論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有無人試過工人要番去自己國家,帶佢去打避孕針?

新請現成工人打算5月返菲律賓,佢己經35歲,但得1個小朋友,雖然佢話唔想再要bb,我都係怕佢有咗有乜方法防止佢有bb?
如果帶佢去打避孕針要注意d乜?

洋房

Re: 有無人試過工人要番去自己國家,帶佢去打避孕針?

1. 要工人同意
2. 要返去前一個月打一次,走前再打一次,才有效.不過,詳情要問醫生
3. 要扣起一個月糧,以防工人一去不返
4. 機票錢要工人自付
5. 要她簽定一封信,promise幾時返,唔返當自動terminate

男爵府

amykopt

TKS!

我個工人都同意去打針同埋機票錢佢比
多謝你提我叫佢簽定一封信
至於幾時打針,我問咗診所原來要m嚟第7-10日去打,打完第15日至有效,為期1個月,而家我搵緊3個月既針呢

大宅

I did it last Dec.. for 3 months costs HK$250

:lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

大宅

衞生署的母嬰健康院或婦女診所是可以提供此項服務, 好平的!!!

男爵府

yenyenhop
咁平?喺邊度打呀?我問過要成800蚊呀...可唔可以pm比我知係邊度呀?
仲有,佢話要第8-10日打至有效呀,其他日子係無用喎,係咪真呀?我好worry工人講大話唔係果幾日呀,仲有如果唔係果幾日打係咪果3個月都係避唔到孕呀?

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

如果佢之前冇打過,你一打就就3個月嗰種可能未必有人,因我聽醫生講第一次打3個月,經期會有機會出現混亂,不能達至避孕的效果,所以你最好問清楚醫生.
該用戶已被刪除

大宅

衞生署的母嬰健康院或婦女診所是可以提供此項服務, 可向各區的母嬰健康院或婦女診所查詢, 因為不是我的工人, 是我同事的工人, 詳情我可問問她後再回答你. 至於是在8-10日打至有效, 其實是有原因的, 不是因為那個時候才有效, 而是因為那個時候可確保她在那個時候是沒有bb的,因為若在其他時候打的話,便可能使人流產!!

男爵府

yenyenhop
我收到你個pm啦,唔該!

jeremyma
明白曬啦!原來15日後係有效呀?咁我就放心好多啦,不過都麻煩你問下你個同事詳細情況呀!唔該!

大宅

yenyenhop,

我都想知邊度咁平,可否PM我呢?Thx.

工人可以去健康院打針?幾多$呢?

大宅

pc9 寫道:
yenyenhop,

工人可以去健康院打針?幾多$呢?

pc9

send u pm la... pls check

yenyenhop :lol:
:lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

複式洋房

yenyenhop,

我都想知道呀,可否PM我呢?Thx.

hoppergirl007
:-) :-( ;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

複式洋房

Why?? 機票錢要工人自付, 不是僱主比ge咩?

由 amykopt 於 2005-02-21 19:16:31

1. 要工人同意
2. 要返去前一個月打一次,走前再打一次,才有效.不過,詳情要問醫生
3. 要扣起一個月糧,以防工人一去不返
4. 機票錢要工人自付
5. 要她簽定一封信,promise幾時返,唔返當自動terminate
:-) :-( ;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

伯爵府

yenyenhop,

:mrgreen:

別墅

yenyenhop, please PM me the info.

Thanks!!

yenyenhop 寫道:
I did it last Dec.. for 3 months costs HK$250
Time flies, my kids are 12 and 10 years old now

男爵府

我個工人都係話佢自己比錢喎!

我CHECK過家計會同政府,原來佢地D針唔同D,係M嚟第1-5日,一打即有效喎!所以我會打佢地去政府打呀
該用戶已被刪除

子爵府

[quote]
mori 寫道:
我個工人都係話佢自己比錢喎!

我CHECK過家計會同政府,原來佢地D針唔同D,係M

男爵府

Diamond
但係要醫生評估打唔打得喎,我估會緊過d私家啦,所以我而家又係考慮緊點好呀

我問過勞工處,就算佢簽咗個同意書有咗唔撈,都無法律效應呀,小心簽咗名比工人反咬你一啖呀

首頁

尾頁

跳至