嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

是否玫瑰疹?

BB前日發燒,看了醫生,說是傷風感冒,服了藥也退了燒,今日只見上身頗多地方有紅疹,下身沒有,但我十分担心....請教有沒有媽咪知這是否玫瑰疹?
5歲獲優秀英語獎和親子圖書設計獎
4歲11個月會用普通話背誦孟浩然的「春曉」
4歲10個月背熟10以內的組合
4歲9個月最喜歡看Rainbow Magic系列的書
4歲8個月完成了芭蕾舞/國際象棋/跆拳道/兒童畫/Cambridge YLS暑期訓練班
4歲7個月K2考試中英數常識全部優良並得到禮貌獎和復活蛋設計獎
4歲6個月會用普通話背誦駱賓王的「詠鵝」
Celine在2003年12月23日在聖保祿醫院出世

侯爵府

Re: 是否玫瑰疹?

玫瑰疹會發高燒的, 你bb有無發高燒?

就算係玫瑰疹都無藥食的, 不過有經驗的醫生, 未出疹的時侯就已經會知, 我個仔的醫生就係, 佢只係剛開始燒, 個醫生就話佢喉嚨紅的位置似係出玫瑰疹, 甘第二日個身就真係開始出疹.

但個女細個的時侯, 出玫瑰疹的時侯, 個醫生又係當普通傷風感冒, 半夜發高燒, 嚇到我帶佢入急症室.

你如果驚的, 明天帶佢去看多一次醫生.

伯爵府

早前我囡囡又係發高燒,以為佢係傷風感冒,夜晚帶左佢睇急症,第二天先至原來佢出疹,但佢之前已經出過,醫生又睇唔到,真係嚇餐飽!
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

複式洋房

有發高燒,醫生話係普通傷風感冒,不過玫瑰疹如果不用吃藥,我就不帶bb看醫生...

5歲獲優秀英語獎和親子圖書設計獎
4歲11個月會用普通話背誦孟浩然的「春曉」
4歲10個月背熟10以內的組合
4歲9個月最喜歡看Rainbow Magic系列的書
4歲8個月完成了芭蕾舞/國際象棋/跆拳道/兒童畫/Cambridge YLS暑期訓練班
4歲7個月K2考試中英數常識全部優良並得到禮貌獎和復活蛋設計獎
4歲6個月會用普通話背誦駱賓王的「詠鵝」
Celine在2003年12月23日在聖保祿醫院出世

大宅

我囝囝由初一開始,燒下停下..睇左醫生, 因為又唔係高燒..101上下.(醫生話係上呼吸道感染,喉嚨有d 紅)..上個星期六開始退晒燒, 不過昨日發現佢出左好多紅點...連頭仔都有(因為佢頭髮少..所以睇到完來頭頂都有..)面仔都有少少...見到都心痛...唔知咁又係咪玫瑰疹呢..(囝囝手仔腳仔就冇乜喎,只係個身同頭仔面仔有.)

咁使唔使睇醫生呢..??

大宅

我剛同bb 睇左醫生, 醫生話我bb 係玫瑰疹..佢話玫瑰疹係一生人只出一次, 不過因為有好多bb 細菌感染既symptom 都係發燒然後都係出疹., 所以雖然今次出完玫瑰疹係唔會再出, 不過日後如果再有感染到其他菌都有機會再出紅疹, 只不過可能出既範圍會唔同..我bb 今次出玫瑰疹, 所以全身同頭同面都會出, 不過手仔同腳仔會少d咁啫..仲有就係我個囝囝個後尾枕有好幾處突起..我仲以為佢撞親添..原來醫生話係淋巴核突起晒...因為要打d 病菌喎..佢話bb 已經好番晒lu..出埋d 疹就會冇事, 佢話有d bb 會一直高燒104唔退架...有d 仲要入院添..所以我囝囝今次雖然燒左1個星期(只係100-101), 都算係好架喎...!!咁都算好彩..?-( ?-(

大宅

My bb also has fever for 5 days, around 101C, with cough, is it same as 玫瑰疹? He is now in hospital for 4 days, doctor said he is infected by a virus which is similar to influ. :cry:

侯爵府

基本上, bb發燒, 一定有原因, 好似喉嚨發炎, 尿道炎, 中耳炎, 氣管炎, 肺炎, 不會無斷白事發燒的.

首頁

尾頁

跳至