跳至

首頁

尾頁

男爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

如題, 我仔仔就快2歲, 但唔鍾意食肉, 好擔心佢唔夠營養, 佢每日早晚兩餐奶, 平日只愛食湯粉,飯...唯獨唔愛食肉... 要否食些有營飲品?

囝囝: 爸爸和媽媽希望你健康快樂成長

男爵府

有, 我兩個細路都唔鍾意食肉, 特別係紅肉, 只食菜同生果, 佢地會係食肉碎粥時lur番D肉碎出黎, 但係佢地兩個都好好肉架...只係有一次同佢地睇中醫, 個醫師話至少都要食小小豬肉, 如果唔係就唔知小左D乜...咁我就整左d 青瓜 sandwich比佢地食, 係用青瓜片夾小小肉碎係中間再煎熟佢, 可能有佢地既至愛(青瓜)夾住, 兩個都肯食...我諗你可以試下整D靚而有肉既食物忍下佢啦...
原帖由 KS68 於 2009-10-2 20:42 發表
如題, 我仔仔就快2歲, 但唔鍾意食肉, 好擔心佢唔夠營養, 佢每日早晚兩餐奶, 平日只愛食湯粉,飯...唯獨唔愛食肉... 要否食些有營飲品?

禁止訪問

禁止訪問

醒目開學勳章

別墅

原帖由 KS68 於 09-10-2 20:42 發表

試煲鱼/肉煲水當米水煮粥/反. 雖然我仔肯食肉, 但我一直都用這方法. d反好好味, 因我会食佢剩既粥/反.

男爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

多謝你地寶貴意見, 其實我見阿仔唔好肉所以平日靠煲肉湯撈粉or飯俾佢食, 近日好的啦, 的俾0左的菜肉餃子佢都肯食兩隻囉 Thanks !

囝囝: 爸爸和媽媽希望你健康快樂成長

大宅

我個女都唔鐘意食肉,都係鐘意食菜同水果。
唔食肉,我就比豆腐同蛋,都有豐富蛋白質。
我試過比火腿芝士三文治,佢鐘意食喎。炸雞亦都鐘意食D脆脆既皮同少少肉。

首頁

尾頁

跳至