論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個工人做了8個月, 佢昨天叫我打去agent度幫佢拎番個passport. 因為佢話明年4月到期, 要去renew.
我今日幫佢問左agent, agent叫佢幾天後去取, 工人想明天拎, 但agent話明天趕唔切, 冇得拎住.
我照同工人講番, 我見佢面有難色, 好似好想明天即取回.
大家覺得佢係咪有問題?
1) 佢是否想去借財仔?
2) 佢是否想走佬?

神愛世人,甚至將祂的獨生子賜給他們,叫一切信祂的,不至滅亡,反得永生。(約3:16)

別墅

妳叫agent幫佢renew咪得囉~~
個passport係佢手唔安全~~
分分鐘走左老妳先知~~

民房

有古怪, 小心

大宅

因為佢係本地請的, 所以佢一年內要出入境一次,先可以批埋之後果年的VISA, 所以我都要幫佢拎番個PASSPORT.

神愛世人,甚至將祂的獨生子賜給他們,叫一切信祂的,不至滅亡,反得永生。(約3:16)

別墅

我會叫佢要攞passport咪自己問agent囉, 點解要你幫佢問啫, 佢而家唔識個agent咩?!!!

珍珠宮

要借財仔邊駛護照吖?

其他可能性多D.

子爵府

當passport差不多到期時,通常agent 會幫你搞,同埋會叫你工人到時出現。而家先至10月,如果明年4月先到期,又點解要提早半年攞返本passport呢?肯定有問題啦!

如果他們要借財仔,無passport都一樣借到,我以前果個印都係這樣。

亦有可能她是想"試"你的反應/底綫,看你會否幫她出面。如果你今次幫咗她,將來她可能會有其他的要求。

就算當她真是要renew passport, 如果你讓她自己搞的話,當她拿到新的passport後,可能不會再交給agent了,但是你又不可以幫她keep住,到時就難control了。

大宅

我個AGENT是陽x黑店, 不嬲都要顧主打去幫工人拎, 我對上個工人都係咁.
我都覺佢有古惑, 可能部署走佬或辭職, 佢辭職我唔會留佢, 只是驚佢老佬, 到時又要報警, 又要通知入境處.

原帖由 newbmama 於 09-10-10 12:26 發表
我會叫佢要攞passport咪自己問agent囉, 點解要你幫佢問啫, 佢而家唔識個agent咩?!!!

大宅

Last 2 weeks my bun also asked me to get a contract copy to renew the passport. I asked her to contact agent, and of course, she didn't. That night she came home with long face, argue and resign.

Be caution!

別墅

工人& Agent 私下嘅事(例如:攞人護照 - 犯法架),僱主都係唔好出頭好D,費事第日有咩事,工人話僱主係Agent 嘅 “同謀”。

子爵府

don't involve in any matter between the agent & the maid,
be aware of being trapped

複式洋房

如果佢要番都冇佢符,叫佢自己同agent傾,事後再問番agent索下料佢係咪,咁早要番係有可能走老或見工都唔定,所以乜都唔好advance俾佢...

首頁

尾頁

跳至