自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

複式洋房

我只係反對連外傭都納入最低工資保障啫,因為咁樣真係請唔起!

原帖由 kooching1875 於 09-10-7 19:06 發表
好似孫柏文咁,誇張到話有最低工資,香港就會有暴動!!
http://cablenews.i-cable.com/webapps/news_video/index.php?news_id=315309&category=

其實讓工人有尊嚴地工作,不是更好嗎? ...

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 kooching1875 於 09-10-7 19:06 發表
http://cablenews.i-cable.com/webapps/news_video/index.php?news_id=315309&category=

係就係誇張d,不過我都唔讚成立法,立法後會出現更多社會問題,人工高咗物價上升,有d本身有經營困難店舖會即刻執笠,多咗人失業,d低學歷低技術年紀大既會少咗人揀,弱能殘障人事更少人請.......等,其實立最低工資都係想保障d班人,但係現實係咪幫到? 其實只要政府唔帶頭搞外判同合約制,已經好好多啦!

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

其實我都唔讃成有最低工資的

如果低技術性工作,例如清潔,M記嗰D呢
甘高人工,羊毛出在羊身上,我相信管理費會
加加加.....

我自己也賺$不多,到時又加重負擔

---生命無價,請支持領養---

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

之前有人分析過, 如果立法有最低工資, 老闆俾得果舊錢(say, 掃地都要$4800), 自然會提高要求, 反正如果有$4800, 又有更多人會想apply份工
到頭來, 又係最無學歷果班人suffer! 而家都仲可以靠平搵食, 第2時連唯一既competitive advantage都無埋
原帖由 kooching1875 於 09-10-7 07:06 PM 發表

男爵府

打工仔有最低工資梗係好喇, 但係呢殺那, 我都唔贊成有最低工資住! 因為香港既經濟已經唔係好, 應該由市場自動調整. 如果梗要立法, 只會有更多公司倒閉, 裁員和通脹加劇等問題. 香港已經只剩下服務業,物流及金融等主要行業. 要吸引更多外國公司到香港搞生意, 梗要出台, 可能令香港失左一分吸引力.

至於外地傭工梗係唔適合定入範圍內, 因為香港很多人要請外傭幫手都係無辦法之中既辦法, 主要係為頭家. 而且有些屋企總收入七除八扣都唔係剩多好多. 只係唔想頭家一個男人負擔晒. 比較有保障.

其實香港想實施內地傭工. 唔知係咪都係驚D外傭搞野, 不如中國人請返中國人, 咁唔駛咁多要求和遊行. 實行內銷!

大宅

已經是全包佢地,重想點 , 如果佢地都計,好人媽咪寧願自己照顧小朋友,到時炒晒佢到,等D外傭返歸睇佢地點C。

原帖由 SoochowSee 於 09-10-7 19:29 發表
我只係反對連外傭都納入最低工資保障啫,因為咁樣真係請唔起!

侯爵府

畀面勳章

如外傭通過最低工資法,食,住,雜費自己比番,得唔得:;pppp:

子爵府

畀面勳章

內銷都話要同外僱的人工一樣高喔

我都係請唔起,如果內銷可以平啲,我都可以支持下諗下請番啲內佣...發夢中...

原帖由 Umi 於 09-10-7 20:31 發表
打工仔有最低工資梗係好喇, 但係呢殺那, 我都唔贊成有最低工資住! 因為香港既經濟已經唔係好, 應該由市場自動調整. 如果梗要立法, 只會有更多公司倒閉, 裁員和通脹加劇等問題. 香港已經只剩下服務業,物流及金融等主 ...

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

相信, 多左小型公司/鋪頭非法請under paid 工人

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

香港宜家d官垃圾成咁都未有暴動, 我唔信 有最低工資會有囉 !:;pppp:

伯爵府

原帖由 alicemic 於 09-10-7 19:59 發表

係就係誇張d,不過我都唔讚成立法,立法後會出現更多社會問題,人工高咗物價上升,有d本身有經營困難店舖會即刻執笠,多咗人失業,d低學歷低技術年紀大既會少咗人揀,弱能殘障人事更少人請.......等,其實立最低工資都係想保障d班 ...
大b駿逸細b駿晞

禁止訪問

好媽媽勳章

子爵府

2024年龍年勳章

假設最低工資立法,僱主如果唔想加重成本,咁佢原本可以以較低工資請兩個工人做野,變了只可以用較高工資請一個人,咁樣受聘的那個要做二人份量既嘢,而另一人要失業.

我認為工資要由市場主導,政府不應過份干預.

侯爵府

我睇過一篇文章,講美國一d黑人做"黨員"賣毒品收入仲低過最低工資,但係佢地低學歷無技能無正當人請,做"黨員"係其中一條出路。

最低工資會扼殺好多人ge飯碗,包括老弱傷殘、初出茅廬ge後生仔女,又會有黑工問題。

睇下外國,工會越勁越保護工人嗰個行業越死硬。玩死間公司員工咪又失業,再唔係揾政府打救!人人都伸手,經濟就玩完!

我都係信自由經濟!

禁止訪問

洋房

最低工資會令低學歷、低技術果D人冇野做, 冇保障.
更多人失業

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

如果有最低工資, 咩野成本都加哂, 羊毛出自羊身上,到時咪又係我地呢D市民受苦.

再者人工一樣, 我仲咩仲要請D阿伯阿嬸去做野o者, 搵個後生有氣有力既咪仲好.

琥珀宮

最低工資只有益果班企業家,保障唔到工作條件較差既人,呢個遊戲汰弱留強,要行既話,政府就要預備更大筆錢係社會福利方面,咁會削弱左社會其他資源,令香港競爭力下降。

子爵府

原帖由 小黑咪 於 09-10-8 00:08 發表
如果有最低工資, 咩野成本都加哂, 羊毛出自羊身上,到時咪又係我地呢D市民受苦.

再者人工一樣, 我仲咩仲要請D阿伯阿嬸去做野o者, 搵個後生有氣有力既咪仲好. ...

咪係現在d老問又要比mpf已經鬼殺咁聲再立埋最低工資, 我想大把人唔使做啦..佢估現在市道真係好好咩....

首頁

尾頁

跳至