嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

替bb剪眼睫毛?

聴聞如果bb的眼睫毛短, 可以 替bb剪了眼睫毛而促進它的生長, 有冇媽媽試過而成功 ?-(
...............................

別墅

Re: 替bb剪眼睫毛?

朋友試過同兩個女女剪過眼睫毛,新生的跟舊的一樣長,似乎沒有用!

複式洋房

Hv not tried yet, but it seems quite risky wow!

複式洋房

dear emother ,

我自己就無試過 , 但係有朋友個女 剪了眼睫毛 , 佢而家真係好靚好長. 我阿b仔出世時我個印印工人都叫我同阿b替, 但係我話佢係男仔唔使太靚. 因為工人姐姐細個都有剪佢而家d眼睫毛真係又長又密好鬼靚, 唔使用睫毛液..佢話等bb訓左之後剪小小就得嫁喇. 係女既就試無壞既 靚d...

我個宏宏豬出生於2004年

大宅

好媽媽勳章

emother,我個姨仔細個時的眼捷毛較為長,我婆婆就認為捷毛長就係懶惰的象徵,於是就幫佢剪短小小,結果我姨仔足足有一個月時間每次眨眼時就痛,另外,曾係tvb的都市聞情內聽過d專業人士講眼捷毛係唔可以剪的,因為捷毛的長短係符合眼睛的大小的,如剪短左的話,就好易會剌傷眼球....
雖然我們不能左右天氣 , 但是可以改變自己的心情 !

大宅

畀面勳章

非常同意, 好危險, 眼睛太重要啦! "駁"唔過, 靚可以有好多方法。

由 florencels 於 2005-02-16 20:34:23
Hv not tried yet, but it seems quite risky wow!
我是你的血液 通過你的血管 經過你的心臟 走遍你身體每一個地方--I Love You 小俊B & 細細妹

男爵府

洋房

我個女一個月有剪過,而家1歲真幾好長好密,唔知關唔關事

大宅

Agreed.

[quote]
muimui313 寫道:
願你開開心心、快高長大、聽教聽話!!

大宅

我有同個囡剪丫, 佢出世時d 眼睫毛好短同好幼, 剪左兩次之後而家真係長左同粗左好多, 反而我冇同佢剪過頭髮, 佢到而家都係冇乜頭髮, 所以唸住過左正月十五都會同佢剪埋頭髮, 另外我唸如果係初生bb頭幾個月d 眼睫毛比較軟, 應該冇咁"吉"眼。

首頁

尾頁

跳至