跳至

首頁
12345...8

尾頁

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Re: 介日間尿片-中文版

Nillie_Mami,

唔該晒你呀!等我聽日同佢試試先!

其實今晚佢試過兩次去佢便便o既位置準備痾,
但係都俾我地阻止左,勸佢去廁所痾,
佢點都唔肯,end up今晚好扭計,卒之冇痾到就訓左覺。
今日沖完涼,佢話唔要著褲仔,要著片片! :-|
佢仲未做到自己著褲同除褲,咁有冇問題?

男爵府

babyhowie,
冇問題.. 著褲除褲係手眼協調.. practises make perfect!
also, 記得請baba去厠所時.. 可以嘅情況下, 帶埋仔仔去..

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大件事啦!

我地今日一直留意住佢,唔俾佢去家姐書房痾,
佢尋晚冇痾到,佢幾次話想痾,但都俾我地阻止左,
我照你所講,係廁所放張凳仔俾佢上廁所,
佢坐一陣就話唔痾要落地,如是者幾次都失敗! :-|

由於我地唔俾佢入家姐書房痾,而佢又確實有咁o既需要,
結果,佢企係家姐書房門口痾!
係企係到痾,唔係

男爵府

babyhowie,
直情係意料之內, 因為佢以為自已冇得揀喇...所以,佢會揀係附近解決...佢有冇喊? 佢唔會四圍疴..因為冇安全感, 要繼續每日帶佢去potty training 一次, also, 當佢急時offer佢去厠所, 唔理便便喺片or厠所, hygene training要繼續.. 呢段時間係最難過, 小心佢半夜會喊醒.. 要安慰同解釋, 但係事在必行

水晶宮

係呀,頭先我地唔俾佢去家姐書房痾,
佢喊住lur地呀!

唔該晒你幫我跟進呀,
我會繼續嘗試再report俾你呀!

男爵府

babyhowie,
同仔仔打氣

水晶宮

多謝你呀!

尋日帶囝囝第一次番健康院(因為佢係私人打針),
見過醫生,醫生話唔好急於同佢戒片,順其自然咁話喎!

雖然尋日亞仔都係企係家姐房門外痾係片,
但我仍有繼續同佢玩上廁所遊戲,
今次氣氛好左,或者大家壓力冇咁大。
當然佢只係坐下冇痾,但係希望佢唔抗拒去廁所先!

我地會努力架啦!

水晶宮

Hi Nillie_Mami,

呢幾日都係keep住同佢坐下廁所,
但始終都未能成功!

尋晚仲大獲,見佢想去廁所就捉佢入廁所,
結果唔成功不突只,
仲要夜晚訓訓下(都唔知幾點)賴落片片到!
攪到今朝起身先知!
up住條屎片都可以訓成晚,
咁o既情況係米好唔樂觀?! ?-(

男爵府

babyhowie,
記得我提過唔好迫仔仔去厠所嗎? 會嚇驚佢呢... 佢想入厠所係好positive架, 你放鬆啲喇...
教介片唔係1日or1星期or1個月... 而家叫係去學揸車, 一學仲要學"棍波".... 你個心會點諗? please... 唔好再咁捉佢入厠所
next time, 佢再係喺厠所旁觀察.. 你可以請佢入去, 你自巳坐一坐toilet, 去小便都好, 佢做observer.. then, complete whole process (沖廁洗手..etc), 再問佢去唔去... refuse就返出去...
仔仔冇安全感...所以去瞓時先至便便喺片, 咁你冇得捉佢入厠所喎... 媽咪.... 你有小小急進過頭喇... 慢慢嚟.. 佢係仔...同女唔同架

水晶宮

哎呀!咁我係米做錯左呀! :-(

我個仔好抗拒去廁所,見到佢有便意叫佢去廁所痾,
佢必定refuse,如果唔捉佢去,咁只有睇住佢痾落片到。

佢好refuse去廁所架,佢又點會主動行埋去呀!
就算我地去廁所,佢走埋黎睇,問佢去唔去,
答案都只會係"NO"! :-|

老實講,我依家都好懷疑自己有冇能力幫佢戒到片! :-(

男爵府

babyhowie,
做住'玩'嘅routine先... 唔好急... 介片係幫小朋友建立同父母, 家人, 以至外人"互信"嘅關係...
介佢一定會介... 你可以放心.. 只係佢唔係喺你set 嘅日子介掉...
remember, 每個人, 小朋友都係個體, 獨一無異..
好似Amanda, 我4月try月佢介尿片, 佢refuse, then delay to May, 佢去試但failed咗, 之後更refuse.. 我立即stop... 與其令佢upset, 做更多怪行為"like-->成晚喊", 不如等佢去多啲街, 上shopping mall toilet, 去day care做pre-visit睇小朋友做排洗/便溺訓便更有用... now, 而家7月, 我唔再叫佢round the clock上toilet, 只係我去toilet, 你去嗎? "No"--> fine..尤得佢...
教toilet training要小心為小朋友帶嚟壓力.... 一定要以平常心..

水晶宮

Sorry, I'm using a computer which doesn't have Chinese input.

Amanda is still young and have much time to have potty training, but my son.......

Whatever la, I'll keep my job and try my best to help him, hope that he can learn how to go to toilet before 3 la!!

Keep in touch, and thanks for all your support & advice!!

男爵府

babyhowie,
Quinnon will learn it anyway, it is just like ---> you need to find the "switch" on his body, once you found it, and help him out, he will learn it right away.
Quinnon just has some psychological issue, he needs to figure it out, once he did, he will go to toilet for peepee and poop poop.
Give him some time, this summer still have a month to go.. keep the training process every day and don't skip a day.
Take care, and keep in touch

水晶宮

好多謝你keep住update番亞仔個case!

好慚愧!亞仔根本連玩廁所遊戲都抗拒!
到底我係米要迫佢,甚至打佢?
我媽同奶奶都叫我打佢,但係我又唔想為左戒片而打佢,
呢d係生理需要黎架嘛,又唔係行為上做錯d咩?!
唉,我都好苦腦!

男爵府

babyhowie,
好老實講, 你自已信唔信"打"係有用先?
Quinnon冇做錯嘢, 只係佢未敢去potty 尿尿同便便... 咁就要動粗?
要打小朋友, 真係有排打!!!
但我唔認同! Quinnon係你自已嘅小朋友, Howie嗰時都介咗, Quinnon都唔會例外呢!
只係--->真係要耐心啲..
我都知你壓力好大呢

水晶宮

你話亞仔會唔會突然開竅,自己話要除片去廁所?

依家佢完全唔合作,又唔願意去試,
咁係米由得佢自然發展?

男爵府

我囝囝現在17個月大, 上個月開始想幫佢介大便, 買左個potty, 同佢講poo poo要話俾媽咪知, 試左一個星期, 佢poo poo真係有講俾我知, 次次佢都走到我面前說: ng ng, 幾分鐘之後就smell到臭味, 所以我覺得佢 ready介, 但當佢同我講ng ng之後, 佢唔俾我幫佢除片, 一行埋去佢就走人, 要自己搵個位All完先俾你換, 試過就咁"tum"佢坐potty, 佢就死到唔肯, 但係, 佢知道potty的用處, 因為佢不止一次指著potty說ng ng!

我不想令佢有太大pressure, 所以暫時stop了再提potty, 但佢都繼續有意識地同我講ng ng同埋指住過potty講ng ng, 問題是怎樣將2樣野match埋一齊? 我驚錯過了為佢介片片的時機, 請問我依家應該點做好??

Thanks!

水晶宮

近派大女放暑假,如果唔洗返暑期班,
我地多數訓到下晝,亞仔起身之後食左野就大便。
尋日佢下晝點幾鐘大左便,我唔同佢換片,
直到五、六點先同佢沖涼,佢話pat pat好痛,
我話不如著褲仔(佢之前係好抗拒),
可能佢痛,所以今次竟然應承著褲仔,
之後賴濕3次,成功4次。
今日訓到12點起身,同佢除片著褲仔,
先後痾左6次尿尿都係potty,
不過始終唔肯係potty大便! :-|
我知道佢有咁o既需要,但係佢過唔到個關口,
請問有咩提意?

水晶宮

好開心呀!亞仔終於係potty痾到大便啦!

今次再同佢試戒片,真係順利好多,
佢又冇咁抗拒,小便仲次次都成功(除左第一日有失手),
前後夾埋今日係第三日,佢已經成功大便啦!

真係有d老懷安慰o既感覺!

咁依家係米keep住同佢繼續,但出街係米仲要著片,
唔知幾時先可以完全"luck"左條片呢?
好緊張,又興奮呀!

男爵府

hee hee...
see..babyhowie,
小朋友一ready, 介係好容易...
當仔仔2星期都冇accident, 出街就可以試介片, 但記得多帶衫褲同鞋襪... also去厠所密小小...
祝早日介片成功

首頁
12345...8

尾頁

跳至