論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我個心好亂呀!!

我家菲傭証實有乳癌,醫生正開會,相量做手術事宜。

我買的是普通保險,預左無得保嫁啦!!手術費幾百還可以付。但,如果要化療,條數又唔知點計啦!! (現在,政府好多藥都唔包)

$$還是其次,佢心理狀態;手術後,我仲要照顧佢一切;莫講話,佢做唔做到家務了!!

我工人梗係想在香港醫啦!!香港醫療平好多。

我依家唔知點做,會問勞工處,及職業介紹所的建議。

你地有無相同經歷?! Any suggestions.. Thanks.

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 dk486 於 09-10-6 10:13 發表
我個心好亂呀!!

我買的是普通保險,預左無得保嫁啦!!手術費幾百還可以付。但,如果要化療,條數又唔知點計啦!! (現在,政府好多藥都唔包)

$$還是其次,佢心理狀態;手術後,我仲要照顧 ...

其實係咪唔一定要買"貴" 藥比佢架...
淨睇政府, 如果買唔起貴藥, 咪用平藥囉...就算自己冇錢醫都係要咁架啦...<--我有有理解錯呢???

佢攞病假, 你咪照計勞工例囉, 放晒病假就冇薪假
唔好話我冷血, 我覺得你唔洗照顧返佢喎, 當然要有適當關心, 但起居生活佢應該自己自理返, 而家務個d就要揾替工/自己搞掂...

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 dk486 於 09-10-6 10:13 發表
我個心好亂呀!!

$$還是其次,佢心理狀態;手術後,我仲要照顧 ...

真是好濕滯。

請問她還有多久才完約?年紀多大呢?

別墅

原帖由 saiwanho 於 09-10-6 10:32 發表

真是好濕滯。

請問她還有多久才完約?年紀多大呢?

明年9月才滿約;佢今年42歲!

大宅

係咪完左約就可以不用理會架
或者係咪要在完約前做番D相關文件咁呢

不如問下D相熟AGENT
攞D意見好喎

點解香港政府要我地包咁多福利給工人
我地D香港小巿民
僱主都唔洗包得咁全面

政府都鼓吹"醫療用者自付計劃"
又自打咀巴

原帖由 dk486 於 09-10-6 11:17 發表

明年9月才滿約;佢今年42歲!

子爵府

好媽媽勳章

好惡攪bor.. 要支付到出年9月..???

伯爵府

原帖由 pipip929 於 09-10-6 11:25 發表
好惡攪bor.. 要支付到出年9月..???

有薪病假最多累積到120日咋...之後係冇薪假, 不過點安排屋企先最煩囉
+++++++++++++++++++++++++++++++
有薪病假的累積方法
僱員按連續性合約受僱,在最初受僱的12 個月內每服務滿1 個月,便可累積2 天有薪病假;之後每服務滿1 個月可累積4 天。有薪病假最多可累積至120 天

大宅

留意
有薪病假係指醫生發出"連續4天"
平時一日一日放的
可以扣薪

而病假可以出4/5糧
但若果出過一日病假而唔扣薪
對僱員來說
是僱主提供給她的額外福利

我係因為工作需要
打去勞工處問才知道

原帖由 siusum 於 09-10-6 11:34 發表

有薪病假最多累積到120日咋...之後係冇薪假, 不過點安排屋企先最煩囉
+++++++++++++++++++++++++++++++
有薪病假的累積方法
僱員按連續性合約受僱,在最初受僱的12 個月內每服務滿1 個月,便可累積2 天有薪病假;之後每服務滿1 ...

複式洋房

真係好煩哦..........仲有成年先完約
你同你agent傾下有咩方案啦

大宅

樓主, 打去保險問下, 個工人因病做吾到野, 保險有津貼架.

別墅

我建議大家要幫工人買埋危疾,有得claim..

D姐姐有乜事,點都想在香港醫! 因為,香港醫療好D,又平;仲有僱主比錢.....

我記得年初時,去旅行買travel insurance,道亨建議我買埋工人危疾...仲有discount ,300幾+...now.... 唉!! 今次真係........

(不過,唔係個個似我咁好彩既?)

別墅

正話打去一個癌症C家醫生。我一五一拾咁講左我工人個case比佢知。佢又好細心咁答...

佢話得2.5cm,好細;第一期,會用藥打細先切;甚至唔駛切;再食藥or 打針配合(視乎乜因由引起)。 打針會甩頭髮... 切除部份不會影響身體活動...好快康服..

依家,都係先睇東區醫院點講....

見左醫生後,我再回報!!

別墅

原帖由 kingkingmui 於 09-10-6 12:25 發表
樓主, 打去保險問下, 個工人因病做吾到野, 保險有津貼架.

剛剛call左道亨,因cancer入院,乜野都claim唔到。

除非有醫生証明信,佢喪失工作能力,而要回老家?!

別墅

我工人做左4年,爆燈啦!!

如果醫生,証明佢不適合工作,又唔知駛唔比?唔係要比9埋先走呀?!

原帖由 siusum 於 09-10-6 11:34 發表

有薪病假的累積方法
僱員按連續性合約受僱,在最初受僱的12 個月內每服務滿1 個月,便可累積2 天有薪病假;之後每服務滿1 ...

別墅

我家姐工人來嫁, no agency

原帖由 samangellee 於 09-10-6 11:59 發表
真係好煩哦..........仲有成年先完約
你同你agent傾下有咩方案啦

別墅

咪係,我地D僱主都唔會比$,幫我地醫癌啦可!! (touchwood!!彩!彩!彩!)

原帖由 BB_Girl 於 09-10-6 11:24 發表
係咪完左約就可以不用理會架
或者係咪要在完約前做番D相關文件咁呢

不如問下D相熟AGENT
攞D意見好喎

點解香港政府要我地包咁多福利給工人
我地D香港小巿民
僱主都唔洗包得咁全面

政府都鼓吹"醫療用者自付計劃"
又 ...

別墅

我lee兩日,都煩死了!! 佢入左醫院仲煩!!我家中的小鬼,唔知邊個湊。 我又要出trip!! (唔去唔得!)

多謝各位,雪中送炭!!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 dk486 於 09-10-6 13:16 發表
我建議大家要幫工人買埋危疾,有得claim..

D姐姐有乜事,點都想在香港醫! 因為,香港醫療好D,又平;仲有僱主比錢.....

我記得年初時,去旅行買travel insurance,道亨建議我買埋工人危疾...仲有discount ,300幾+...now.... htt ...

我頭先打去道亨, +危疾要比double保費喎, $660+$660.

伯爵府

原帖由 dk486 於 09-10-6 13:35 發表
我工人做左4年,爆燈啦!!

如果醫生,証明佢不適合工作,又唔知駛唔比?唔係要比9埋先走呀?!

咁就要睇下佢要請幾耐病假囉...
就算佢unfit to work 你都唔可以係佢攞病假期間炒佢架
同埋根本好難攞到張 "unfit to work" o既醫生紙

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 dk486 於 09-10-6 13:17 發表
正話打去一個癌症C家醫生。我一五一拾咁講左我工人個case比佢知。佢又好細心咁答...

佢話得2.5cm,好細;第一期,會用藥打細先切;甚至唔駛切;再食藥or 打針配合(視乎乜因由引起)。 打針會甩頭髮... http://yanex.homeip.ne ...

up till this point, only provide her with basic medical treatment la, i.e. only govt. hospital, only basic medicine.... etc. You as an employer you can decide which type of doctor she should consult with.

首頁

尾頁

跳至