嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

熱血金章 BK Milk勳章

八個月大 BB 有痔瘡

請問有冇媽咪有 lee 方面o既經驗呀? 可否分享下, 好擔心 :cry:

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

Re: 八個月大 BB 有痔瘡

Hi

Really???

真唔真架?咁bb是否時常便祕?

bb3~4冇大大,就要see doctor 啦!如果是真,長大好麻煩的!

伯爵府

Hi GiGiMum,
其實bb六個月時, 我帶佢去私家診所打針, 個醫生見到佢個屁股仔有少少紅, 佢已經同我講話bb有機會會有痔瘡, 叫我留意下, 但bb一路以o黎大大都無乜問題, 佢由出世開始都係兩至三日先有一次大大, 而每次都係軟身的, 唔係硬, 佢唔會話谷得好辛苦先去到, 所以我從來都無諗過佢會有痔瘡.......但近lee兩個月, 佢開始食粥仔, d 大大就開始比較硬, 係一粒粒, 但都未至於硬到要去得好辛苦先出到o黎, 不過佢就好奇怪, 有時兩日都無一次大大, 有時就一日幾次, 每次一粒........真係好擔心呀, 唔知有冇bb又係有咁o既情況呢, 可唔可以分享下 :cry: :cry:

大宅

好媽媽勳章

Hi pcsiauw,

我想問醫生有冇話有什麼要留意.
因我bb個屁股仔又係成日都好紅, 尤其去大大之後. 所以都好擔心 :cry:

伯爵府

Hi ikongma,
我當時無上心, 所以完全無聽到醫生講乜, 其實我仲未證實bb係咪真係有痔瘡, 不過我亞媽話佢個屁股仔好似硬硬地咁囉, 而我睇開o既醫生要出佐敦睇, 成日都要等好耐, 所以我到今日都未帶佢去睇 :cry: 諗住今晚帶佢去屋企附近o既診所睇睇先, 如果真係痔瘡, 先再帶佢出佐敦睇 :cry: :cry: 好擔心 :cry: :cry: :cry:

洋房

my baby also
ikongma 寫道:
Hi pcsiauw,

我想問醫生有冇話有什麼要留意.
因我bb個屁股仔又係成日都好紅, 尤其去大大之後. 所以都好擔心 :cry:

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

Hi

我諗情況未至太壞既,如果係bb會咸得好勁!

不過由現在就要注意bb的飲食,以增加纖維為主。

可以用紅米溝白米來做粥仔,比例是1:1 or 紅米1:2(白米)都OK,紅米較難煮軟,要先用水浸,先煲30mins後才加白米。紅米很有營養,很多纖維,對bb非常好。 :mrgreen: :mrgreen:

另外,要多飲湯水,開奶茶&清保涼是唔少得,去油然後才俾bb飲。生果方面要多吃橙,西梅&木瓜,apple有鐵質,會便秘,不宜多吃。

小小貼士,希望幫到你啦!

伯爵府

GiGiMum,
好多謝你reply, 聽落又有道理喎, 如果係嚴重o既話, 我諗亞囡都日喊夜喊啦, 但佢又無喎, 又食得, 又訓得, 又玩得, 個心都定番d :-P

我會試下用紅米煲粥仔俾亞囡食, 開奶茶我已經係一個星期煲一次俾佢飲架喇, 橙我都有切粒俾佢食, 仲有香蕉 & apple 我都有俾佢食呀, 原來 apple 會便秘我都唔知添.....咁我諗我要暫時幫亞囡介左 apple 先得lu, 西梅 bb 點樣食呀? 請再賜教, 十萬個 thank you

大宅

我想問下比bb食西梅係買超市乾西梅 (邊隻牌子) or 新鮮西梅 (食多少 太約 1.5 yrs)

Thanks

大宅

除左食西梅, 都可以飲西梅汁架.

別墅

我仔仔而家先3weeks多dd, 己經有一粒好細痔瘡la, 想問下要唔要see doctor??

男爵府

我亞B自從每日食左1餐糊及1餐就出現去吾到吾吾的情況,佢去得好辛苦,有時成3-4日先肯吾,吾到哭,請問西梅6個月食吾食得呀.
[em:3 :]

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

Hi Hi

我女bb時我俾新鮮西梅&木瓜佢食,食完當日就有得去!

新鮮西梅去皮然後磨成容or切粒食都得,熟西梅是very sweet,bb會喜歡,但西梅汁就很酸,bb唔1定like的。

蟲蟲豬:

6 mths old 未可食西梅,你可煲開奶茶or紅蘿蔔馬蹄水俾bb1樣得。 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

伯爵府

GiGiMum,
我帶左bb去佐敦睇醫生啦, 證實左真係痔瘡 :cry: 不過醫生話唔係大問題, 好多bb都會有, 叫我唔駛咁擔心喎
醫生俾左d藥膏同埋塞藥我, 希望快d無事啦

另外想問8個月bb可以食西梅嗎?

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

Hi pcsiauw,

Of course no problem la. :mrgreen:

首頁

尾頁

跳至