論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 WaiWai媽媽 於 09-10-11 20:27 發表

鬼唔望佢無頭髮生 , 攪到BB禁黑人增:;pppp:

不過話時話你個工人無日日洗頭咩, 湊BB第一要BB乾淨, 湊個個都要乾淨, 我簽約前一定講好日日都要洗頭沖涼, 同要KEEP住剪頭髮 ...

bb唔係佢照顧,因為哥哥上小一,啲功課多到嘔,有時要佢睇一睇便惹到,頭蝨真恐怖!

佢有日日洗頭,但係完來佢用小小洗髮水(因為我老公問佢樽洗髮水用左幾耐,佢話差不多三個月,係250ml),完全係變態!

大宅

真係衰到加零一,
難為左小朋友
生頭蝨好慘嫁個頭又痕到死
我讀小四時生過, 恐怖既經歷,
我到今日仲記得果種感覺
mouth:

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 hkrosetw 於 09-10-12 01:48 發表
真係衰到加零一,
難為左小朋友
生頭蝨好慘嫁個頭又痕到死
我讀小四時生過, 恐怖既經歷,
我到今日仲記得果種感覺
mouth:mouth:" />

我個女重細,佢一定唔記得。 但係我一定記得,我呢段金山郊外野公園"馬縷哪"咖日子. 因為我現在成日望住妹妹個頭,一見有蛋便捉,確實係十分似佢地! 只是差在冇捉倒放入口食左佢呢個動作

大宅

原帖由 jerma 於 09-10-12 03:31 AM 發表

我個女重細,佢一定唔記得。 但係我一定記得,我呢段金山郊外野公園"馬縷哪"咖日子. 因為我現在成日望住妹妹個頭,一見有蛋便捉,確實係十分似佢地! 只是差在冇捉倒放入口食左佢呢個動作 ...

果時我爸爸話要帶我去飛髮店剃光個頭由頭生過d頭髮出黎, 我當場喊到死, 攬住張台死都唔去, 點剃呀, 成9歲10歲喇, 返學校比同學笑咩自尊都冇晒.
不過你bb而家仲未讀書, 會唔會真係考慮下剃光先, 從新生出黎, 因為我果時都搞左好耐先搞到斷尾, 剃左去, 你阿女2個月後就一天都光晒.最多去街街時幫佢戴返頂靚靚帽.

大宅

原帖由 jerma 於 09-10-12 03:31 AM 發表

我個女重細,佢一定唔記得。 但係我一定記得,我呢段金山郊外野公園"馬縷哪"咖日子. 因為我現在成日望住妹妹個頭,一見有蛋便捉,確實係十分似佢地! 只是差在冇捉倒放入口食左佢呢個動作 ...

果時我爸爸話要帶我去飛髮店剃光個頭由頭生過d頭髮出黎, 我當場喊到死, 攬住張台死都唔去, 點剃呀, 成9歲10歲喇, 返學校比同學笑咩自尊都冇晒.
不過你bb而家仲未讀書, 會唔會真係考慮下剃光先, 從新生出黎, 因為我果時都搞左好耐先搞到斷尾, 剃左去, 你阿女2個月後就一天都光晒.最多去街街時幫佢戴返頂靚靚帽.

大宅

原帖由 jerma 於 09-10-12 03:31 發表

你真係攪笑

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 hkrosetw 於 09-10-12 15:42 發表

不過你bb而家仲未讀書, 會唔會真係考慮下剃光先, 從新生出黎, 因為我 ...

多謝你咖建議,好彩妹妹今日已經見唔到有蛋喇,我會睇多幾日,我諗活蝨係冇咖喇,係怕啲蛋未大,我睇唔到,我現在日日同佢換床單,又成日清除潔,做死我!

複式洋房

I think it's better to cut the baby's hair to 1/2 inch or shorter... she is still young and the hair will grow quickly. No worries!

I have to same experience like you but it's not my son but it's me who's infected. My helper was so scared also that she's willing to cut her hair short like a tom boy + using shampoo given by the doctor. For myself, I permed my hair to kill all the head lice. It really worked!

原帖由 jerma 於 09-10-11 17:45 發表

thank you for your advice! but i don't have time to think too much now, i got the new job and my position is Egg Hunter Manager now!

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 cecisslee 於 09-10-14 00:29 發表
I think it's better to cut the baby's hair to 1/2 inch or shorter... she is still young and the hair will grow quickly. No worries!

I have to same experience like you but it's not my son but it's m ...

你工人明白事理咪好,我好明白生頭蝨佢地都唔想,但係最變態係佢知道左成個月,都唔出聲又唔殺,呢個態度係好自私!

我冇要佢走,係佢想大我,講話如要剪到男仔頭便唔做,我拿拿聲開門比佢啦! 因為佢個頭係多到好變態,我唔明佢好似唔驚,甘先恐怕怖! 可想言之佢係幾污穢!

重有,佢話唔會同佢啲朋友講,甘佢地個個星期見,根本好快佢又會有反,短髮都容易睇同清,唔知道佢諗咩! 可能佢係冇負擔,可以話唔做便唔做啦!

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我細個都生過頭蝨~我同家姐都有~大約二~三年級左右~學校惹返黎~都唔知我傳比家姐定家姐傳比我~我同家姐都係長頭髮~
我記得當時我阿媽响藥房買左支藥水~焗住個頭大約半個鐘~唔痛唔'拿'~但好痕~可以因為頭蝨在爭扎~之後洗頭~頭蝨死晒~洗晒D頭蝨屍體出黎~我地冇剪頭髮~而且一次就斷左尾了..
希望樓主個女都5D好返啦~

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 seaman1982 於 09-10-18 02:57 發表
我細個都生過頭蝨~我同家姐都有~大約二~三年級左右~學校惹返黎~都唔知我傳比家姐定家姐傳比我~我同家姐都係長頭髮~
我記得當時我阿媽响藥房買左支藥水~焗住個頭大約半個鐘~唔痛唔'拿'~但好痕~可以因為頭蝨在爭扎~之 ...

經過我連日來咖努力,女女啲頭蝨蛋以被我清除喇! 過多兩天冇發現,應該ok咖喇! 多謝關心!

男爵府

嘩!Li D死人bun,放番出去只怕惹開哂,到時又回返幾十年前既香港...
我個bun一個月之前比床虱咬到訓吾到,佢果時黎左2個幾月,我都奇點解之前我屋企明明無虱,都吾信點知佢即刻係佢房地扳捉左隻比我睇,仲以為係啱啱bid返黎比佢訓張木床惹返黎,直至最近報紙賣床虱巳係HK絕跡30年,懷疑係由外傭帶黎,but佢都好合作跟我指示清潔同滅虱,我用滅虱蛋之後都冇事.不過佢比D虱咬足成個月都吾出聲我都話佢如果周圍都係咁点??我記得番我女女都被咬過一兩次,佢地真係好自私!!

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 idy926 於 09-10-18 12:16 發表
嘩!Li D死人bun,放番出去只怕惹開哂,到時又回返幾十年前既香港...
我個bun一個月之前比床虱咬到訓吾到,佢果時黎左2個幾月,我都奇點解之前我屋企明明無虱,都吾信點知佢即刻係佢房地扳捉左隻比我睇,仲以為係啱啱bid返 ...

其實大家開始要留意佢地啲衛生情況,唔理賓或印。 個人感覺啲賓咖質數,下降得好緊要。

男爵府

樓主你可否Post 個"頭蛩Bun "個名出來,免得大家一個不好彩請咗,就弊la!!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我睇完個頭好痕

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 PowerNana 於 09-10-20 01:54 發表
樓主你可否Post 個"頭蛩Bun "個名出來,免得大家一個不好彩請咗,就弊la!!

COxNIE SIANxON PExEZ

男爵府

原帖由 LHLMother 於 09-10-11 07:55 發表
正一衰人, 最可憐係你個女......

請搜集多些證據吧!!

我地bk嗎咪實支持你!

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 jkj 於 09-10-20 23:19 發表
太自私, 完全無理會野小朋友, 一定要告知教會, 要比佢知係錯, 要同教會付責人講, 叫佢話佢,身為教徒, 咁自私無良, 正衰賓 

我唔覺得佢真心反教會,你問吓你地啲賓在菲律賓咖時間,有冇個個星期反? meet friends 先係真!

佢走左啦(唔知道離港未)! 我只是知道佢係摩門教,教會在灣仔,係甘多!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至