論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說我成日都會返外家住返兩日三夜or四日五夜咁,
帶埋小朋友...咁返到外家, 婆婆就會攬住個孫...咁姐姐咪得閒唔駛照顧bb, 咁叫佢做下家務, 都唔係好願意...又話唔得架..驚犯法, 驚整爛野等等...
'
我都知道渣正係唔合法, 但係有時啲簡單工作, 唔應該拒絕咯..加上係喥住幾日禾, 又唔係食個飯就走...

如果係你地...姐姐會唔會做架????

珍珠宮

減齡達人勳章

你叫佢喺第二頭家做嘢, 你己经係犯法, 你工人都知犯法啦, 仲講到出口, 仲叫佢做? 有一曰佢走去告你, 你咪上嚟嘈.
我從來唔叫我工人係我媽度做嘢, 佢好嘆架, 我對女午睡, 佢又午睡, 又唔使做家務, 又唔使煮飯, 不過我地食完飯佢會自動自覺去洗碗.
原帖由 cc123456 於 09-10-10 00:13 發表
帶埋小朋友...咁返到外家, 婆婆就會攬住個孫...咁姐姐咪得閒唔駛照顧bb, 咁叫佢做下家務, 都唔係好願意...又話唔得架..驚犯法, 驚整爛野等等...
'
我都知道渣正係唔 ...

侯爵府

醒目開學勳章

呢d咁計較既工人(表面扮驚犯法啫), 你真係唔好叫佢做啦, 因為佢真係去告你都似.

我工人去到我亞媽屋企(cny一年一次), 我朋友屋企gathering (幾個月先一次), 都會幫手做野的. but 有另一d工人問佢, 佢僱主有無額外俾錢佢, 佢話無呀, 佢僱主對佢好, 所以唔駛咁計啦, 佢當係幫我手.

唔止一個工人咁同我工人講的, 所以真係有好多工人係計較架. 當然啦, 有另一工人even話整唔見左僱主把姐, 唔駛賠番俾僱主tim. 好彩既係我工人答佢: 係我整唔見的, 我當然應該要賠啦.

d工人真係好極端架, 你小心呀!

侯爵府

畀面勳章

原帖由 cc123456 於 09-10-10 00:13 發表
'
我都知道渣正係唔 ...

做格....我係你約滿就會換啦...

男爵府

當然要做,去到邊做到邊
原帖由 潘高壽 於 09-10-10 12:58 發表

做格....我係你約滿就會換啦...

男爵府

做就要冒險!

男爵府

個工人計較你都冇辦法, 因為佢真係可以唔做的.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我工人一年最多一次上我阿媽度(cny), 因佢話cny 放假無地方去, d舖關門, 甘就叫佢過埋99及阿媽家, 佢都會自動波洗碗。

不過佢果日賺左好多利是。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

伯爵府

其實真係好老土, 又唔係要當佢奴隸獸式工作, 咁去到婆婆屋企, 麻麻屋企幫下手都好應該0者, 又話犯法.
上次睇電視又係咁講. 佢地經血炒菜就合法, 帶小朋友同條仔去開房又合法, 我地就少少野都叫犯法, 真係發神經.

大宅

唔通工人坐定定,叫老人家做?咁唔好帶去攪住老人家,換休息日叫佢去AGENT宿舍住啦?
去到老人家屋企,后輩的禮節上都應該幫手煮飯洗碗啦。更加是跟雇主去住幾日。

大宅

係呀, 我每個月都返外家住幾日架...如果佢唔肯做...咁叫佢返agent宿舍住幾日當休息...咁佢咪成個月啲sunday冇哂??
佢一定唔肯架禾....

大宅

醒目開學勳章

梗係要佢做啦. 禮貌上幫下手都唔肯, 太計較勒. 我而家呢個次次去到我呀媽到/99 到, 食飽都自動波執table, 洗碗. 但上次果個太衰, 又係同我講犯法, 樣樣同我計, 後來都因一件小事話唔做, 由此可見呢類人唔係來搵米. 來享福多.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至