自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我個大b瘦,細b大隻;我都俾老公果邊d人話啊

"做咩x咁瘦㗎,你有無俾夠野佢食㗎!佢營養不良㗎喇佢"

"y已經咁鬼肥,你仲俾?! 佢個肚成個波咁喇! 你想整到佢癡肥咩!"

我初頭都當d人口臭啫,我大量d咪當聽唔到算數,點知d人係都要講係都要講

平時我唔出聲,至多黑面; 有次我頂唔住,好惡咁答:"係呀係呀我係特登整佢哋㗎,我就最陰毒㗎嘞,我就最想害佢哋㗎嘞" :;pppp:

哇,講完全場靜哂。雖然之後我都覺得自己咁樣係唔得大方; 但無可否認好心涼呢
THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我阿仔肥都比人當住佢面話過會智商低, 話阿仔唔專心就無用, 佢地都知阿仔有adhd, 真係好難專心.....阿仔肥又話全部係我的責任, 因為我無將雞翼起皮....雞扒我每次都起皮, 雞翼真係唔識...又成日比人閙懶...

不過, 后來發覺, 挑剔別人根本係佢地的溝通方式:cry: , 我99一樣係咁話佢地, 幾唔好聽都可以講得出, 如果唔鍾意就少見d law....

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

健康咪得囉,,要咁肥把鬼呀!!:;pppp:

水晶宮

查實您唔駛還擊囉!有好多人都係唔覺唔覺成日講埋呢D BB肥瘦問題,even我男家都係,初時我老公大嫂嗰D咪又係成日好似同我鬥養得個仔肥,少少都公佈佢仔食得何其多又生肉,就算唔鬥肉,我教仔又係初期成日俾佢地品評,成日講到我虐兒咁,我淨係教我仔整親人要say sorry,又話我咁教個仔,個仔會自尊心受創喎!跟住大嫂個仔拎住支玩具劍捉住我仔黎作狀想打我仔,我仔驚到係咁走,又話係咪我成日打個仔打到個仔驚喎! 吹到BB聲!心諗,試下我拎住碌棍追住你黎打吖,你千祈唔好走!

基本上唔駛同佢地多講,各自各湊仔咪算囉,事實勝於雄辯,有好多野真係唔駛同佢地講咁多,日子耐咗,你湊仔湊得好唔好實會有目共睹.好似我大嫂個仔咁,細時佢地個個都當正佢係金波蘿咁,又話佢乖,又猛同我講,教仔唔駛鬧唔駛打,又係講到我虐待自己個仔咁,呢幾年佢地咪又係當街好勞氣咁鬧仔甚至come臉!佢仔擺明同我仔一樣係hyper,佢仔更hyper過我仔十倍,我從無反駁佢地任何野亦無話佢仔不是,依家佢地咪180度成日一見面咪猛話我仔同佢仔第日一定係好兄弟(之前又話我仔成日蝦佢仔 ),又成日叫我約出黎等佢兩兄弟可以FD下.

所以樓主真係唔駛在意人地講乜亦唔需要勞氣,都係一句,少說話多做事,唔講唔錯,越講越錯.我諗你老公都只係想一人少句,同埋都唔想你咁上心囉.

珍珠宮

原帖由 SmileFoReVeR 於 09-10-11 06:24 PM 發表
類似呢D情況我會用呢招---
好似人哋話你個B瘦, 你可以講埋一份, 抱住阿B對住佢話:「係啦........畀咁多好嘢你食, 都係食極都唔肥, D嘢去晒邊, 哼! 有無搞錯, 曳到死! 」但係一路講, 一路大大啖咁鍚落阿B嘴嘴度.
D人 ...

Agreed!!!

我都試過用呢招架!!!真係幾Work...:lol :lol :lol :lol :lol
現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

別墅

只要唔係傷害小朋友, 查實你真係唔駛理d人講乜, 因為有d人真係乜都噏得出。
我仔有次默書差2分至合格, 比人話我唔識教, 我話阿仔自小有嚴重讀寫障礙, 佢有58分都唔容易... 佢竟然話都係因為我唔識教, 至搞到阿仔有讀寫障礙... 吹脹!!!

男爵府

好媽媽勳章

我情況同你一模一樣。我好明白你。雖然話就話半年聽4次唔算多,但係次次出親去佢哋都只係講呢啲嘢都真係好惡頂,我都覺得係。重要最講得多嗰啲係自己蛋都冇生過一隻嘅!!就次次喺度教我湊仔,話我咩唔啱咩唔應該,應該點應該點 (當然重要全部都係錯或out哂架啦 ),唔知以為佢生咗十個八個,真係吹脹!

我都曾經好嬲,同c6投訴過。我直頭話如果佢唔幫我開聲我就自己開聲,到我自己開聲就好核突架喇! 但係都係冇用架!! 男人,我諗十個有八個都係咁,屋企人同朋友(佢自己嗰啲,老婆同老婆屋企嗰啲唔算 )係唔可以得失嘅,你做得我老婆就忍吓啦! 所以同佢哋投訴都嘥氣,得個嘈字,冇著數。

有次出去前我又同我c6講叫佢醒目啲,有人講啲無謂嘢就好出聲喇! 可能佢都知自己唔會出聲,所以叫我當借咗聾耳陳隻耳當聽唔到喎! ok! 咁我咪真係咁做囉! 佢叫嘅! 自嗰次之後,我就選擇性聽同答,唔啱/唔鍾意聽嗰啲我真係理都唔理,佢哋見我唔答就再講再問,我都唔蘇佢哋,扮哂好專心照顧個仔或者睇電視或者食嘢,睬佢哋都有味! 但係啱聽嗰啲我特登答得好快! ok架喎! 我唔知佢哋get唔get到我揀嚟答,但我自己就開心咗好多,因為唔使同c6嘈,又有啲報復心理作祟,覺得整蠱返佢哋。係有啲幼稚,不過咁樣發洩都好過同佢哋鬥嘈吖! 何況佢哋又冇證據話我專登ignore佢哋,咬我食呀? c6又唔怪得我因為係佢叫嘅! 所以都不知幾爽!!

大宅

原帖由 HY2007 於 09-10-11 05:30 發表
同意!
我仔21磅,好彩暫時1次都未病過,但我知道BB即使小病,做阿媽會好擔心、好辛苦,健康係最重要!
佢地都唔知係咩人,成日覺得又肥又高大先至最好,而家咩年代?

...

你個仔21磅都唔算廋吖, 你同佢哋講依啲叫fit.

我個仔依家21個月都係得21磅(睇落唔會好排骨, 只是細粒啲). 有時啲親戚見到都會話佢瘦. 但我會好自豪咁話『佢依啲叫fit, 佢活潑好動, 食得又玩得, 作為佢媽媽我好自豪!』. 跟住再數吓佢啲優點出來

你都可以選擇唔回應佢哋, 笑吓咪算囉嗦 始終係親戚好難避免見面嘛!

禁止發言

大宅

好媽媽勳章

洗咩理佢地姐,下次佢地仲係咁講既~你咪笑笑口回應︰係咩~我又唔覺啵~無咩病痛,健康咪得囉~唔通肥斯大隻先叫好咩~~

(ps:我個仔既體重由3歲開始無變過(無加無減),直到而家4歲幾喇~都仲係咁~醫生話佢高左~運動量大左~咪唔識重囉!我個仔好少病痛~係衰在遺傳左d鼻敏感比佢)

樓主~加油~~!!

禁止發言

大宅

你同你62講??咁你就衰多口,變了是非精,冷靜啲,小事化無吧!以後仲有排見!久而久之老公反而覺得係你攪事!

王國長老

王國長老

我係樓主我都唔會揀同老爺講. 同佢講可能有以下反應:

1) 覺得樓主多事
2) 唔好意思, 為左平息樓主怒氣要話兩個親戚(但佢未必想)
3) 當樓主講既說話冇到, 左耳入右耳出, 唔上心
4) 口就安慰樓主, 轉頭同個仔講新抱好小氣
5) 當場黑面
6) 真係明白樓主唔開心, 返去同兩個親戚訓話

點都好, 樓主老公知道好有可能會嬲.
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 HY2007 於 09-10-12 18:42 發表
你講中我心中所想,我真係想...

呢D親戚,唯恐天下不亂,成日搞事,要黎都冇用!

見一次講一次,好似受刑咁

佢地D仔女又好好咩?
見親我地兩公婆,十次有9次都唔叫人,冇禮貌,一D家教都冇,咁多野講,不如留返D口水,教自己D仔女仲 ...

邊有父母會覺得自巳仔女有問題架! 只怕到時佢覺得你有問題, 個風波更大啫!三思呀樓主!

男爵府

好媽媽勳章

我係你,我會當聽唔到,唔會答呢啲問題! 佢地見你唔答,會知道咩事,何必同呢啲人解釋甘多!

呢個世界好多呢啲人,再忍佢地唔到,咪產佢地兩句,同佢地反面,以後唔駛講野,重好!

我最近先用呢個方法,同我老公個大家姊反左面,現在樂得清靜。 以前成日打電話比我,又唔知道佢自己煩,我忍左十幾年,上個月忍佢唔到,產完佢收左佢線,過節食飯,大家當見唔倒大家,幾好!

大宅

畀面勳章 大廚勳章

樓主係咁話人高齡所以個b肥
咁你都好唔大體wor~~!!!
仲話要向62篤佢地-.-
人地都唔想高齡生b架~~!!!
正等於你唔想你arb瘦過佢一樣~~~

不喜勿插~~

我細b1歲24磅~~~係100線~但我唔係高齡wor~~~!!大b2歲26磅~~~

好睇bb自己體貿架~~

禁止發言

王國長老

王國長老

simple conclusion:

因為妳在意人地講乜, 如果係我, 冷笑一聲走開, finished. file closed.

妳唔要聽絕對可以聽唔到.
三姑六婆講, 妳走開, 完結.

自己子女肥瘦健康體弱關佢地咩事. 唔需要理人地點諗點講, 好似妳咁只會令自己很不快樂, 很累, 很怨恨.

妳幾時預備放下包袱? :-P
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

首頁

尾頁

跳至