跳至

首頁

尾頁

別墅

原帖由 jadepearl 於 09-11-10 16:28 發表
Your BB now 讀那班n1 ?

PGI(A)

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 蘇蘇 於 09-11-10 13:13 發表
我兩囝囝都分別在今年和去年畢業了. 他們在德怡是讀主流的全日班.

不如給細仔 K3 的功課你看看, 都蠻多字要寫的呀(功課中的圖畫不一定要畫). 全日班是早上在學校做一半功課, 下午做一半, 所以基本上回家後是沒有功 ...

蘇蘇, 你個仔d字寫得好靚呀, 係幼稚園的功課?

我個仔K1, 對呀, 開始寫"一"字啦. 佢快四歲了, 都應該開始寫字了, 呵呵.

大宅

係呀, 那些是怡德 K3 的中英文功課來的呀.

其實我覺得囝囝 D 字都叫是是正正, 但上小一反而變得無咁整齊, 真奇怪, 不過都是可以接受, 那我便算罷了.

我記得, 當年大仔 11 月插班讀怡 k1, 第一個學的中文字係 "信" 字呀. 你囝囝學左未呢 ^^

原帖由 莎莎莉莉 於 09-11-10 17:44 發表

蘇蘇, 你個仔d字寫得好靚呀, 係幼稚園的功課?

我個仔K1, 對呀, 開始寫"一"字啦. 佢快四歲了, 都應該開始寫字了, 呵呵.

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 蘇蘇 於 09-11-10 17:59 發表

其實我覺得囝囝 D 字都叫是是正正, 但上小一反而變得無咁整齊, 真奇怪, 不過都是可以接受, 那我便算罷了.

我記得, 當年大仔 11 月插班讀怡 k1, 第一個學的中文字係 "信" ...

"信"字? 未喎....書上沒有呢, 但唔知佢地上課有無提過.
因為早兩星期的主題係玩寄信, 大家要寄一封信返自己屋企.
有日, 仲每班叫左一個小朋友負責把信件拿到郵局投寄.
我個仔就被選為他的班代表呢~~可能個樣生得高大, 似係哥哥啩....

我幾鍾意呢間學校, 幾多活潑的教學方法.

伯爵府

It is very expensive for whole day int'l class plus chinese learning fee
.

原帖由 bbolaf 於 09-11-10 14:08 發表

Your concern is also same with me for BB studying at N1 now. So i decide to change for whole day int'l class in coming of K1.

大宅

原帖由 蘇蘇 於 09-11-10 17:59 發表

我記得, 當年大仔 11 月插班讀怡 k1, 第一個學的中文字係 "信" ...

學個"信"字係就咁教定要信嫁,如果要學寫埋真係好深喎~
我想問你如果讀主流全日班英文時間足吾足夠呀,我都煩緊國際好定主流好,....頭痛ing

--------------------------------------------------------

公爵府

原帖由 jadepearl 於 09-11-10 13:16 發表
有諗過架, 問過miss, k1已開始學中文字, 有功課, 怕k2先轉會跟得辛苦
有無其他家長意見 ?

我問過又話3歲班唔教寫字的 只是教點及線咋喎~

別墅

原帖由 kathy806 於 09-11-11 10:19 發表

我想問你如果讀主流全日班英文時間足吾足夠呀,我都煩緊國際好定主流好,....頭痛ing

It's depend on what kind of primary school would you apply in future !
Traditional study - 主流
活動 & 敲門 - int'l

公爵府

原帖由 kathy806 於 09-11-11 10:19 發表

openday 時問的資料, 希望冇記錯:
國際全日班, 全日都是英語教學, 上午有20-30分鐘教普通話, 中文要加$19xx一年for 買書籍, 40分鐘學中文, 課程和主流班一樣, 中文功課減半, 如唔讀中文就做英文worksheet

大宅

其實我地都想佢讀國際班多d,但自己英文又吾好怕同老師溝通吾到

--------------------------------------------------------

別墅

原帖由 kathy806 於 09-11-11 11:22 發表
其實我地都想佢讀國際班多d,但自己英文又吾好怕同老師溝通吾到

Don't be afraid ! there is one local teacher and one foreign teacher in a class.

侯爵府

2024年龍年勳章

bbolaf,

我囡囡Yuet Yuet都是PGI(A)

原帖由 bbolaf 於 09-11-10 16:47 發表

PGI(A)

大宅

寄得信, 應該教左個信字了, 不過應該係字咭, 所以書本上未必有.

係呀, 有時幾好玩架, 好似 K2和K3 都有教"燒烤"呢兩個字, 佢地真的會在學校的露天場地燒烤. 雖然只係簡簡單單的腸仔魚旦, 同埋食物已是熟的, 只是到時放在燒烤火爐上燒一燒, 但小朋友就已經好開心.

仲有..過新年就試整和烚湯丸, d 湯丸裡邊係 m&m 來的, 好攪笑.

原帖由 莎莎莉莉 於 09-11-10 23:29 發表

"信"字? 未喎....書上沒有呢, 但唔知佢地上課有無提過.
因為早兩星期的主題係玩寄信, 大家要寄一封信返自己屋企.
有日, 仲每班叫左一個小朋友負責把信件拿到郵局投寄.
我個仔就被選為他的班代表呢~~可能個樣生得 ...

別墅

原帖由 jadepearl 於 09-11-11 12:42 發表
bbolaf,

我囡囡Yuet Yuet都是PGI(A)

哈哈! May be we had seen on last Saturday school picnic. My son Han####g 亨亨, nice to meet you !!

侯爵府

2024年龍年勳章

ha ha, 亨亨ma ma, nice to meet you too !

原帖由 bbolaf 於 09-11-11 13:51 發表

哈哈! May be we had seen on last Saturday school picnic. My son Han####g 亨亨, nice to meet you !!

洋房

我想問德怡通想會派邊間小學,如去其他區外小學叩門,容易嗎?

首頁

尾頁

跳至