自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

樓主你真係唔洗咁嬲喎,
一來你對老公屋企人有意見,
老公唔幫你係正常架,
我相信係呢度好多媽咪既老公都係咁,
而你地女人仔既事, 我覺得唔應該拖個老公落水囉.

二來, 你半年聽4次已經叫救命...
咁你真係好幸福啦,
想當年, 我每個星期日都要同99飲茶,
每個星期日都聽到3個女人(99, 大嫂, 姑仔),
話我細仔太瘦, 話我冇好好照顧佢.
細仔食得多野過哥哥,
但食極都唔肥, 我又有咩辦法呢?

樓主你睇開d啦,
為左咁少事家嘈屋閉唔係一件好事囉.

子爵府

醒目開學勳章

唔駛理佢地啦..你唔同佢地講野...佢地無對手就自然收口,萬事萬靈

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你唔洗唔開心架,我同你分享下我個女D磅數,
大女1歲大約20磅到啦,每個人見到佢都覺得佢OK啦,
唔瘦唔肥,但係係我媽心目中佢好瘦,
因為我細個個時6個月已經有18磅.....
但到依家5歲,得38磅,睇落去係好瘦,
但健康院話佢OK喎,如果得30磅就叫瘦
所以你個仔依家1歲21磅邊瘦呀?我個女1歲既時侯
都係23,24磅到,但係健康院D姑娘
要佢減肥,禁即係你個B 21磅係正常啦!
你要記住,你個係仔,男仔係無女仔禁吸收架!

大宅

樓主, 我好明白你心情, 因為我個仔由細到大都係好奀好瘦, 我99見親佢都會話佢瘦, 又話乜又話物, 好煩, 有時我老公個阿哥又會話我地成日唔帶佢去邊去邊, 加好多好多意見, 嗰時我會唔出聲, 由得佢地去講, 如果頂唔住我會同佢講, 要做嘅野已經做哂(睇醫生, 營養師, 中醫....)佢唔吸收我都無辨法, 佢地自自然然會唔講, 當然依家我都唔會理人地點講, 只要個仔身體健康, 我都唔理囉, 你鍾意話就話飽佢, 正如睇我個仔個醫生講, 你俾乜野佢食都無用, 到升上小學, 佢自然砰砰聲咁長肉, 希望係啦

大宅

原帖由 rebeccaleungto 於 09-10-11 09:34 發表
你唔洗唔開心架,我同你分享下我個女D磅數,
大女1歲大約20磅到啦,每個人見到佢都覺得佢OK啦,
唔瘦唔肥,但係係我媽心目中佢好瘦,
因為我細個個時6個月已經有18磅.....
但到依家5歲,得38磅,睇落去係好瘦,
但 ...

係啦, 樓主唔使理d三姑六婆講乜ga, 自己的個仔, 你湊得問心無愧咪得咯.佢又健健康康. 唔好為d無聊人煩.

若你c6唔鐘意你地拿這些話題來煩, 咁咪少d講咯, 因為尼d三姑六婆搞到失夫妻感情就好啦.

有d人係唯恐天下不亂ga

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都鑚成你唔好理佢地,
只要自己知無對個仔唔好就得勒,
我都有成日D同朋友講,
有D人係用把口湊仔架,
講叫你要咩咩咩....到佢自己做就呢呢呢....

水晶宮

每個人身邊都有三姑六婆...巨地唔會比你更了解自己個BB...三姑六婆講D也唔使理會...
少奶奶的身份,丫頭的命...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

99講都可以唔洗理
但比自己呀媽講真係唔好受
之前我媽個個星期都要我陪佢地飲茶
佢就次次見到都會話呀仔瘦ka
如果見到其他d親友佢又會話:係呀比呀媽食晒(指我)d野,所以呀仔咪咁既身形lor
你話我難唔難受呀

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

湊仔真係好攞命

之前學個的理論

多數知易行難

但至於人言

如果真係唔啱聽

我會選擇笑而不答

再過份者會唔理佢
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

子爵府

先唔好研究佢地講既野係善意定惡意,如果半年4次你都咁上心,仲要上網搵資料為左去反駁人,你應該要開始為自己諗吓~

你由依家開始唔好再浪費時間去諗下次見到佢地要點樣反擊,你應該用你依d時間重建你既自信心,如果你keep住依家咁,再加上你老公唔幫你做d野,你好有可能會搞到自己抑鬱或狂燥,除左影響你自己,最重要係你會影響你既小朋友

搵番你自己,唔好比人牽著鼻子走,希望你做得到

侯爵府

我會講︰係啦,比咁多嘢佢食都仲咁瘦,咁喺浪費我啲食物呀﹗ 佢哋聽度多數都無聲出架喇﹗

大宅

算啦,你咪算好囉,
我班親戚,老公個班,
都係見一次講九十幾次
咁可以點,我d細佬似老公,食極唔肥

翡翠宮

樓主:

可能我講的野你未必啱聽,但睇哂你講的野,我有少少覺得係講者無心,聽者有意多d~~~

maybe我同男家個邊的人相處得好好,大家係完全無介蒂個隻,我地好講得笑,又會互窒,我奶奶成日都話我架喇,但我知佢都係為我好~~~

同埋,我d同事同親戚都成日話我瘦,但我唔會嬲佢地,更加唔會諗成係"佢地咁講咪即係話我媽咪克薄我,唔比飯我食???"有時,人地只係無野講揾d話題黎講下,又或者係講下笑,但我會好輕鬆咁話"係呀,我真係勁瘦,我得80磅咋,真係大風d都吹得起我"同埋,我的而且確係過瘦,我知有d真係關心我既,好多人問過我係咪生蟲,因為我食得又訓得,應該好肥先啱,仲要係好大食個隻,但就食極都唔肥,究竟食左d野去哂邊,我咪話"如果真係有條蟲係我身體裏面,但我又無事無干,仲可以事無忌旦咁食野,又唔使擔心要減肥,咁呢條蟲養得過喎

依架個問題係究竟你仔仔係咪真係過瘦先???

有時,我覺得做人都係簡簡單單好,何必咁上心,有時改變唔到人地,不如改變一下自己的心態,如果你成日諗住人地係有心攻擊你,你就會成日都唔開心,咁不如你試下用另外一個角度諗,佢地都係見你仔仔瘦,所以擔心你仔仔身體唔好先咁講姐,如果佢地再咁講,你可以當講笑咁話"佢身體好好架,我唔想佢變肥仔添呀,依架興瘦身嘛

再講,有時間上網揾資料攻擊人,不如揾下有乜野資料幫到仔仔增磅~~~

同埋,你唔應該怪你老公,個d全部都係佢d兄弟姊妹,佢地可能由細到大講野都係咁,所以佢唔覺得有乜野問題,反而你就成日係度嘈,仲要哂埋d無謂時間上網揾資料攻擊佢d兄弟姊妹,男人就最怕煩,所以你唔好諗住佢會幫口,因為佢係唔會幫你話佢d親戚既~~~

伯爵府

好媽媽勳章

用高齡來反擊,其實唔work。健康唔可以用磅數來比較,人地可能'狗X垃圾'都比小朋友食,咁真係想點肥有幾肥。反而你仔仔身體健康就好了。我明白你比人話有幾難受,但係單單只係用'高齡生重B來反擊係無用'。把口係人地度,佢地講乜都得,當然你老公唔幫你時,你得閒反擊一兩句無所謂。可是有份話你的是否其中一個是那位'高齡媽媽'呢?不然可能你的說話會得罪另外其他人。
如其找無謂資料反擊,不如養好教好自己的仔仔,當佢健健康康人見人愛時,就係最好的反擊了!
原帖由 HY2007 於 09-10-11 05:30 發表
同意!
我仔21磅,好彩暫時1次都未病過,但我知道BB即使小病,做阿媽會好擔心、好辛苦,健康係最重要!
佢地都唔知係咩人,成日覺得又肥又高大先至最好,而家咩年代?

...
全世界都在看你家的笑話,騙不過天地,沒不了良心。即管繼續下去,總有一天自己受!

伯爵府

原帖由 See 於 09-10-11 12:51 發表
如其找無謂資料反擊,不如養好教好自己的仔仔,當佢健健康康人見人愛時,就係最好的反擊了!

especially when HY2007 said that the relatives deliberately said bad words to attack her.

Facts are much better & stronger than pure words.

子爵府

畀面勳章

樓主唔洗嬲!我仔都係偏瘦size,好多人都係咁同我講(當然男家果邊都有講過),我既態度會係附和佢地(等佢地冇得還擊)佢話個仔瘦我咪話係lor佢真係好瘦,跟住對阿仔講,阿仔人地話你好瘦ar!你食多d野la!唔係會比人話我刻薄你架la!我就係由細講到e+,佢地每講一次我咪講一次,久而久知佢地就冇再講亦唔敢再係我面前講!
其實我覺得小朋友健健康康無病無痛就得架la

禁止發言

伯爵府

我都覺得用高齡產婦黎反轚唔系咁好,一來又傷咗嬸娌之間嘅感情,重比老公話你搞事真系得不償失呢!其實話你果兩個人系肥定瘦架?如果佢地系肥嘅,咁你咪話侄仔似佢地家族痴肥,如果系瘦嘅咪話個仔維傳咗佢地啲gene,食極都唔肥、總之有乜唔好嘢,反彈番比佢地,佢地就唔敢再出聲喇!

禁止發言

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

其他媽咪都有道理,
我都認為你應該處之泰然,
用輕描淡寫態度回應。

1)係啦,食極都唔肥,哂野
2)DNA問題,無計
3)健健康康,無病無痛已經得啦

首頁

尾頁

跳至