母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

「你諗住餵人奶餵到幾時呀?」這是我經常問餵哺母乳媽媽的問題,她們的回應各有不同,背後各有原因。不少媽媽打算餵至自己恢復工作,有些覺得餵哺6個月已足夠,有些認為母乳不夠營養,有些則擔心孩子出牙後會弄損乳頭。數月前我碰到一名媽媽,她說﹕「餵到農曆新年就夠了!」屈指一算,便知道她計劃餵哺孩子大約10個月。
「斷奶」或稱「離奶」是每個媽媽的必經階段。從懷孕時乳房變化,以至生產後荷爾蒙的改變會令乳房「上奶」,直至完全停止哺乳的整個過程。無論你是否選擇餵哺母乳,身體都會經歷同樣的改變。

斷奶是一個過程
「斷奶」不是一次事件,而是一個過程。從孩子開始進食母乳以外的食物起,直至完全停止吃母乳,這是一個「斷奶」的過程。「斷奶」可由媽媽或孩子主導,亦可由雙方協議下進行。對一些人來說,「斷奶」可能充滿着痛苦或無奈,但對一些人來說卻是快樂而滿足的經歷。「斷奶」雖多數出於母親自願,但有時卻要在無可奈何下作出這個決定。

無奈被迫斷奶
我曾碰到一個當護士的媽媽,多年前在醫院工作時,為病人抽血期間不幸被針筒刺傷。由於擔心受[url=]愛滋病
[/url]病毒感染,被迫在孩子4個月大時停止哺乳。另一個媽媽就因為要接受甲狀腺放射性治療而選擇在孩子6個月大時斷奶。她們的內心不約而同充滿掙扎。
現在再深思,若兩個媽媽真的不願意提早斷奶的話,其實可以考慮每天定時擠奶,但擠出的奶必須倒掉。數月後,若媽媽的血液報告證實沒有受愛滋病病毒感染,及放射物質的指數降至安全範圍,就可以恢復哺乳了。當然她們必須付出很大的耐性和時間呢!

匆匆斷奶手尾長
「斷奶實在太痛苦了!差點弄至乳房膿腫,幸好及早返回母嬰健康院接受乳腺炎的治療。」以上的個案偶有碰到。所謂預防勝於治療,我常常囑咐媽媽千萬不要選擇「急速斷奶」!
「斷奶」的速度愈慢,媽媽及孩子就愈容易適應,還可避免乳房脹奶、乳管堵塞、乳腺炎甚至乳房膿腫等不良後果。

逐步減少奶量
首先,逐漸減少每次餵哺的時間或擠奶的分量,因為剩餘在乳房的奶愈多,製奶量就會愈少。然後再逐漸減少每天餵哺或擠奶的次數,每次相隔最少三至四天,待孩子適應了,再循序漸進,逐次減少餵哺或擠奶,或逐漸拉長餵哺或擠奶相隔的時間。一般情况建議最少用兩至三個星期完成整個過程。

公爵府

我已經餵了快2年6個月了, 女兒唔肯停, 救命

伯爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章

我都餵了大約2年5個月.

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章

我都餵左差唔多三年,要停就會停架啦.......無奶咪停囉

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 Cammy3007 於 09-10-12 11:36 發表

我都係,d人一知道呀女仲食奶就話"無益",但我覺得無所謂,佢肯的話3,4歲都冇問題,因為感覺好close,好窩心

洋房

我餵到6個月 因工作關係.

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

我餵到18個月,係自然離乳,因被吸乾啦~

男爵府

原帖由 ^_^! 於 09-10-12 13:35 發表
我餵到18個月,係自然離乳,因被吸乾啦~

我餵到20個月,
都係自然離乳,都係被吸乾吸淨mouth:

大宅

餵了36個月, 由5個月開始全泵 ,最近半年泵壞了轉用手擠,依家雙手好痛加埋一日得4安, 諗任入冬同佢介(因為入冬谷奶冇咁embarassed),佢奶引好大嫁,到時唔知點攪 !
[url=http://lilypie.com][img]http://lilypie.com/pic/080130/QHJc.jpg[/img

子爵府

我餵左2年5個月, 上個月用佢戒左啦!

子爵府

我仔食到四歲四個月, 自然離乳, 但未吸乾, 因離乳兩個月後用手試擠都仲有喎.
[img align=left]http://www.pau.com.hk/liwood/IMG_0764.gif[/img]Liwood Ma Ma [url=liwood.pau.com.hk/gallery]MyBB Album[/url] [email protected]

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我餵左3個月到
想餵到唔食.....哈哈

侯爵府

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

我而家餵左3個月多d,雖然我無咩奶,亦都唔係全人奶,但都想試下餵得幾多得幾多.

大宅

我都想餵到自然離乳..
我大既餵到宜家就快三歲, 中間停左半年, 因為有左細妹.., 生完繼續餵..
細妹宜家就餵到十個半月..
大家一齊努力..

水晶宮

我都餵左7個月,希望可以自然離乳
我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

伯爵府

Cammy3007,CSUNG,Johnandmia ,Sindy,小bie豬 ,^_^!,焯楠仔,Jojolaw99,高比 ,liwoodma,birdchai,
你地好勁!!好偉大!!仲好令人羨慕呀!!!你地嘅仔女同你地都勁幸福囉....

原帖由 Cammy3007 於 09-10-12 11:36 發表

禁止訪問

伯爵府

見到你地咁好成績,我都幾傷心吓,事關我之前唔識嘢,去到健康院,俾個姑娘高聲質問我點解七個月仲唔介人奶,我傻更更便停了....我真係無用...

原帖由 mocha 於 09-10-13 13:55 發表
我大仔4.5yr. 重食緊.重要一日食幾成20安.. 我睇佢都好難介倒. 我呢個奶媽都有牌做..

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊