懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章

坐月期間?洗頭沖涼?

有冇mama真係係坐月期間,冇洗頭沖涼?

我屋企人唔比我洗頭沖涼,好辛苦啊?

:cry:
]

別墅

Re: 坐月期間?洗頭沖涼?

我一定要洗頭沖涼,最多沖完即吹乾個頭,唔係真係好污糟,同有好多細菌,咁對bb會好唔好,如果喂人奶會食痾bb!

別墅

我忍到第12朝先沖,即刻吹乾個頭!! 忍到幾耐就忍幾耐啦!!

大宅

我就用薑水一個禮拜洗一次頭, 一洗完就即刻用風筒吹乾, 涼就日日用薑水沖, 到依家都冇話特別頭痛

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

angelcheung 寫道:
有冇mama真係係坐月期間,冇洗頭沖涼?

我屋企人唔比我洗頭沖涼,好辛苦啊?

:cry:

你要小心個傷口太dirty呀,叫你d屋企人煲薑水你沖啦,冇問題架,咁你又可以偷偷地用普通水沖左先用薑水囉,唔係整到個傷口發炎仲幣呀,但薑水唔好整到妹妹呀,好"拿"架~

[/url]

複式洋房

我一定要洗頭沖涼+ 吹乾個頭. On the 1st wk, I used 薑水 in addition.

大宅

BK Milk勳章

我就日日沖涼,一星期洗一次頭,不過都要用薑水洗頭同沖涼。
[img][/img]

大宅

angelcheung:
我個bb女同妳個bb同一日出世嫁.
我個b9:30am.差幾個鐘炸.
我就一出院番屋企果晚到而家晚晚都有沖涼.
初五已經洗埋頭.洗完頭幾爽AR.
我都係用水喉水沖.

洋房

我沒有沖涼,洗頭,家人唔準,勁辛苦,一可以沖涼就沖左成2個鐘,很正.
[img]http://hk.pg.photos.yahoo.com/ph/beeyeung2003/detail?.dir=7a53&.dnm=a475.jpg&.src=ph[img]

大宅

我係醫院已經用温水洗傷口, 返到家都係日日用温水洗, 生咗一個星期就沖涼洗頭啦, 吹乾個頭就得啦. 但我洗頭就用有薑成份既洗頭水.

子爵府

好媽媽勳章

我生完bb...坐月期間返屋企日日沖涼洗頭...雖然有用薑水黎洗頭...但係而家有陣時都頭痛發冷...我老公都而家呢一刻都話我唔聽佢話...

[url=http://lilypie.com][img]

子爵府

醒目開學勳章

beeyeung2003 寫道:
我沒有沖涼,洗頭,家人唔準,勁辛苦,一可以沖涼就沖左成2個鐘,很正.

咁你幾時先可以沖啊呀
]

男爵府

第一個星期用薑水抹身, 但係生完之後, 唔知點解腳踵, 再加上餵人奶, 怕bb飲到細菌, 所以一個星期後忍唔住, 用超熱水沖涼,連凍水掣都無擰開, 一沖完, 腳腫都好番哂. 到而家無話唔舒服. 最緊要抹乾身, 著長袖衫褲同

侯爵府

我日日都有沖澡(住院期間也是),但我媽媽唔比我洗頭,我足足忍o左成個月先可以洗頭,o個刻真係好爽。

侯爵府

我生完日日有沖涼,但個頭就忍到成三個星期先洗~
我家有隻曳曳豬

禁止訪問

大宅

精神ok,日日都有洗頭冲涼
餵人奶,唔想bb聞到我d"除",不衛生
"老來頭痛?"
I think u will get headache even if u never gave birth anyway!!
god bless you

首頁

尾頁

跳至