想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

食緊中藥可否同時食葉酸?

因我姐姐之前買了一盒葉酸給我,叫我在懷孕前
3個月開始食,但我近來睇緊中醫,食緊中藥, 兩樣
東西是否可同時食呢?
(現在中醫要我暫停做B,要等3個月來調理好身體先)

伯爵府

Re: 食緊中藥可否同時食葉酸?

my0,

葉酸係維他命丸.你平時都係菜及某d 食物都會吸收到, 所以, 你同時食中藥,係應該無問題.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我朝早食維他命 (有埋葉酸), 夜晚飲中藥, 都無咩問

洋房

July:
Me too!

大宅

請問點解要食葉酸

如果我剛bingo, 幾時食才正確呢?

複式洋房

好! 咁我今天開始食返啦! 唔該晒!

JJ2005 :

其實我都係一知半解咋,我所知食葉酸可以幫助BB的
唔知嘜骨生得好d喎! 曾經在BK睇過,不過年紀大唔
記得o左! :mrgreen:

子爵府

my0...我都係一路飲住中藥,都有食葉酸架,無問題喎!
my0 寫道:
好! 咁我今天開始食返啦! 唔該晒!

JJ2005 :

其實我都係一知半解咋,我所知食葉酸可以幫助BB的
唔知嘜骨生得好d喎! 曾經在BK睇過,不過年紀大唔
記得o左! :mrgreen:

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都係一路飲中藥,一路食葉酸 (朝早). 已經食左快四個月啦!

JJ2005,

係懷孕前三個月開始食葉酸架, 不過你去睇醫生時, 佢應該都會比你!

祝BB健康成長, 多D休息la.
3/3 ~ 2.85kg 48cm, 4/4 ~ 3.76kg, 13/5 ~ 5.17kg 60cm, 8/7 ~ 6.73kg 65cm, 9/9 ~ 8.2kg, 16/12 ~ 8.96kg

洋房

Dear All,

Do you think after eating 葉酸, we will getting fat?? It seems happen on me?
http://lilypie.com/create_baby_days.php

大宅

我想問係咪食到懷孕3個月後就夠,吾使再食? ?-(

大宅

畀面勳章

葉酸是否係一般Manning or Watson's都買得到呢?

別墅

葉酸係一般大藥房都可以買到. 如果有貧血的媽媽, 可以一路食直到bb出生, 因為葉酸可以幫助吸取iron.

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Sugarsugar,

I don't think so....

[由 sugarsugar 於 2005-02-20 01:01:05

Dear All,

Do you think after eating 葉酸, we will getting fat?? It seems happen on me?
3/3 ~ 2.85kg 48cm, 4/4 ~ 3.76kg, 13/5 ~ 5.17kg 60cm, 8/7 ~ 6.73kg 65cm, 9/9 ~ 8.2kg, 16/12 ~ 8.96kg

首頁

尾頁

跳至