夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Sueita and tessy1217,

When I see the quoting sentence, I want to cry , very impressed. As a step-mother, Sueita, you are very good.

......佢怕我唔開心所以到依家大嗰個5歲都冇乜點理, 所由野由爺爺嫲嫲負責, 我男友從來唔過問, 只將所有精神及金錢放係我地3仔"那"身上....... 所以我成日借意惡佢, 佢亦会成個可憐樣甘望住我....但過左之後自已又會覺得自已好過份, 好自責, 會唸只係一個細路, 做乜要甘對佢?!佢已經冇阿媽同老豆錫, 好可憐, 就算係一個唔識既小朋友我都唔會甘對佢.......個細路而起...我可以點?[quote]

[quote]原帖由 Sueita 於 09-10-13 09:27 發表
......, 我的從來不肯用這稱呼我...自問已經好錫佢, 好愛佢...老公更千丁萬足要把他視如自出, 我亦用心去做...不過每次 ...

tessy1217,

Add oil. Hope you can become a good step-mother.

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

瑪瑙宮

Suita & tessy

加油呀, 盡情發揮我地母愛的偉大和包容.

大宅

我認試識一位男性朋友,佢對個女好到不得了,仲供佢去英國讀書,一供要供幾年,佢都冇怨言,後來先知原來佢個女係佢老婆同前夫生,帶住個女嫁比佢,呢d味叫做無私0羅.........

大宅

好媽媽勳章

樓主, 你其實仲可以換個角度想, 你愛大仔, 佢將來都會愛你架, 多個仔錫你, 幾好呀. 努力呀!

原帖由 tessy1217 於 09-10-13 14:10 發表

好呀...我會記住你嗰句說話, 希望到時可以同你講 " 我做到了!" :-P

大宅

樓主:

我都唔明你有幾煩, 所有問題都係你自找, 個小朋友都唔知你唔係你親生, 就由他一直落去, 只要你肯放下私心, 真心認同他, 自己多個仔唔好嗎? 他是冇罪. 何必將一些莫須有罪行放在他身上, 他有冇做過搶奪你啲子女的事, 只係你個人認為, 想吓想吓就咁憎他, 你對他太唔公平, 點解他可以當你係親生媽媽, 但你就唔可以視如己出, 有時親娘不及養娘大, 只要你肯放下, 你同你男友和他關係都會好好, 但是如果再如此下, 就多了幾個單親子女.
如果你真想試, 就要徹頭徹尾忘記過去完完全全打開心菲真心去接受, 但是與其做唔到就請你好好思想以後日子如何.
希望你認真去思索吓, 其實你幾多歲點解可以咁...

別墅

好媽媽勳章

加油呀~!
當三個孩子的好媽媽.

複式洋房

tessy1217, 加油呀!
sueita,

子爵府

個小朋友已經唔係成日見爸爸, MUG你咁小器嫁....

你愛一個小朋友, 佢係知, 相反你唔LIKE佢, 佢都FEEL到啦, 你要諗下方法令自己釋懷好WAR

複式洋房

樓主, 加油, 一齊努力!

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 Sueita 於 09-10-12 17:05 發表
你同我有D唔同...
我都係人後母, 不過我一樣好鍚哥哥(14歲), 唔會因為佢而呷醋.
好多時都會比意見佢, 佢有亦會問下我意見, 有時都唔問老公架~~關係都OK架! 佢又好錫兩位妹妹, 佢地關係好好~~
其實我由識老公第二日便 ...

子爵府

原帖由 tessy1217 於 09-10-12 16:40 發表
其實每次嘈都因為d細小既問題, 如佢個仔入我地房我會唔鈡意; 痴住佢老豆我又唔鐘意, 成日想幫自已對仔女搶番個老豆, 好變太(但其實我男友係好錫我嗰兩個, 當寶一样, 根本唔使掙)...而我男友都冇俾壓力我, 佢亦知親蔬 ...

不明白, 你為何可以對一個5歲小孩咁殘忍. 佢已經唔理個大仔, 你仲唔鍾意??? 同意你自己說: "好變太 ar!!!" Read some self-help books or go see a therapist.

洋房

善心為樂,行善積福

今日既恩,他日既果!其實,大仔真係好慘,佢唔知你係佢既後母,佢一定好想跟住爸爸媽媽,咁細個小朋友係好天真無邪,應該要有一個好好既童年回憶..你先生怕妳唔鐘意都將佢交爺爺麻麻照顧啦!理論上佢影響妳唔多丫!有邊個小朋友唔想親近媽媽爸爸架?妳唔好再咁對佢啦,,而且,將來到大個左,可能佢仲孝順過自已既親生仔女架,,再大個D佢知道真相,而妳係對佢好好既話,佢一定會好感動,愛屋及烏..妳對老公個仔好,等如對佢好,大家都開心,何樂而不為呢?
加油喇~

伯爵府

好媽媽勳章

而家係你生兩個出來同人爭父愛,唔係你親生所以你唔分母愛比人我地怪你唔到。但係你連父愛都唔抵得比佢享下真係好過份。重要你男友並非好男人,你真係要好好考慮下嫁唔嫁比佢。同前妻分開,有新女朋友,就可以棄兒子的感受不顧,連親生子都唔顧,淨識顧女人,呢d男人唔洗恨!我估樓主都驚第日分開時,佢都會如此對你的仔女。
全世界都在看你家的笑話,騙不過天地,沒不了良心。即管繼續下去,總有一天自己受!

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

點解咁似(情越雙白線)ga情節....你好似是頭婆呀~~希望你可以回頭是岸啦...個小朋友真係好可憐ga...如果第日我死左..我老公搵個第二個係咁樣對我個女ga..我就真係死唔眼閉呀...

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

原帖由 Billychaichai 於 09-10-12 18:49 發表
樓主,你係唔係人黎架,為左一已私慾,一個5歲細路都唔放過。諗起個細路無呀媽,老豆又唔理佢咁慘,你都重要兇佢,你係咪變態架。

我都為個細路難過,有個咁既老豆,為討好其他親人,自已個親生仔都唔理,完來呢D就係樓主心目中既好老公 ...

完全講晒我心目中既說話,同埋如果我老公係我死左先再娶,如果我知有咁既女人咁對我個仔,我真係做鬼都唔放過佢,嫁比呢d咁既人,有幾好,佢今日可以咁對自己親生仔,他日一定都會咁對佢d屋企人

複式洋房

樓主, 我明白你的感受, 因為人都係自私的,但我們是成年人, 而他只是一個小朋友, 5歲....我個仔都5歲, 好得意....所以一想起你故意兇佢, 佢眼神可燐....我好心痛, 什至為了不認識的他, 哭了.......

要你視如己出是好難, 咁你信唔信恩果報應?亦都要勸你老公, 要理个仔, 否則会折福. 不過我相信都是你給他壓力他才"不敢" 錫個仔, 虎毒都不吃兒, 何況是他親生? 如果他真咁絕情, 我都建議你不要跟他, 因為他同樣對你三母女可以一樣咁絕....イ有个BK mama講得啱, 人在做, 天在看. 請你永遠記着, 社會有罪犯, 變態人等99%都有悲惨童年, 或被虐待, 或嚴重缺乏愛.....希望你大人有大量, 分點愛給他, 你會幸福的, 因為將來他長大了, 會感激你的母愛.....你幻想下如果你个女, 同一情況, 跟住老豆, 有後母, 而後母好似你咁對她...站在她立場感受下..媽媽不見了, 爸爸又不理, 只理呀姨和新的細佬妹....有時呀姨錫我, 我好開心, 但有時她又好憎我....冇做錯都憎我...点解....?

你会心痛嗎?

你有看過張柏芝的"忘不了", 看看吧, 怎樣做人後母? 其實只有3個字: 豁達, 愛

希望你現在就去擁抱一下大仔....小朋友透過大人的擁抱会感到被愛的

至於爭玩具, 尤得他們吧, 我的2小朋友, 日爭夜爭, 但希望你盡量"公平"處理, 是非分明, 誰錯都要教, 誰對都要讚. 2个妹大個有呀哥照顧好好架....

放下妒忌, 你會是最善良的慈母...

大宅

系咪自己有小小過分自私呢。 你可以不對他好 但你不能阻止人地的爸爸對他好吖 更何況爸爸也只是擺小小關注在他身上。

大宅

好慘吖個小朋友!!! 陰公

首頁

尾頁

跳至