母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

餵母乳的壓力

HI!

我的BB個多月大了, 都是全母乳的, 但是他的肚餓時間很快, 每隔2小時便要吃(除睡覺外), 對我而言, 的確很辛苦, 如他要扭抱叫哭, 更是完全沒有時間做其他的事情。

現在還好, 在我媽媽處暫住, 起碼我的3餐都有得吃, 但當回到自己家時怎麼辦呢?

另外, 有些朋友都有餵母乳的, 他們都稱約一個月後均有其作息的時間表, 但以我的觀察則尚未有, 是否有問題要改善?

我有時會有疑問, 是否他不夠飽, 故吃得密, 於是我開始pump出來讓他吃(4oz), 他吃完後不夠2小時又想吃!
有時我都好疲累, 故都有點想放棄. 加上, 埋身餵得密/我不夠奶, 要pump一樽4oz的奶, 其實也不容易, 故有點壓力的.
尤是有長輩問是否不夠奶? 不如pump出來, 起碼知吃了多少?

我就快上班了, 以我的情況, 可怎樣轉奶粉呢

thanks!

男爵府

Re: 餵母乳的壓力

千萬不要對餵母乳俾自己壓力, 我本人就是一個例子, 當我懷孕時根本唔知道自己可以堅持到而家四個月喇, 到而家我都係抱住餵得多少得多少啦.
我BB頭兩個月都係想食就餵佢食, 唔需要介意佢食得密, 因為只有佢食得密, 多刺激乳房, 你先至會有多D奶俾佢食.
記住......PUMP出黎始終唔夠BB埋身餵食得多架, 所以有時PUMP得唔多, 但BB埋身食都可以食得飽飽架喎.
返工真的唔夠奶作存貨, 咪最多補奶粉囉, 係咪? 你放工回家還可以埋身餵架嘛, 媽媽奶永遠係最好的啊.
我的曳豬囡囡在浸會順產出世架 ! 3.05kg-Oct 04; 4.9kg-Nov 04; 6.1kg-Dec 04; 6.8kg-Jan 05; 10.3kg-Dec 05; 12.0kg-Jul 06; 14.0kg-Jan 07; 14.6kg-Jun 07; 16.2kg-Jan 08; 17.6kg-Jun 08; 19.0kg-Jan 09;  19.8kg-Jun 09; 22.4kg-Jan 10; 22.6kg-Jun 10

珍珠宮

見到你既msg,我不得不立刻回應
我初時和你一樣(其實好多人都一樣),很想放棄,試過決定要放棄,嘩,成個人好似鬆晒,不過轉頭又唔捨得!!依家5個月啦!!
2hr一次是很正常的,你不是不夠奶,我現在2-3hr都會餵一次,我阿b都要個半月先夜晚肯訓,之前佢夜晚唔訓,我日頭又訓唔到,好辛苦,日日喊,係我喊呀!!
番工後都可以餵,好似我咁,有幾多餵幾多law,無stock就餵奶粉,不要太大壓力
不過我都好憎話我"又餵奶呀!!":evil:
2個月到會好d,好快有好日子,有問題上黎傾下啦!!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

複式洋房

My bf story is similar ... Due to not enough milk for my new born bb after discharge from hospital in the 1st 2 wks, I decided to give up full & direct bf. Just pump out 3 times in bottles for her every day & others in formula.

From her 1.5 mths, I picked up direct bf 3 times every day again after heard a lot the good pts of direct bf. Till now, while I am back to work, she is 3 mths la, I still insisted 2 times direct bf every day. And I hope to keep this up at least to her 6 mths old.

My feeling is that ... don't push yrself too much esp at the early bf period when there is always not enough milk for yr bb. Relax & drink more water!!

珍珠宮

好媽媽勳章

amyng 寫道:
HI!

我的BB個多月大了, 都是全母乳的, 但是他的肚餓時間很快, 每隔2小時便要吃(除睡覺外), 對我而言, 的確很辛苦, 如他要扭抱叫哭, 更是完全沒有時間做其他的事情。

其實個個都係咁的
現在還好, 在我媽媽處暫住, 起碼我的3餐都有得吃, 但當回到自己家時怎麼辦呢?

總會有解決的辦法的,叫飯盒/簡單的

男爵府

我都是一直在"不夠飽,不夠奶"的壓力下, 與囝囝一齊渡過母乳路, 慶幸到目前仍可堅持全母乳, 雪柜除了日常的供應, 仍有兩支存貨stand by.
我的意見是, 可以埋身餵就埋身餵, 身邊很多的朋友, bk媽媽的經驗都表示, 埋身餵一定比泵出來吃得多. 最初的時候, 我都是以泵出的母乳餵, 心想可以實在看到吃了多少, 比較踏實.
可是每日不停的泵, bb又要花時間餵, 其實是花雙倍時間.
後來因為懶, 不想每日的生活就是泵及餵, 所以就省卻了泵的一環, 自已有時間可以出家門辦理鎖事, 即時的效果已出來了.
後來漸漸掌握了餵母乳的技巧及bb的吃奶習慣, 外出時也變得延方便, 不用帶開奶的一齊工具, 只要奶口常在就可以了.
到了六個月的時候, bb開始轉食糊仔及粥仔, 對母乳的需求減少了, 自然泵奶的壓力亦減輕了. 現在上班的時候, 只泵一次奶, 回家再泵多一次, 就夠bb一天的消耗.
我的意見是見步行步, 總有解決的方法, 過了最開頭的五, 六個月, 事情就變得易辦.
希望大家繼續有幸福開心無煩惱的母乳路.

洋房

其實我開頭都係咁,我個b 唔足月出世,佢住左3 weeks 醫院我都pump出黎送去醫院俾佢,之後出左院返黎就埋身餵之餘,佢仲成日喊,幾乎每半小時食一次,你兩小時一次已經好好,我之前覺得自己唔夠奶,就補奶粉,先可以訓番3-4個鐘咋,
仲要成日抱住佢,條腰同對手都唔掂,佢好似食極唔飽咁,我幾乎全日都俾佢啜住咁制呀!>< 之後佢兩個月大開始唔肯用奶瓶,我唯有全人奶啦,都有試過唔夠,因為我驚冇奶,愈驚d奶就愈少,後來我飲返多d水,保持輕鬆心情就多返奶喇!而家佢4個月大,都係個零兩個鐘就要食一次架!其實唔好咁緊張佢食左幾多,只要重量ok就得,我問過姑娘食人好奶bb每日大概重0.02kg就夠架喇,而且bb d 肉會實好多架,而且佢又吸收哂d營養,其實你可以同佢轉奶瓶,pump出黎俾佢,因為食人奶真係好好架!希望你可以堅持到啦! :mrgreen:

公爵府

loklok_mami 寫道:
其實我開頭都係咁,我個b 唔足月出世,佢住左3 weeks 醫院我都pump出黎送去醫院俾佢,之後出左院返黎就埋身餵之餘,佢仲成日喊,幾乎每半小時食一次,你兩小時一次已經好好,我之前覺得自己唔夠奶,就補奶粉,先可以訓番3-4個鐘咋,
仲要成日抱住佢,條腰同對手都唔掂,佢好似食極唔飽咁,我幾乎全日都俾佢啜住咁制呀!>< 之後佢兩個月大開始唔肯用奶瓶,我唯有全人奶啦,都有試過唔夠,因為我驚冇奶,愈驚d奶就愈少,後來我飲返多d水,保持輕鬆心情就多返奶喇!而家佢4個月大,都係個零兩個鐘就要食一次架!其實唔好咁緊張佢食左幾多,只要重量ok就得,我問過姑娘食人好奶bb每日大概重0.02kg就夠架喇,而且bb d 肉會實好多架,而且佢又吸收哂d營養,其實你可以同佢轉奶瓶,pump出黎俾佢,因為食人奶真係好好架!希望你可以堅持到啦! :mrgreen:

我b就快2個月大,而家都食得密,仲衰過e前呀!
你咪好lo~每隔2hr,我仔每隔1hr就要食架!
呢半個月佢癲到夜晚唔訓,每1hr就o咸要食,我今朝10點先可e訓呀!我都擔心係咪唔夠奶,但原來唔係,因為佢12點至到而家8點幾都只係飲左2餐,咁即係個衰仔調轉左個時間,日頭訓夜晚唔訓。我咁樣落去我真係怕捱唔住呀!我維持左半個月,天光先訓,24小時都訓唔到5HR你話我幾慘呀!我都好想放棄>.< :cry:

大宅

餵母乳的困難,我和許多母乳媽媽都經歷過.

我常勸人:忘記奶粉吧!
讓自己做個自然的母乳媽媽.

自有人類以來,都是吃母乳的.

別小看BB的求生本能.他/她一定會搵食.
一定會努力吸吮,吃飽為止,只要母乳是他/她唯一的食物.

家人的憂慮,相信全是出於對你和BB的關愛.
卻未能鼓勵你,支持你.

amyng 寫道:

另外, 有些朋友都有餵母乳的, 他們都稱約一個月後均有其作息的時間表, 但以我的觀察則尚未有, 是否有問題要改善?

多請教這些朋友心得.

男爵府

amyng
  其實頭兩個月2小時又想吃都好正常...唔駛太擔心...我知好多bk媽咪同健康院都用feeding on demand,但係我個多月時就開始唔用feeding on demand,我實在沒有耐性,我跟一本書〔由零歲開始〕去訓練bb,幫佢建立作息時間同新陳代謝的規律,慢慢隔多十分鐘十分鐘咁,現在bb四個月,全人奶,每四至五小時食一次,如果泵出來佢就食五安,我返工佢就飲兩次,我唔駛泵得咁辛苦.只係跟唔到瞓過夜呢一樣,本書話可以八星期就做到,而我現在一晚都要餵一至兩次...今日去健康院佢都重得好好,重超重呀...不過,中間當然好辛苦,要忍心唔俾佢想食就要餵咁,...不過我都好多謝bk媽咪的鼓勵同經驗分享,無咗佢地我一定一早已放棄,所以我相信你在咁多bk媽咪的鼓勵下,一定可以繼續的....
我的大寶貝喜悅晴朗  我的小寶貝光明喜樂
我的編織作品溫暖牌  
該用戶已被刪除

大宅

畀面勳章

florence & other mamas:

我的bb剛一星期大,我的乳頭已經損了,餵唔到落去。去到健康院,姑娘叫我pump住奶先,再補奶粉,等bb滿月先再教佢。我好擔心到時已經無奶,同埋bb更加唔肯食。我好傷心,我由一懷孕就諗住要餵人奶,上左好多講座,睇左好多書...點知到埋身的時候都係攪唔掂bb個咀,佢係咁"梅下梅下",終於痛到入心入肺。而家用pump,我對住個摩打就好想喊,pump成半小時先得半安士,昨晚我都喊左好耐,我真係好唔甘心,又好傷心... :cry:

複式洋房

NewSnoopy, don't give yrself too much pressure!! Do remember relax & keep yrself happy will make yr bb happy too & increase yr milk volume.

If yr nipples are hurt, then just do pumping. After it's recovered, then direct feed yr bb again. U know nowadays bb is very smart, they can adapt to both mama's nipples & milk bottles.

Don't be frustrated & upset la.

大宅

newsnoopy,

唔好唔開心, 你唔開心會影響奶量ga! 你試下搽d羊脂膏, 會快d好ga!

其實我都好明白其他人比既壓力! 我亞仔差唔多6個月大啦, 佢而家都係2個鐘食一次, 其實唔需要介意人地講咩, 最緊要係自己, 好似我咁~ 我同奶奶住...佢成日都話點解bb食到無時無候! 佢根本無試過餵人奶, 餵人奶係feed on demand, 唔係好似食奶粉果d咁....幾多個鐘食一次! 好老實, 大人都唔會定住幾多個鐘食一次啦...肚餓咪食囉..係唔係先?!

所以...唔好諗埋一邊...盡力啦!

大宅

NewSnoopy,

好明白你的心情.
目前最重要是讓乳頭好番.
塗羊脂膏有用.

其實泵出來都會痛.如果損得厲害,就暫時讓BB吃奶粉.
約3-4小時泵奶一次.以維持奶量.
大約"休息"幾天至一星期,應該可以再戰江湖.

BB吃奶粉,會重得好快.奶咀要用慢流量的(一孔),讓BB不致太容易吸吮.

只要你不那麼痛,就可以再餵.
用手指尾輕按BB嘴角,讓BB張大嘴巴.含好乳暈.
如果BB含得不好,就再來一次.
含好再吸吮,就不會痛.

我都是跟你一樣,
我由一懷孕就諗住要餵人奶,上左好多講座,睇左好多書...

也試過在BB出世後才臨急臨忙買奶粉.
現在孩子已17個月,仍然全母乳.
就是要歷經艱辛,才知母親的偉大. :mrgreen:

大宅

HI!

各位!很多謝你們的分享, 的確加了一支強心針, 因自己的困難, 想信要經歷過的人才明白箇中的滋味!

這幾天, 可能天氣較冷, 我見(感覺)BB吃得很多, 這對我也是一個支持

想問問大家, 是否乳房不脹痛, 也夠奶予BB呢?
怎樣才可PUMP奶PUMP多一點呢?(有否特別的技巧)

THANKS! ?-(

珍珠宮

好媽媽勳章

初初成日都餵到損晒,真係痛到甩肺,沖花洒涼時,d水整到落去都唔得,痛到抽根,但我忍住,盡量較返

男爵府

2011至尊種植勳章

amyng 寫道:
...........
想問問大家, 是否乳房不脹痛, 也夠奶予BB呢?
怎樣才可PUMP奶PUMP多一點呢?(有否特別的技巧)

THANKS! ?-(

amyng,
乳房不脹痛, 也夠奶給 bb 吃的.

如果想泵多些奶, 你可以試"邊餵邊泵".

我試過很多次, 泵奶泵到無奶出, 乳房又不重, 好像已經把奶泵清了. 但當抱 bb 埋身餵時, 很快便再有噴奶反射. 除了 bb 有足夠的奶可以吃飽外, 另一邊乳房還可以泵多 1 - 2 oz 奶.

男爵府

2011至尊種植勳章

NewSnoopy 寫道:
florence & other mamas:

我的bb剛一星期大,我的乳頭已經損了,餵唔到落去。去到健康院,姑娘叫我pump住奶先,再補奶粉,等bb滿月先再教佢。我好擔心到時已經無奶,同埋bb更加唔肯食。我好傷心,我由一懷孕就諗住要餵人奶,上左好多講座,睇左好多書...點知到埋身的時候都係攪唔掂bb個咀,佢係咁"梅下梅下",終於痛到入心入肺。而家用pump,我對住個摩打就好想喊,pump成半小時先得半安士,昨晚我都喊左好耐,我真係好唔甘心,又好傷心... :cry:

NewSnoopy,
餵人奶/吃人餵, 對於你/你的 bb 來說, 也是一件新鮮的事, 你和他/她都需要時間去學習, 適應. 雖說吸吮是 bb 的天生本能, 但吸吮時的姿勢/咀形, bb 有時還是需要去學習的. 餵人奶一定比餵奶粉難, 不要這麼快就偒心氣餒!

我也曾經有你的經歷. BB 剛出世幾日, 因為我仍未上奶, bb 吃得很密, 加上我的皮膚比較嫰, bb 又吮得大力 (醫院和健康院的姑娘都說 bb 的咀形正確), 所以第三天, 乳頭便損了, 餵奶時簡直"痛到人心入肺". 起初我還可以忍耐, 但後來實在是忍無可忍了, 於是我決定暫停埋身餵, 只用泵泵出來再用瓶餵. 兩三天後, 乳頭痊癒了, 便再繼續埋身餵.

其實你暫停埋身餵 幾天 (直至乳頭痊癒了)便可, 不用等 bb 滿月才教他/她. 每日定時泵奶 (每 隔 3 - 4 小時), 每次都盡量泵清乳房, 有助維持奶量.

大宅

無錯, 我初頭都係咁, 乳頭擦損後又起水泡,
快d去買枝羊脂膏(medela),快痊癒好多,
乳頭損了, 便泵出來, 最緊要泵清,
我用avent手泵, 唔會整痛nipples的

至於bb, 最好用spoon feeding, 慢就慢d,
但唔會令bb有乳頭混淆

唔好太緊張同失望, bb都唔想媽媽唔開心,
想有個開心bb, 先要有個開心媽咪,
大家努力!!

首頁