自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

part1 (長毛9:04預言, 今天應驗)
http://www.youtube.com/watch?v=cjsoed2Snpo

part2
http://www.youtube.com/watch?v=EZ6LiOD0poY

part3
http://www.youtube.com/watch?v=dju-GAK1RTQ

part4
http://www.youtube.com/watch?v=nqp5slbHjoc

part5
http://www.youtube.com/watch?v=TW4yMmZS-aw

2005年梁國雄、鄭經翰、陶君行反對領匯上市及房署賤賣資產,遭香港群眾、輿論批評阻人發達,建制派於元旦發起萬人大遊行,聲討長毛、大班政客亂港,遊行群眾對長毛等人連番羞辱,4年後的今天,領匯瘋狂加租,小商戶結業,市民百上加斤。

唉......當初都唔知領匯上市會搞成咁
我樓下商場好多小商店都走晒...
好驚遲d大財團租要買貴野

別墅

大家樓下的商場係咪領匯ga?

大宅

市民又点估到嶺匯會咁賤!

侯爵府

畀面勳章

長毛真係為市民做野架....
郁文就愛搞台式政治,專出風頭:;pppp:

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

我一早都反對領匯上市

p.s 不是在b.k...但我果時係果個網都比人圍

我果時都有錢買股票

因為領匯始終係英國公司

英國人不嬲錢大過天
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

當年d市民想領匯快d上到市, 以為執到寶? 唉.....

幸好我樓下唔係領匯.

其實d人咪捉蟲? 我唔識野, 唔知有冇會錯意?!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 muicc 於 09-10-15 23:08 發表
長毛真係為市民做野架....
郁文就愛搞台式政治,專出風頭:;pppp:
佢地睇嘢係遠過一般人,睇得出係有做功課.

公爵府

原帖由 swas 於 09-10-15 22:47 發表
經過樂富食下午茶,啲嘢貴咗好多,難為啲公公婆婆. 遲d吉吉島都好似冇埋,冇街好行lu.UNY啲嘢冇咁大眾化!

公爵府

畀面勳章

原帖由 kmimi 於 09-10-15 23:04 發表
市民又点估到嶺匯會咁賤!

當時大班日日講, 只係d人掛住抽股眼裡只有

大宅

當年我都係好反對領匯上市,可惜當時d人個個都比個$$矇住雙眼,仲鬧佢地阻住地球轉!
可惜到今日呢班$$人並無自食其果,因為受害的都係屋村居民。
自細係屋村長大,由細到大睇的家庭醫生,都因為領匯瘋狂加租逼住搬走,好多睇開佢既公公婆婆要專程搭車去睇呢個好醫生,可惜佢地要比以前比多左診金…唔係醫生無良,而係人地都要搵錢交租。

(p.s. 我唔識玩股票既)

侯爵府

畀面勳章

我之前也反對.....因為唔中意行d連鎖店商場,無哂d舖仔,街坊生意

珍珠宮

唔否認長毛有腦,不過行徑太唔文明!

大宅

雖然長毛表現行為較為另類,但係聽佢d立場同見解,覺得都幾有heart,有point喎!起碼好過d唔開立會又中眼瞓白出人工嘅不知所謂議員

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 swas 於 09-10-15 22:47 發表

係... 想投訴好耐,但... 諗諗吓投訴都唔知向邊個投訴... 個商場,有人隨地吐痰、有人尤得小朋友隨地小便、喺商場內食煙,啲管理員都好似時運高見唔到咁,仲有... 一係就望到之後就好似怕當事人殺人咁拎轉面就算;另外... 商場門口已經貼明唔俾帶狗隻入商場,啲人都係咁帶佢入去,okay... 如果有狗袋裝住都仲可以接受,但啲人放隻狗出唻自己行、同隻狗玩,佢哋就睇住人哋玩,有時仲自己玩埋一份... 如果我同商場投訴,咪即係又係向領匯投訴,即係同一班人,即係無用...

仲有... 自從開咗間日式餐廳之後,間餐廳仲租多咗個舖位唻擺貨擺料... 嘩... 臭到呢~~~ 佢哋(管理員)班人個 office 喺間舖旁邊都仲可以頂我順... 宜家嗰邊無乜人行架喇~~~ 其實總之一行入商場已經會聞到異味... 領匯都唔知搞乜~~~

別墅

原帖由 baby_chu 於 09-10-16 10:00 發表

係... 想投訴好耐,但... 諗諗吓投訴都唔知向邊個投訴... 個商場,有人隨地吐痰、有人尤得小朋友隨地小便、喺商場內食煙,啲管理員都好似時運高見唔到咁,仲有... 一係就望到之後就好似怕當事人殺人咁拎轉面就算;另外... 商 ...

嘩.....邊間領匯商場咁離譜?!
搵區議員幫手投訴啦
有區議員搞佢地先肯做野ga
唔迫佢當你冇到..

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 swas 於 09-10-16 11:33 發表

嘩.....邊間領匯商場咁離譜?!
搵區議員幫手投訴啦
有區議員搞佢地先肯做野ga
唔迫佢當你冇到..

老公話... 無用架... 官官相畏... 到時咪又係得個吉~~~

別墅

原帖由 baby_chu 於 09-10-16 12:01 發表

老公話... 無用架... 官官相畏... 到時咪又係得個吉~~~

區議員拿公帑,係為市民服務,對市民負責的
唔係區議會投票我地使乜選佢呀
去反映下啦,會幫手做野的

大宅

不過我上星期無意中去過黃大仙,之前佢個商場好殘舊,我讀完中學成10年都冇再去過,咁上星期經過,靚左好多,多左好多餐廳,之後今個星期都有去過2晚食晚飯

子爵府

係供求問題, 由市場調節最好. 如果租貴冇人租, 佢就唔會 set 到咁貴啦... 如果商戶冇生意, 佢唔會租咁貴舖啦...

好似 香港教育咁, 由學校自主, 學生家長自己選擇, 好過政府插手.

複式洋房

原帖由 mat媽 於 09-10-16 12:29 發表
係供求問題, 由市場調節最好. 如果租貴冇人租, 佢就唔會 set 到咁貴啦... 如果商戶冇生意, 佢唔會租咁貴舖啦...

好似 香港教育咁, 由學校自主, 學生家長自己選擇, 好過政府插手. ...

但係公屋商場點解要改變做私人商場形式?!
公屋商場既目的係應提供價廉既商品比市民! 呢一個唔係 demand & supply 既問題, 係當年港英政府既原意!!!

首頁

尾頁

跳至