心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

我朋友夫婦二人可以話是我見的超級重男輕女
事緣朋友結婚的時候是因為男方可以有足夠的物質令她有安穏的生活...所以她嫁比他...年齡相距十年到...
結婚後好快就懷孕..第一胎是囡還記得生嗰日她奶奶知道是女..到咗醫院房門口都冇入去探我朋友...他老公生的時候從行街(睇電腦)...成長的時候她老公就好小理個女...好快我朋友再懷孕...呢胎是仔...都替她開心...現在女10歲,仔7歲...但偏心的情況與日俱增...他教個仔點對付家姐(只要家姐蝦你,扯她頭髮,攻擊她的弱點) ...朋友因為有個仔...屋契先至有她個名..所以更加愛護有加...曾經聽過她同人講仔來咖"好難生咖"..個仔叫人死八婆...小朋友話比我朋友聽...我朋友話...他細個唔知點解....但個女呢只要有的動作蝦下細佬...爸爸隻手就在她的頭上"啪"...太多不能盡綠...朋友唔出聲...我以經有幾次頂唔順鬧他老公...但yau如何...
上一代人好多重男輕女...我哋會容易接受(因為朋友之間好多都是咁)...但呢代個個都如珠如寶...太難受啦!

伯爵府

個仔大個一定係敗家仔,將來佢兩公婆一定受番哂.

原帖由 Liloprincess 於 09-10-10 19:40 發表
事緣朋友結婚的時候是因為男方可以有足夠的物質令她有安穏的生活...所以她嫁比他...年齡相距十年到...
結婚後好快就懷孕..第一胎是囡還記得生嗰日她奶奶知道是女..到咗醫 ...

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

mouth:

珍珠宮

叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

mouth:

公爵府

畀面勳章

講得岩
原帖由 ivyko 於 09-10-10 20:24 發表
個仔大個一定係敗家仔,將來佢兩公婆一定受番哂.
[img][/img]

大宅

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

好誇張下
原帖由 Liloprincess 於 09-10-10 19:40 發表
結婚後好快就懷孕..第一胎是囡還記得生嗰日她奶奶知道是女..到咗醫 ...

伯爵府

好媽媽勳章

將來一定有"報應".

禁止訪問

民房

有冇攪錯

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

有架... 好多人都重係重男輕女
都唔知咩心態....:(

有時偏心一定有...但偏心到令個小朋友難受就好唔應該~:evil:

唔好話小朋友..大朋友一樣有咁既情形

我朋友雖然係大女..但都嫁左,有頭家

佢老豆病左...個女日日去探...做到有多無少
亦個個月比家用..反而個細佬無比
有時細佬唔幫手..唔出現..
個老豆例必幫口講好說話唔怪佢
但個女講乜都話佢係駁咀...頂住晒

先排重同我朋友講
如果有咩事....要佢幫細佬供埋層樓
怕細佬攪唔掂...喎~~~

唔係我親身..但都聽到火滾...
有無咁唔公平呀~~重要供埋層樓 ?!
佢老豆咁都講得出...

我係女都心淡...做咁多都成日比佢鬧
都唔知為乜...

如果轉個方式講...
""第時如果有咩事
你做家姐既幫得就盡量幫下個細佬啦""
咁講我會覺得舒服d囉...:(

大宅

看到呢個主題, 有D有感而發, 重男輕女的確令成長帶來陰影, 呢様野的傷害性真係可以影響一生. 好無奈.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

下....真係好憎D人以為仔就大晒!!!!!

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

大把la,我d fd 2x歲人,已重男輕女到爆,我係佢個女,大個左一定離開!吾會理呢d父母!

大宅

畀面勳章

冇女人又點生個仔俾呢"亭"人重男輕女呀!似乎佢地忘記左生佢ge人都係女人.
我是你的血液 通過你的血管 經過你的心臟 走遍你身體每一個地方--I Love You 小俊B & 細細妹

大宅

有時候會諗做著呢d父母,實會有報應的,
但事實上又覺得, 又未必真係會,
到底天.....真是有眼嗎?

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

好討厭呢d人!!!:;pppp:

伯爵府

2024勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

:;pppp: 不善待個"女",日後定有報應!
大帽山下某條村落黃色的小屋,住有羊爸爸ammy、羊媽媽sandy、羊哥哥reego、羊細佬ricky!

大宅

我老公,知到我生囝,都不是好開心,我都不知幾羨慕人生女.
囡仔擔帶好多.我d哥都不知幾自私.呀媽有病就去老人院...
都不知現在的人想什麼.???

大宅

我阿媽都係咁架,我對上有3個家姐,對落一個細佬,由細到大都偏心到出哂面,但佢話無,細個真係好唔開心。記得果時阿媽哦我做家務,我話細佬又唔駛做?我阿媽話細佬大個會娶老婆,我記到而家!
而家想起都會唔開心,不過現在5姐弟都結哂婚,自己又做左媽咪,同屋企人關係又唔同左,同埋我會好重視自己同個女的關係。

首頁

尾頁

跳至