跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我囡囡之前都試過類似情況,同佢睇醫生(因為實在太紅又狼,佢自己r到損晒),醫生叫要保持乾爽,你係咪通常用濕紙巾抺完pat pat,搽咗diaper cream就包返片?我就用紗巾濕水用佢抺,之後用乾淨kitchen paper(唔鞋身果d)或紙巾(唔要甩毛)印乾再用foot powder(醫生叫我地用,walgreens都有,一般係用喺atlethic foot,因為有藥性會幫助消炎止痕)先再包片,差不多一個星期就好番,而家我地都成日check佢條片,太大或去咗大大之後一定即刻同佢換,因為一大大up住就唔掂~

至於potty train,得就會好好多,因為冇片包通爽d,但如果佢未得逼佢盞搞,我個女而家27個月大都未係好ready,而家沖涼之後佢會習慣叫我地俾佢喺厠所去,大大就點都要片,我諗要過咗冬天先再試過~仔仔剛剛戒咗夜片,佢都係成3歲先開始唔著日片,而家3歲9個月就戒晒日夜,我朋友個仔好早戒日片,但而家4歲半都未甩夜片,三幾日冇濕片以為得啦,一唔俾片佢就賴到一床都係

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我囝囝兩歲七個月,歲幾嗰時試過好成功咁,坐係廁所板去廁所臭臭,但我懷疑後尾因為姐姐掛住做嘢,無陪佢去廁所,所以後尾又唔肯NG之前講,到家陣都係乜都唔得,成日係門口地毯去大去細,就算攞個POTTY去俾佢企喺度痾,都係唔肯,點都要着住褲,企係地毯上面去,次次除褲叫佢坐POTTY都係坐唔耐,即使坐喺度都淨係玩,唔肯去,仲成日叫著褲,我幾乎放棄俾姐姐做,我七月就放假,想問下可以點做???

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

原帖由 milky_red 於 10-6-20 23:24 發表
我囝囝兩歲七個月,歲幾嗰時試過好成功咁,坐係廁所板去廁所臭臭,但我懷疑後尾因為姐姐掛住做嘢,無陪佢去廁所,所以後尾又唔肯NG之前講,到家陣都係乜都唔得,成日係門口地毯去大去細,就算攞個POTTY去俾佢企喺度痾,都係唔 ...

我自己少少意見:其實你囝囝之前都得,即係佢都知咩叫去廁所,只係未完全成功之前break咗個routines,你如果放假就自己pick up番,試吓set定個expectation俾佢,就算未開始train都同佢講,你大個囝啦,下次要去廁所vv,大大啦,等佢入腦先,可以製造d excitments,例如買個新玩具俾佢,但一定要坐廁所果陣先可以玩,坐完要放好,又或者去廁所vv大大可以有一個貼紙咁,揾d囝囝鍾意嘅嘢引佢~

我對仔女最受就係公仔底褲,我買d佢地鍾意嘅花款,叫佢地要話俾我聽去廁所,唔好賴濕底褲,如果唔係d公仔會唔開心會嬲,而且濕咗就冇得著,佢地真係試過喊因為賴濕咗條褲~

routine真係都幾重要,我仔仔果陣就係唔consistent,結果train佢好辛苦,仲要train咗成半年,囡囡基本上係前後一個星期已經可以出街唔用片啦~

另外去了解小朋友唔肯用廁所嘅原因,佢地習慣咗用片,要一定時間先可以令佢地對去廁所有信心;好似我囡囡好驚坐廁所,因為佢細個,個toilet太大,佢驚跌咗落去,一定要加一個小朋友toilet ring(有兩邊手柄果隻),或者小朋友potty佢先會肯去,你有冇問囝囝點解唔肯去廁所?

王國長老

仲有,train囝囝會難少少,因為我地做媽咪冇得示範點vv,最好係由爸爸教,等囝囝由除褲到用手仔揸住個du du再著番褲都有人親身示範,我同幾個daycare owner or school principals傾過,男仔係耐少少先會fully trained,因為佢地要學企去vv,坐去大大,仲要教佢地點先可以瞄準,唔會一地一褲都係,女仔只要學一樣,只係要教點去抹pat pat~仲有去廁所係佢地嘅comfort zone,習慣咗要考都要俾D時間~

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

多謝晒,我遲啲放大假會試下...之前佢都係坐大人TOILET上面放小童SIZE嗰啲,都無問題...試過有次我放假喺屋企,見到姐姐擺低佢係廁所,自己周圍走,掛住做嘢...嗰時佢先得歲幾,雖然我有話姐姐,但我都唔肯定佢有無照做,我懷疑囝囝覺得俾人丟係廁所,所以唔鍾,所以最近再買POTTY,但佢都唔肯用...希望成功啦...

大宅

wyeth冷知識勳章

HI NILLIE,
唔知你願唔願意做我朋友, 支持下我呢, 我FB @左您~^^~
我係三個孩子的媽, 孖女剛兩歲, 細B快4個月
好灰心呀, 早兩個月前開始POTTY TRAINING
剛開始好亂唔知點, 不停咁抺地, 其實都預左, 但真係好攰
姐姐妹妹都知道去小便大便, 但就係迫先可以去到兩次
佢地會走去一個無人見到的地方大便, 被發現就示意叫我地走開
姐姐十分忍得, 可以三個鐘都唔肯小便...
要著片才安心...見到佢地咁拒絕不願怕怕, 我就停了
而且我媽媽早前幫手戒片, 常會無意中講了難聽說話
停戒片都一個月了, 我諗我真的很需要支持和幫助
05年的POST, 唔知11年你仲會唔會有時間呢?
DABBIE

男爵府

Darrie,
I finally get a chance to know you... well have you read thru the note from the beginning here...?
seems... they don't seem to been ready do it yet.. we can chat at face book if you don't want to discuss over here.
that is not a problem.

洋房

Nillie_Maimi,

我個仔兩歲, 每次便便都唔肯坐下, 要企住痌, 又唔俾人除佢片. 2個月前仲開始忍便便, 因為可能之前試過痌便便痛, 驚左. 我有同佢做輔導, 但都唔肯做, 好煩惱! 成日都谷到個肚仔好漲,好辛苦! 請問有什麼辦法?

男爵府

Dear Wendy,
First, we need to set up the routine for him to do potty as he is 2, he can understand very well.
Let's do it that way!

1. potty train with story time and sing a song after breakfast, nap time, and shower everyday, 3 times a day, and do not over 15 mins per time.

2. increase fluid intake, 2 years old, he can drink a lot. and fiber intake is the key to maintain a good bowel movement.

Veggies and fruit are very important!

3. no force and punishment. Potty training should be fun... if you did see my daughter and son picture... you will laugh.. they love potty time...

4. praise if they pee, praise if they poop, praise for their patiance even they do nothing!

別墅

回覆 Nillie_Mami 的帖子

Nillie_Mami,

見到您的建議真好。我亦遇上教囝囝Potty Time 的煩惱。
我原本在暑期教他Wee Wee.... 原本進展得很順利,但因為肚痛,最終停止了Potty Time trainging.

現在囝囝已二歲九個月,佢還是很喜歡在Diaper 上 Wee Wee 同 Poo Poo。

有家,問佢要唔要Wee Wee 都會話"唔要",抱佢上Tolet 佢又好大反應。

去街就已經大部時間可以唔著Diaper,會同我地話"要去洗手間"。 只係試過幾次忍唔到。

現在我都唔知應該如何再幫佢訓練,我買了貼紙、靚靚Potty Schedule 佢都話唔要。

佢好講心情,有時會自己速入洗手間自己去Wee Wee。
但大多數時間,要著diaper去Wee Wee。

請比D意見比我呀!

萬分謝謝

男爵府

Jason,
every kid is unique.
Therefore, we need to follow their pathways.
Your son is physically ready but not psychologically ready. I would suggest that every time, when you go out, you have daddy to bring him to restroom.
because Female restroom's design is different from male's restroom.
he can learn better. Plus, once he gets to school, he can see how other children peepee, he will do the same way.
Take away the diaper and change it to pull up, he is outgrowth of diaper. let him see the mile stone.
And you can start to buy under pants with him. let him choose.

首頁

尾頁

跳至