勢要正確,用力也恰好,慢慢練,攰了便休息,慢慢練!

男爵府

迪迪初初都係執筆姿勢唔對,
老師建議的方法都no work...
反而舅父(teacher)建議買執筆膠粒,
不是長形,只有手指凹位那種,
好快就執得ok,3-4個月下來,現在已不用膠粒,
任何粗幼的筆都執得ok
你可試試,幾蚊一個膠粒

大宅

Hi Kitna,

請問邊到有得賣?

原帖由 kitna 於 09-12-19 11:59 發表
迪迪初初都係執筆姿勢唔對,
老師建議的方法都no work...
反而舅父(teacher)建議買執筆膠粒,
不是長形,只有手指凹位那種,
好快就執得ok,3-4個月下來,現在已不用膠粒,
任何粗幼的筆都執得ok
你可試試,幾蚊一個膠粒 ...

首頁

尾頁

跳至