論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

長期服務金

其實,我覺得唔係冇計的.
根據法例, 為同一僱主不少於5年. 如果頭4年係老公請, 之後係老婆請, 得唔得呢??
(當然, 大家都要個別合乎經濟能力標準)
又或者,
4年約之後, 完約, 即時俾單程機票錢佢, 因為佢地VISA居留權多數係比合約期遲兩個星期左右,隔左七日至十日,再同佢簽新約, 唔知咁樣算唔算係已經非連續性呢??
因為我以前做的香港公司"新X基"都係咁, 兩年合約滿要我停幾日, 再簽新約. (搵食艱難,唯有啞忍)

不如大家研究下~~ ?-(

民房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 長期服務金

唔係呀fa,雖然慳好多,但會唔會有d無良僱主feel,
咁不如兩年兩年調換啦,連假都慳幾日添!

別墅

咁係唔得架, 因為你申請工人時要比結婚証書同埋住址證明, 你地址係一樣所以都當同一個申請人

badspriteboy 寫道:
其實,我覺得唔係冇計的.
根據法例, 為同一僱主不少於5年. 如果頭4年係老公請, 之後係老婆請, 得唔得呢??
(當然, 大家都要個別合乎經濟能力標準)
又或者,
4年約之後, 完約, 即時俾單程機票錢佢, 因為佢地VISA居留權多數係比合約期遲兩個星期左右,隔左七日至十日,再同佢簽新約, 唔知咁樣算唔算係已經非連續性呢??
因為我以前做的香港公司"新X基"都係咁, 兩年合約滿要我停幾日, 再簽新約. (搵食艱難,唯有啞忍)

不如大家研究下~~ ?-(

子爵府

減齡達人勳章

其實法例係死既, 人係生既, 妳不如問下妳個工人唔收長期服務金得唔得, 如果佢肯, 咪自己做d野話佢己經收左, 咪得law. 唔使攪禁多野.

大宅

唔好咁啦 !

如你顧主係咁,你會點呢 ?

你用得佢咁多年,佢一定係有優點令你用佢咁耐,咁一個月儲 300 嘮,如你唔滿意佢,不如乾脆換人啦。

做呢d野好似好著數咁,但如佢第日於心不忿,反bite 你一啖 ,你地簽過d乜都無用架 !

Msma

別墅

AGREED, 如果我老板係咁我都會唔開心, 好工人難求如果佢做得好, 當 BONUS 羅
Msma 寫道:
唔好咁啦 !

如你顧主係咁,你會點呢 ?

你用得佢咁多年,佢一定係有優點令你用佢咁耐,咁一個月儲 300 嘮,如你唔滿意佢,不如乾脆換人啦。

做呢d野好似好著數咁,但如佢第日於心不忿,反bite 你一啖 ,你地簽過d乜都無用架 !

:wink:

大宅

想請問工人剛做滿了5年,出年才完約,但今天話辭職,有agent話自己離職無需付長期服務金,請問是否這樣呢? ?-( ?-(
:-?

大宅

Ethan/mama,

就著這問題, 我曾問過agent話係, 但要有辭職信, 口講無憑.

相對0黎講, 即使我在同一公司工作滿五年, 如果我向所屬公司辭職, 人事部都不會付長期服務金.

男爵府

我識人真係同個工人協議,依家話炒佢,轉頭請番佢,當重新再請,唔需要畀長期服務金。

首頁

尾頁

跳至