夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 tengtengma 於 09-10-12 17:57 發表
樓主. 妳都話睇到佢, 知你對佢好就好開心, 佢當左妳係媽媽,其實小朋友爭野係好正常, 自已親兄弟姊妹都會爭玩具啦, 佢己經5 YEARS 你可以同佢講道理佢明架,
總知妳錫佢多D,俾多D母愛佢啦,佢會知架, .
到時妳多左個乖 ...

佢唔知唔係我親生架..因為係佢1歲時我已經接手...係我對仔女未出世時我都好錫佢架...去度边都帶住佢...但依家冇lu...連佢爸爸對上嗰次帶佢出街都係半年前...不過我会試下去控制下d偏激思想架la

大宅

原帖由 超女 於 09-10-12 18:00 發表

我發覺你係一個悲觀o既人
你會預佐分手而唔去結婚
點解唔為佐而家個家庭可以継續落去而做多少少呢?

我一d都唔悲觀架, 不過係結婚呢样野執着d...我唔会容許自已結完婚離婚

大宅

原帖由 EVA222 於 09-10-12 18:01 發表

如果勸你視如己出,一定不可能,我自己也做不到.
當你有歪念,妒忌心發作時,你要想天在看,一定不可以,做得好是為你的兒女積福,當你兒女受苦有災難你心痛嗎? ...

我会努力架 la....

大宅

好可憐的五歲小朋友, 親生媽媽唔係身邊,

後母又因自私心態, 導致討厭這位小朋友,

老套講句...... 將心比己, 就算唔係親生, 都應該比啲愛
心佢, 好陰公哩!

若果長此下去, 小朋友會變為一位有問題少年、青年等等..

雖然現任男友痛錫你們, touch wood, 但世事難料.....

我亦希望你們婚姻、生活美滿,

但人長大了, 便有好多遺堪,

回頭再看, 想去補救,

奈何, 時間不容許,

請你慎重考慮,

拋去自私, 好好相處,

為自己、為他人、為親兒, 積點福吧!

請曉恕我的直言!

男爵府

好媽媽勳章

樓主, 睇完你既 post好想喊呀...
一個五歲既小朋友, 重要係唔知你係佢後母既情況下, 而得唔到任何父母既愛.
佢本身都唔知發生咩事, 佢可以點 ? 可唔可以唔好咁自私呀 ? 既然唔可以接受佢, 請你唔好再精神虐待佢啦. 送佢去保良好過...

大宅

好媽媽勳章

我都係好想喊呀.... .

小朋友最需要父母既愛, 連自己父母都唔錫自己, 一定會影響佢成長. 小朋友既生母知道, 一定會非常傷心.

樓主, 您都做咗人父母, 無理由唔明白. 請您唔好咁對您個大仔啦.

唔好再鑽牛角尖! 加油啦!

原帖由 TracynWayne 於 09-10-12 20:22 發表
樓主, 睇完你既 post好想喊呀...
一個五歲既小朋友, 重要係唔知你係佢後母既情況下, 而得唔到任何父母既愛.
佢本身都唔知發生咩事, 佢可以點 ? 可唔可以唔好咁自私呀 ? 既然唔可以接受 ...

複式洋房

樓主,你係唔係人黎架,為左一已私慾,一個5歲細路都唔放過。諗起個細路無呀媽,老豆又唔理佢咁慘,你都重要兇佢,你係咪變態架。

我都為個細路難過,有個咁既老豆,為討好其他親人,自已個親生仔都唔理,完來呢D就係樓主心目中既好老公,好爸爸,唔該叫佢去食屎啦。

唔通樓主同佢所生既就係親生仔女,同其他女人所生既就唔係親生仔女,唔係應該一視同人既咩。

諗起個細路既情況,都唔知佢仲要係呢個唔屬於佢既家庭比你無故兇多幾多次至可以成長。

希望樓主記住呀,惡有惡報,若然未報,時辰未到。

樓主,好自為之,祝你好運。

大宅

我希望大家明白我開呢个topic只係想同d真心聽我講既人去傾, 家家有本難唸的經, 而這正正就是我家既問題, 我要既係支持、開解, 等自己唔好一直甘, 我想改善, 但身边冇幾多人知道這情況, 包括父母亦不知我已做人後母, 往往令自己鑽牛角尖...這全是我自己既問題, 亦唔關我另一半事, 請各位尊重並針對我既問題, 我明白我既所作所為對一個5歲大既細路黎講係過份, 但我可以點做令自己视他如已出呢? 我可以點做令自已一视同仁呢? 如有方法請提出指導! 及唔好再作無謂既攻擊!

多謝支持!

翡翠宮

真係一個好可憐的5歲小朋友+一個極度自私的後母~~~

樓主:
枉你bf個仔仲當你係親生媽咪一樣,你點解可以咁忍心咁樣對待一個無辜的5歲小朋友???

佢乜野都唔知,呢d都係你地大人的事,你點可以將你的妒忌心加諸係佢身上???

佢已經無左親生媽咪庝錫佢,依架你連佢同佢爸爸玩的權利你都想剝奪埋,你於心可忍呀???

你實在太小心眼+小氣+心胸狹窄+自私+妒忌心又重,如果你覺得你控制唔到自己,不如去睇下心理醫生,唔好害左個5歲的辜小朋友~~~

p.s.我知我咁講你一定會覺得唔啱聽,但我只係路過,睇完你講的野,我都真係覺得你咁做好過份,連我同你地3唔識7的人都睇唔過眼~~~

複式洋房

係呢到只係文字上對你一個成年人既指責,你都覺得非常的不好受。而你就對一個只有5歲大既小朋友心靈虐待,唔知你感唔感受到你對佢既傷害有幾深。仲要講到自已係受害者咁。仲想有人支持你?仲想人開解你,鼓勵你繼續咁去做?唔係嘩。

唔知你有無睇過youtube有關"7折港女"個條片呢,條港女都係想搵人支持佢既惡行,點知,佢自已都故唔到返被人狂插。

死性不改。

複式洋房

這裡的都是為人母親 希望你真的能參考大家的意見 漸漸地改變你的思想 當回你大兒子的
媽媽 加油 !

大宅

原帖由 小manman 於 09-10-12 19:20 發表
真係一個好可憐的5歲小朋友+一個極度自私的後母~~~

樓主:
枉你bf個仔仲當你係親生媽咪一樣,你點解可以咁忍心咁樣對待一個無辜的5歲小朋友???

佢乜野都唔知,呢d都係你地大人的事,你點可以將你的妒忌心加諸係 ...

禁止訪問

大宅

大家都係戥個小朋友來直話直說,

不是玩針對的,

正所謂家家有本難唸的經,

但現在嘅情況係.......

五歲小朋友孤獨無緩,

為人父母或代母,

應該愛護他、教導他,

不要把自私自利的心態去看侍小朋友,

小朋友係無辜!

妳應該接納他, 慶幸有他作為哥哥,

可以幫手照顧弟妹,

既然同一屋簷下,

係一種緣份,

應該好好珍惜,

請妳三思吧!

我亦很希望妳能明白這道理,

人生在世,

有很多變數,

妳巳擁有一對仔女,

是上天給妳最[好]的禮物,

妳將擁有的禮物, 也施於援手,

將母愛再度發揮出來,

接納這位小朋友,

讓他感謝上天給他有個家.

男爵府

醒目開學勳章

樓主..我諗呢倒既媽咪都係因為心痛呢位小朋友先會有咁既激烈反應...唔知佢地...連我呢個過路人都感到心痛.....母愛...呢位可憐既小朋友巳經無左...佢仲以為點解自己既媽咪會唔鐘意自己...(一想到呢倒..我心都在哭)....但...最心痛既係...作為爸爸既佢....都竟然可以咁對自己既親生兒子..... 你試諗下....請你認真去諗下....當有一日說..你唔係世上(若果姐...意外係無人預計倒)...老公...又再婚...而呢個後母.....又從覆你做既野....你個心...會痛嗎......我會痛...係好痛.......我係你既話.....我會去同我老公..一齊去努力...去愛鍚呢位巳經無左媽媽既小朋友....而唔咪好似你咁...要個老公去做一個無人性既DADDY (對不起..我真係好睇唔起呢D男人...佢係我眼中...簡直...唉....佢可以咁對大仔...將來都可以咁對你而家既仔女.).......

我諗....一個有母性既人...都會對呢位小朋友有惻隱之心....更何況你係佢唯一既已"母親"呢..... 作為人地母親既你.....應該唔駛人去支持你都要有正確既思想...係咪....唔通我地唔支持你..你就會去做一D再深傷害既事嗎......呢d事情...唔需要人去支持你都好應該去做啦.....

好希望...你真心明白......為人母親同父親應該要有既心態.

禁止訪問

複式洋房

樓主如你所說,很對不起我相信在此冇人會支持你咁做囉,我諗得不到你所想聽的話,因你嘅所作所為會令人聽到都想嘔。
p.s.請記住每個人在此世上必有佢哋的價值。樓主你的小朋友不是 最top而人哋啲小朋友是垃圾!好好反醒吓!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

請樓主開放自己的心,愛護這位不是自己親生的孩子~這孩子都係你男友親生骨肉,同你所生既仔女地位一樣呀~
這孩子因為你不常有既關心而開心,證明佢好需要你既愛~既然佢同樣係你男友既骨肉,點解唔愛屋及烏呢?將你既母愛分多d 比這孩子,令佢真正感受到母愛好嗎?

複式洋房

原帖由 Billychaichai 於 09-10-12 18:49 發表
樓主,你係唔係人黎架,為左一已私慾,一個5歲細路都唔放過。諗起個細路無呀媽,老豆又唔理佢咁慘,你都重要兇佢,你係咪變態架。

我都為個細路難過,有個咁既老豆,為討好其他親人,自已個親生仔都唔理,完來呢D就係樓主心目中既好老公 ...

100% agree,我都覺得你說得對.人哋雖然無呀媽,但個細佬已經當在佢係呀媽,點解唔可以做得包容d,使個細佬好好地成長呢?

瑪瑙宮

樓主已經好好肯面對自己的問題, 攤開黎同大家講都係想解決自己無能力解決o既結. 希望您踏出左呢一步就會堅持, 唔好放棄.

我又 chum d 講, 我大伯娘幫人湊 bb , bb 父母離婚後唔接 bb 返屋企, 我大伯娘湊佢到而家上中一, 一直住我親戚屋企好似一家人一樣, 我大伯娘時時收唔足錢的, 話就話每月 5千, 好多時都唔收足, 但佢比個細路豐衣又足食, 需用的都唔會計較錢買比佢. 令我好欽敬我大伯娘, 比我都唔知得唔得.

人總唔會話唔自私, 但我地係成年人, 唔係細路, 可以將私慾減到最低, 最好係無.

呢個係一個生命, 由母親肚裏成形的, 同您的仔女一樣, 同您我一樣. 即使您愛唔到佢, 都要尊重佢, 唔好欺凌佢的弱小心靈, 因為您無咁o既權利, 但您做人後母就孭左一份義務, 您想自己的親兒被人咁樣精神虛待嗎? 您知咩叫現眼報呢? 您諗下 d 孤兒無親娘已好慘, 唔係佢自己揀的, 但您點做您可以揀. 試下, 比多 d 愛. 最後您會係4仔乸, 完美o既 picture, 您會令自己都開心好多.

首頁

尾頁

跳至