興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章 陪月勳章

我老公頭先打去問左,一響就有人接電話,佢話我地個NO.未到,依家都係做到1223,叫我地下個月15號之後先好再打嚟問
原帖由 無眼睇 於 09-10-5 13:20 發表

有人1228 3人新界9月尾審查
我1225係8月都審查左~~

男爵府

畀面勳章 陪月勳章

我上網CHECK左,出左呢幾句:你的公屋申請目前在調查階段,有關申請進度,可參考房屋委員會及房屋署網頁內的住宅物業>出租公屋>查看申請進度。上述申請進度,只供參考並應以房屋委員會書面通知為準。
咁即係咪即係等收信喇?

男爵府

畀面勳章 陪月勳章

而且呢幾句係2/10/2009UPDATE
原帖由 chrislpy 於 09-10-5 16:26 發表
我上網CHECK左,出左呢幾句:你的公屋申請目前在調查階段,有關申請進度,可參考房屋委員會及房屋署網頁內的住宅物業>出租公屋>查看申請進度。上述申請進度,只供參考並應以房屋委員會書面通知為準。
咁即係咪即係等收信喇? ...

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 chrislpy 於 09-10-5 16:27 發表
而且呢幾句係2/10/2009UPDATE

咁即係你都差唔多會去見主任架啦~~
你可以耐唔耐咁打問下,你出左時間去見主任未

公爵府

原帖由 Bee女 於 09-10-5 15:14 發表

呢句我都等左成2-3個月先轉下一句
lingwu 等左成4-5個月都仲未轉

做咩又提人地既傷心事啫
係呢,你轉左去配房未呀

男爵府

畀面勳章 陪月勳章

好野,終於等到
原帖由 lingwu 於 09-10-5 17:00 發表

咁即係你都差唔多會去見主任架啦~~
你可以耐唔耐咁打問下,你出左時間去見主任未

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 lingwu 於 09-10-5 17:04 發表

做咩又提人地既傷心事啫
係呢,你轉左去配房未呀

未啊~轉左在輪候 12日咋wo~
有冇咁快轉配房
你未轉我都開始有點擔心自己今次派咩樓

公爵府

原帖由 Bee女 於 09-10-5 17:17 發表

未啊~轉左在輪候 12日咋wo~
有冇咁快轉配房
你未轉我都開始有點擔心自己今次派咩樓

我第一次轉左去在輪侯
等左7日就到配房階段啦,放心啦,~~
都會係呢幾日內就會到配房架啦
好過我啦~都唔知要等到幾時~~~~~

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

佢遲轉配房俾好樓我都OK
但我怕佢咁樣轉完俾舊樓我就想死

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

今次第2次....一定要諗清諗楚先可以~
SO如果第2次唔太差都會要
唔係第3次我怕未派我都抑鬱死

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 chrislpy 於 09-10-5 16:26 發表
咁即係咪即係等收信喇? ...

我15/7號就有e句,1/8收到信,11號審查~

大宅

原帖由 lingwu 於 09-10-5 17:04 發表

做咩又提人地既傷心事啫
係呢,你轉左去配房未呀

lingwu,唔洗傷心,有我陪妳

(已達輪候配房階段)已經3個幾月

男爵府

畀面勳章 陪月勳章

想請問有無申請新界,派第一次樓已經好滿意,要左個單位既人呢?因為我上左呢個TOPIC咁耐,大多數人都話(第一次派左大興,拒絕左(合理拒絕唔當一次),等左好耐都未派第2次,咁我想知點解會拒絕同理點解係(合理拒絕唔當一次)?係咪通常第一次都係會派不受歡迎單位,所以唔當不合理拒絕呢?其實我問咁多問題係因為我個仔出年讀N1,咁依家就要開始同佢報名,但係到時我可能都搬左(派左屋),我今日CHECK左係正處理階段(等見主任審查),咁你地話應該會好快收到約見信啦,咁我又要預埋第一次派既都係要唔落,咁保守估計可能要等到出年6月先等到派第2次,咁我依家應唔應該同個仔報左名先呢?還是等知道搬去邊先做插班生呢?希望呢度有經驗既人可以幫吓我,唔該

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

原帖由 chrislpy 於 09-10-5 22:42 發表
想請問有無申請新界,派第一次樓已經好滿意,要左個單位既人呢?因為我上左呢個TOPIC咁耐,大多數人都話(第一次派左大興,拒絕左(合理拒絕唔當一次),等左好耐都未派第2次,咁我想知點解會拒絕同理點解係(合理拒絕唔當一次) ...

我諗你同仔仔報咗名先好d,你知房署做事幾快先得架,我6月中審查到8月31日先收信,第二日即時去樂富拒絕,到而家佢都未話我知當唔當合理拒絕,咁等法我諗我都要等多半年左右~~

大宅

原帖由 lingwu 於 09-10-4 16:52 發表

未呀~
你幾時入得伙呀

今個月16號(農曆八月二十八日),因為擇日話嗰日好人,其實本應唸住月尾先搬咖,唸住唔使咁趕,但擇日嗰個人話農曆九月搬屋唔好喎,大致上基本裝修都七七八八啦,其它就入埋伙先慢慢diy...
你有消費就記得佈喜呀....

大宅

原帖由 Bee女 於 09-10-5 17:33 發表
今次第2次....一定要諗清諗楚先可以~
SO如果第2次唔太差都會要
唔係第3次我怕未派我都抑鬱死

無錯,第二次如唔係太差(無死人,單位大)都值得考慮,
因為第三次就係最後一次,又唔知會唔會配得差過第二次,我有個鄰居就係一個例子啦,佢第一次友愛,第二次天慈(不愉快事件,主任只講單位無死過人),但佢話地方好夠大,可間三房,又係高層,聽完不愉快事件後無唸清楚就拒絕(合理拒絕),第三次三聖(最低層,非常細,又舊),佢就好後悔無要天慈啦,仲打去房署問佢可唔可以要返天慈個單位,但當然係唔得啦,而家等待配第四次,見佢日日都擔心到死....

公爵府

原帖由 sharol1312 於 09-10-5 23:30 發表

今個月16號(農曆八月二十八日),因為擇日話嗰日好人,其實本應唸住月尾先搬咖,唸住唔使咁趕,但擇日嗰個人話農曆九月搬屋唔好喎,大致上基本裝修都七七八八啦,其它就入埋伙先慢慢diy...
你有消費就記得佈喜呀.... ...

係呀~~恭喜你新屋入伙先~~
係呢~你間屋裝修左幾多錢呀

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

恭喜你就來入伙呀~~
你豪裝定普通裝修?

別墅

好媽媽勳章

原帖由 無眼睇 於 09-10-5 17:45 發表

我15/7號就有e句,1/8收到信,11號審查~

你好幸運, 咁快審查. 我8月15日轉呢句, 到今時今日仲未收到信. 可能擴展關係咩都慢過人.

侯爵府

醒目開學勳章

請問收籃咭後 大約幾時會審查THANKS

首頁

尾頁

跳至