美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

大宅

連續臉部按摩一個月的皮膚大測試!!! (萬歲! 完成了!)

Introduction:
w_w" 各位, 我是滿臉暗蒼印的可憐小婦人. 現在我做緊一個為期一個月的按摩試測. 在這段期間, 我會跟大家分享我做按摩期間的皮膚狀況.

Problem Statement:
現在我臉部的問題是好多暗蒼印, 有黑頭, 有少少暗粒, 臉部沒啥血色.

Skin Condition:
上週六我去了做開的Facial house來一個臉部皮膚測驗, 發現我臉部水份平均分是35.4, 屬於皮膚較乾. 用機仔看看我的真皮, 發現臉珠, 下巴, 上額都有漂亮的3角紋, 那即是說明我的皮膚structure是不錯的說. 不過就發現nose比較油啦. 那即是說我的皮膚較乾及有油, 和容易生暗蒼啊. 哀! 哀! 哀!

Background:
近來好多facial house, 都有幫客人做臉部按摩, 咁按摩其實有什麼好處? 有d人會覺得俾美容師輕輕的按一按, 沒啥分別? 咁...按摩是唔是冇用?

按摩的好處是可以刺激血液循環, 有助排出毒氣, 改善淋巴流動, 讓淋巴分泌正常, 冇咁容易因為廢物及毒累的積聚, 引至面部浮腫, 令輪廓回復緊緻.

當然, 按摩可以加速新陳代謝, 令皮膚更彈更滑, 預防鬆弛和下垂.

此外, 今次我用來測試皮膚的按摩膏, 加入了美白成份, 可以減淡黑斑, 暗蒼印. @v@"

Planning:
我會隔天替臉部做按摩, 一個星期做3次. 那是個3-5分鐘的按摩程序. 包括按鈕前額, 眼睛中間的T字位, 2邊臉, 和眼部.

根據小冊子(1)的指示, 我會做足一個月按摩, 碰經常注意自己的皮膚狀況. 希望完成後, 可以令皮膚有彈性, 水分和油分更平衡喎.

Massage Program:
以下是做臉部按摩時的整個清潔和修護肌膚程序:
1. 卸妝油 (Optional, 如有化妝, 我才會使用)
2. 洗臉乳
3. 抹乾臉孔, 塗上按摩膏, 及進行3-5分鐘的臉部按摩
4. 用清水清洗臉孔, 塗Lotion
5. 眼霜
6. 防曬日霜 (Optional, 如果是日頭, 我會用防曬日霜, 晚上不會使用)
7. 在T字位塗上收毛孔的essence.

註解
(1) SHISEIDO 塑顏運動小冊子, 各大SHISEIDO專櫃供免費取閱.

禁止訪問

Re: 連續臉部摩一個月的皮膚大測試!!!

大宅

Re: 連續臉部按摩一個月的皮膚大測試!!!

EVA222,
謝謝你的關心. 根據小冊子(1)指引: 當皮膚有曬傷、濕疹, 和嚴重暗瘡,肯唔適宜做臉部按摩.

我這張臉, 現在只有2粗小小的暗粒, ^^ 其他的都是暗瘡印. 我覺得自己是容易長暗瘡的, 不過, 不至於是嚴重的暗瘡患者, 所以我覺得做臉部按摩, 是沒有問題的.

註解
(1) SHISEIDO 塑顏運動小冊子, 各大SHISEIDO專櫃供免費取閱.

EVA222 寫道:
如果你是易出暗瘡,不要隨便按摩,我聽美容師說,唔知係唔係.

大宅

DAY 1 的報告:

今早, 天氣很寒冷, 大約只有11度. 我看看放在化妝桌上的那瓶臉部按摩膏, 已買了2個月, 但只是用了數次. 我這個人, 是一個有計劃, 但實行起來, 就欠缺了一點動力啦. 上星期去了某專櫃買了一支PN LIP GLOSS, 看到了一本小冊子(1), 翻開內裡的內容, 看到按摩的好處和功效. 這令我憶起在2004年9月, 就去了該專櫃的CENTER, 學習臉部按摩的過程. 我是知道按摩的好, 可是實在....太冷了, 手腳都是冰冷的, 我比較愛躲在溫暖的棉被裡冬眠...

我..我實在不能再這樣子了. 我已付出了金錢, 皮膚還是老樣子. 終於, 在今晨, 我洗臉後, 就把按摩膏塗在臉上, 做一個簡單的3~5分鐘的臉部按摩. 之後, 用清水洗臉, 在塗日霜時, 我感到臉部皮膚滑了, 好像較容易吸收的樣子. 這種感覺, 跟平時洗臉後, 再APPLY LOTION在臉上的感覺是不同的. 實在一點感到...春天來了..^^" 這樣我就如打了一支強心針, 開始我臉部按摩的過程了. :-P

註解

大宅

我會追落去睇的
지훈아,오빠,나는 영원히 너를 보호한다!fighting! http://myhome.hanafos.com/~libra69/2004_kbs_music_awards.wmv

伯爵府

christylai,

你係唔係用SHISEIDO的按摩膏?
沒有醜嘅女人, 只有懶嘅女人!

禁止訪問

複式洋房

EVA222 寫道:
如果你是易出暗瘡,不要隨便按摩,我聽美容師說,唔知係唔係.

我都有聽過做 facial 個姐姐有咁講呀。
我近呢一年都有暗瘡問題,
唔係話生好多,都係得一兩粒咁,
但係好咗一粒,又出第二粒咁,
我睇過 email 話唔同o既位置生暗瘡表示你身體的一d 毛病,
(如果有興趣,我可以 forward 個 email 俾你哋)
但係知道咗咩問題,我都唔知道點去解決呢,
有冇人可以話我知點去調理呢?

謝謝回答~
☼我的兩隻大貓貓 SIMBA & TIGGER☼ 呢d 相係自己影o架~~ http://img268.echo.cx/img268/6402/anisimba0ae.gif

大宅

Vivienmak,

Shiseido於不同的product line, 生產了幾種不同功效的按摩膏, 共有7款供消費者選擇. 我的臉部問題是乾, 和有暗瘡印. 所以我用了該品牌含有美白成份的按摩膏.

我知道市面上不同品牌也有生產按摩膏, 其主要功效我已在第一篇message說明了. 如果有不完善的地方, 請指證, 及與大家一起分享按摩美顏的心得.

vivienmak 寫道:
christylai,

你係唔係用SHISEIDO的按摩膏?

大宅

德德媽咪, 野蠻仔仔,
多謝支持!! :-P

別墅

多謝你咁有心分享, 我三十有一, 皮膚狀態一向唔好, 但係只係有心機化妝, 無心機護膚, 你要努力呀!祝你好頭好尾!

大宅

Gavial,
謝謝你的鼓勵和支持!! 我了解自己的性格 - 是那種3分鐘熱度的女生. 以前, 我很喜歡購買護膚產品, 可是, 在買回家後, 大部份的護膚品, 我只是用了數次, 就打入冷宮啦. 有些我還沒開封呢!

昨天早上, 真的只有11度, 我還是堅持我的第一步 - day one. 好的開始就是成功的一半! so按摩期間, 我開了這個topic, 與大家一起分享! :-P

gavial 寫道:
多謝你咁有心分享, 我三十有一, 皮膚狀態一向唔好, 但係只係有心機化妝, 無心機護膚, 你要努力呀!祝你好頭好尾!

複式洋房

christylai,
加油呀,我都係一個三分鍾熱度的人,
唔好放棄呀,
我會追睇你的進度的。
祝你成功!
☼我的兩隻大貓貓 SIMBA & TIGGER☼ 呢d 相係自己影o架~~ http://img268.echo.cx/img268/6402/anisimba0ae.gif

伯爵府

christylai,

為什麼選早上做按摩而不是睡前?
我都有用shisedo新出美白(粉紅色盒)的按摩膏, 不太lup又不用洗幾方便, 但即時美白效果就一般
我之前用過ingrid milliet的white control按摩膏, 按完塊面真係白咗均勻咗, 但就貴d要$5xx

大宅

vivenamak,

~_~" 因為我在晚上, 已累死了. 洗臉後, 倒頭大睡. 早上, 我會比較有動力按摩按摩. 在此, 謝謝關心. ^^ 嘻! 我知在睡前按摩, 效果會比較好的.

粉紅色盒子那條line的主要功效是改善暗啞, 欠透明感的臉孔. (不過, 我未試過, @v@" couner小姐沒有向我介紹><~ )

粉紅色盒和uv美白這2條lines, 好像是有點不同的...@v@" 我都想試下.

其實 shiseido revital 那條line 的按摩膏也很貴, 要5xx的...~__~"

你有冇keep著用 shisedo 來按摩呢?

嘩!!! "按完塊面真係白咗均勻!" 公喜!! 我都要努力!

ingrid millitet, @v@" 那品牌的東西也不便宜的. 如果你用shishedo 粉紅盒子, 會平多百多二百塊左右.

大宅

christylai,
加油呀!! 唔好放棄呀~~
我會追睇你的進度的 :mrgreen:
祝你成功!!
珍惜眼前人[/url]

伯爵府

christylai,

ingrid millet d 野真係好貴, 老實講我都唔知值唔值, 因為我係佢地度做facial所以買埋佢d野用, 因為太貴, 用完一盒white control按摩膏之後都無再買, 宜家用shisedo $3xx都ok & price reasonable

revital, 佢地都有介紹, 但真係好貴$900 (無記錯的話)

大宅

Vivienmak,
ingrid millet 做facial @v@ 個price and ok 嗎?

大宅

DAY 2 的報告:

今早, 天氣溫暖, 朝濕, 大約有17度左右. 這跟開始按摩的第一天, 溫差好大呢! 在認識按摩美顏之前, 我的護膚concept 就是: 把臉孔清潔乾淨, 塗lotion. 一週再做1~2次mask, 咁就已經ok. 在mask方面可以有多選擇, 如保濕的, 美白, 暗瘡護理, 深層清潔 ..等等.

well, 咁還要按摩嗎? 按摩的好處, 功效, 我已在第一篇message提及了. 如果在按摩後, 再做mask, 皮膚會比較容易吸收mask的營養和精華ga. 所以, 懂按摩的朋友, 也可試下在做mask 前, 按一按摩, 看看當中的分別啦.

今晨是我的day 2, 我的手指頭沒早前那麼冰冷了. 我先在前額的中央輕輕的由內向外打圈. 在剛打圈的時候, 感到肌肉有點緊, 慢慢的重複前額打圈的動作, 我感到肌肉的緊好像舒緩了. 這樣我憶起曾給專業的按摩師, 作全身按摩時的感覺. 實在很爽呀.

按摩後, 我感到臉部有熱熱地, 不過, 我對著鏡子檢查過, 沒有出現紅印. 那即是我的按摩的力度是適中啦!

塗好日霜, 眼霜, 防曬, 和收毛孔essence後, 我就出門, 開始我新的一天. ^^

呵呵! 在day 1發現的2顆暗粒仔, 謝左啦. 真好!

伯爵府

christylai 寫道:
Vivienmak,
ingrid millet 做facial @v@ 個price and ok 嗎?

由$490至$900不等, 6次有9折, 12次有85折, 都幾貴, 有時都幾hard sell

首頁

尾頁

跳至