親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

帶小朋友去台北旅行

請問除了行書局之外,有乜野地方可以參觀呀?謝謝分享!

複式洋房

Re: 帶小朋友去台北旅行

如果ok的話咪帶佢地去動物園囉...睇下動物又健康 :-P

大宅

anges.b.fans,

妳係唔係指臺北市立動物園呀?

洋房

搭捷運 "木柵線" - 動物園站 (尾站), 那個動物園我覺得非常值得去 , 動物又可愛又乾淨 , 收費平 , 大人60台幣(即$15港幣),小朋友三歲以上才30台幣

大宅

yoyobe,

多謝妳的資料!

係呢,妳仲有無去其他景點呀?有乜野介紹呢?

Dear all,

有無人去過春天溫泉酒店呀?如果唔 stay 一晚可以嗎?值得去嗎 (純粹想去行一行)?

洋房

“春天” 就冇住, 我們住“水美溫泉酒店”,酒店不是很大,公眾浴池小朋友不可進入(你要check清楚"春天"公眾池小朋友可不可以入),但每間房都有一個大浴室小小的浴池仔,我阿媽不知幾enjoy,臨睡前浸一浸,起身吃早餐前又浸一浸,但早餐就非常之一般!

特別地方就冇,如果你們要去 “西門町”時要小心,因會無端端 “走鬼”,D熟食車推來推去都幾危險!

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

上次我們去了六福村, 有機動遊戲及動物看, 都幾好玩.

大宅

我都剛去完台北。"動物園站"另一邊有個室內兒童遊樂場,很多機動遊戲,玩完可以在地下食埋飯。兩個地點加埋可以玩足一日,但記住check下尾班車幾點開wor。

另外可去"六福村",戶外遊樂場,但比較遠。

小朋友一定要帶多件jacket (小小厚的) & umbrella,就算市區吾凍,呢2處都幾凍&大風,且常有雨粉。

大宅

多謝您地的回覆!

係呢,您地係台北係住邊間酒店呢?OK 嗎?

又,您地去邊間書局買書架?因為我打算揾多一些英文故事書。

大宅

我上次住"華華"都ok o既....冇乜特別呢!最緊要係clean呢 :exclaim:
I Love Chip & Dale~~~~:-D:-D

洋房

我上次去是住春天溫泉酒店.. 其他溫泉我唔知..
春天d 溫泉同website介紹都幾大出入..冇想像中咁大.

都乾淨..我skin好易敏感 , 都冇問題..
唔係好多人, 有小孩, bb就冇, 有游泳池.. 但冬天唔開..
可以做spa ..如果您有銀...
住okayo家..好清靜, 但房唔係太大 ..
但每間房都有一個浴室, 內有日式小小的浴池仔.okay喇.. 您唔想出房門都可以浸泡..
浸完訓一覺.. 正到暈
早餐---- 好正好正好正好正

但晚餐d食物---就唔得同勁貴...!
有穿梭巴士上落捷運站-->落番市中心食好過!

住一晚都幾貴.. 我撞正星期六晚...!
之後住返台北d酒店(for香港團嗰隻)...
簡直有天&地之別

大宅

我2月初剛去完台北, 你可帶小朋友去美麗華玩全球第二大的摩天輪, 夜晚去好靚, 摩天輪慢慢轉, 小朋友應該唔會怕, 值得一去.

我有2晚住天成, 在地鐵口, 十分方便,房間可以.
另住了一晚新北投的水美溫泉會館, 好正, 房內好有東南亞feel, toilet有個大大的浴池, 同小朋友一齊浸都得. (上次曾經到過春天, 不過浴缸很細), 旅行社package買的. 美中不足是在地鐵附近, 外邊環境不及春天幽美, 勝在方便.

可考慮去平溪放天燈, 同小朋友在天燈上寫願望, 放上天, 真係好開心. (瑞芳火車站轉平溪線, 如去九份, 會在瑞芳站轉車上山, 可考慮同一天去) :mrgreen:

買張悠遊卡搭地鐵(似八達通) , 十分方便.

大宅

vvcutebebe,

其實我並不打算入住溫泉酒店,但是否值得一去遊覽呢?從網上見到春天溫泉酒店環境很美,於是想起要到此一遊!如我不停留在酒店用膳或者住宿,會唔會唔比我入內的呢?

大宅

Kee,

新北投的水美溫泉會館環境美麗嗎?食物可以嗎?

放天燈的提議很好,謝謝!

仲想問,美麗華的地點係邊到呢?

複式洋房

參考資料
http://www.taiwantvl.com/taipei/mustdos.doc

洋房

春天溫泉可以齋浸唔過夜.

我見有好多人都是上會所浸完就走..
有d人都會拿房.. 可能價錢不同
有d人齋影相..佢有個好細的公園仔
話可以看而到大半個台北

環境美?
我覺得一般, 佢好日本式, 好comfortable好relax..
您會覺得好平靜.. 因為買d嘢都要又落山..
不如訓個靚覺好過..

遊覽? 溫泉酒店無什麼特別噃.. 有什麼好遊覽?
反而附近有個"地熱谷".. 我見到有一家大細浸腳同玩.
因為成日有d溫泉氣噴上來.. 幾開心咁..
又有個溫泉博物館, 免費的, 門口都有少少人排隊..

大宅

hay03 寫道:
Kee,

新北投的水美溫泉會館環境美麗嗎?食物可以嗎?

放天燈的提議很好,謝謝!

仲想問,美麗華的地點係邊到呢?

以下有些水美的照片給你參考:

至於美麗華, 他的位置不太近市中心, 你可在劍潭站或中山國中站乘免費穿梭巴士!

別墅

我剛去完台北回來,有個地點係「台北海洋館」,交通都幾方便,坐捷運去,近士林夜市,出捷運後行十分鐘左右就到。

館的規模唔算大,不過魚的種類都唔少,都可以消磨1-1.5小時,我囡囡都幾開心,因為佢好鍾意魚仔ga! :mrgreen:

大宅

Kuo,

好有用好正的資料網頁呀!謝謝呀!

Vvcutebebe,

咁似乎真係唔好刻意去呢間溫泉酒店喎!睇佢個網頁好似好正咋!

Kee,

新北投的水美溫泉會館就比較新 D 喎!不過如 vvcutebebe 所講,唔係去浸溫泉都的話都好似無乜地方好行咁!妳係唔係台北酒店 + 溫泉酒店 package 黎架?咁妳有無帶到小朋友一齊去浸溫泉呢?

Karen,

多謝妳的介紹!妳係台北期間的天氣如何呀?

大宅

各位,

我想問您地去台北最大的收穫係乜野呀?書?VCD?

我應該去邊間書局係最好呀?

首頁

尾頁

跳至