母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

All,

我覺得我地好犀利架喇! 可能日頭要返工或在家做家務, 又要照顧初生兒...
我自己都試過, 大仔出世冇耐, 半夜我一個在廳餵佢, 佢食完又唔瞓, 搞到我都打左佢pat pat一下, 之後又係勁後悔.

同大家分享個好得意的片段, 之前唔知係咪都有mami post過, 係令嬰兒不器的方法, 好意架... 有時間去睇睇.我試過, 真係得, 但要不斷整果D聲, 自己個口都好攰! 哈哈.

http://www.youtube.com/watch?v=w26O3z7IEH0
原帖由 catmom29 於 09-10-21 08:34 發表
新的一天, bb又喊啦...不過我今日會嘗試用唔同心態去面對...又要從bb角度去諗下....抱就抱啦!
多謝你kristinecheng, stliu and 咁多位!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我try過
唔得呀

大宅

Rilley, Catmom, Winnie:唔使客氣,你地經歷緊既嘢我都仲記憶猶新(我個b先得4個半月咋),我當時都冇法想像1﹑2個月後既今日,我會咁enjoy湊b

其實,正常黎講,bb狂喊既情況係會慢慢好轉,因為:

1. 佢會慢慢識得用唔同既「叫」法去表達自己唔同既需要。我記得阿b大慨2個半月至3個月到,就開始唔會用「喊」黎表達要求(當然如果佢叫完都冇人理佢行動昇級就另計啦)。

開頭我地都好困擾,唔明佢想要咩,不過佢越大你就會越識得分辨,宜家連我老公都識分。例如最近我阿b厭奶,我奉行少食多餐,不過啲時間打亂晒,有時見佢開始忟忟憎憎,都唔知想點,佢忟憎一陣好快就會行動昇級(叫),我地發現如果佢係想食既,會叫得燥啲,如果想瞓既,就冇咁燥(因為仲拖得),就係憑著呢啲少少既分別,trial & error,慢慢你就會同你bb建立一套獨有既溝通語言。

其實bb喊(尤其係初生),都不過係佢暫時唯一識得同你溝通既方法,有邊個想咁晒氣力去喊吖。佢大啲,識得其他方法,喊絕對唔係佢首選既手段。

2. 佢大啲,當佢越適應呢個世界(例如佢交感神經開始成熟皮膚已經可以調節溫差),佢就會越少喊。個人既生活舒服咗,係唔會冇啦啦喊,你要知道,喊都係一種好晒氣力既活動。

不過有一點要留意,唔好「縱」bb。細細個(一歲前)冇錯係唔識咁有機心特登用喊黎扭計。不過你諗吓,如果呢一年佢都可以用喊黎達到佢既生理要求,到佢識得扭計,佢會用咩嘢手段黎達到佢既「心理要求」吖?

所以當bb大啲(過咗初生1-2個月到),我地要主導番,開始「教育」bb。首先我覺得bb喊,大人係一定要立即response(我家姐嗰時兇我一定唔可以理bb,佢話由佢喊一個鐘嗰套我係唔buy既),因為我睇過書咁係會影響佢心理發展。大人回應bb既喊,係一種信任既建立,要佢知道,佢唔係孤獨一個,爸爸媽媽係會係佢身邊幫佢。But,唔代表我地要用bb想既方法去幫,我地係要用對bb好既方法去幫。點解唔可以抱咁多bb,除咗因為大人辛苦,最緊要係會影響佢development。有個姑娘同我講,點解宜家啲bb普遍唔可以好似以前啲b咁「3仆6座9扶籬」,就係因為俾人抱得多。所以重點係我地要立即response bb既訴求,不過如果bb單純只係想要安全感同扭瞓,我地可以先試其他方法,抱係最後一項先用既方法。而且,每個試既方法都係要有耐性,唔好以為一次就得,要知道,你係教緊一個完全冇「做人」sense既生物,佢好可能要你repeat起碼10次,先知你想做咩,總之搵啱你bb buy既方法,就一直follow住做,即使有某幾次唔work,都唔使灰心,佢總會習慣的。

我嗰時因為手碗骨膜發炎,唔可以成日抱佢,冇辦法,只可以試其他方法settle佢。可能由我駝佢開始我成日唱歌俾佢聽,到佢扭計想抱既時候,我會唱歌,唔work,加埋跳舞,都唔work(有時喊到咪實眼都唔會望我),就同佢按摩大比仔先,咦,work喎,就打蛇隨棍上又跳番舞同唱歌,到玩咗一輪,佢開始攰,又喊我先抱佢,一抱就瞓著,起碼慳番好多抱既時間。

另外就係佢大個啲,同佢set日常生活既時間表,都係好重要,不過呢環急唔黎,要慢慢set,如開頭我想set佢3小時食一次,就試吓feed on schedule,唔work既話,唔迫得,因為阿b未ready,咁就要還原feed on demand。不過唔work唔代表你唔繼續試,你諗吓,人既生理時鐘構造既原理就係要有規律性,bb都有自己既schedule,唔迫得,但你可以引導。當然越細個開始可以協調到一個共同既schedule就越好。如我個b,係佢自己主導幾時開始3小時食一次,幾時4小時食一次,不過每次改變之間,我地都會引導,唔work,就按bb想既時間表,不過唔可以放任。如最近阿b厭食,我只會係某一兩餐佢厭得好離譜我先會feed on demand,其他餐數,只要佢食多過一半,我都會按schedule餵,因為我唔知佢幾時過咗厭奶期,如果過咗我唔知仲由佢唔按規律飲食,對佢既成長係冇益的。

嘩,好長氣,要back to work啦﹗下次再分享。

水晶宮

係呀, 我們要話俾自己知我們好叻架, 又要反工/做家務, 又要照顧BB, 仲要餵人奶.

關於抱BB這問題真係要媽媽自己行量. 好多人都會叫你唔好成日抱慣BB, 又要BB自己瞓, BB做到當然最好, 但BB既野好難講, 唔抱喊到拆天, 唔通唔抱? 所以MAMA要自己行量. 我就係由得BB呂自己喊同自己辛苦D之間選擇左抱佢, 所以BB好痴身.

我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我bb8個月又係成日中2叫同講d我唔明既野
不過喊少左真係舒服好多
各位媽咪加油呀!!!

原帖由 kristinecheng 於 09-10-21 10:52 AM 發表
Rilley, Catmom, Winnie:唔使客氣,你地經歷緊既嘢我都仲記憶猶新(我個b先得4個半月咋),我當時都冇法想像1﹑2個月後既今日,我會咁enjoy湊b

其實,正常黎講,bb狂喊既情況係會慢慢好轉,因為:

1. 佢會慢慢識得用唔同既「叫 ...
感激遇上你~

複式洋房

嘻嘻...呢兩日我放開心情, 學你地話齋, 從bb 的角度諗下...原來佢係要安全感...
好啦, 我俾d安全感佢啦....
按摩下, 陪佢傾下計, 望下佢笑, 同佢講 ungugu (阿b佢呢排好多野講)...原來真係唔係要扭抱。

我都係要多多學習...

尋日"好似"d奶多返少少, 不過今日下午又跌過...

複式洋房

我個仔現在 5 week了, 呢一個星期開始, 一飲完 12:00 個枝奶, 就眼仔 look look, 唔訓, 跟住就勁喊, 抱咗成個鐘都係喊, 換片啦, 換衫啦, 咩嘢都做齊, 唔 work 最後我放棄了由得佢係床仔度喊, 佢喊多半個鐘再抱起佢, 居然可以即刻訓, 但已經是三點了

大家有咩方法可以幫下我, thanks!

大宅

catmom29 :心情好影響奶量架,迫自己放鬆啲(我知好難),絕處係可以逢生既﹗

大蛇小蛇:同我個b當時一樣,佢3wk開始就係咁,係要去到3點左右先會瞓。不過由得佢喊會唔會慘啲呀?我嗰時會同老公分上下更抱佢,即使佢喊,都不斷同佢講嘢或者唱歌,間唔中都work,再唔係用包被包實佢啲手腳,有時都okay。不過最後我發現係個nipple最work,一啜就收聲﹗

別墅

我唔記我個大仔幾多個月開始晚晚兩三個鐘就喊,唔係要抱,要水,我試過比奶佢,佢都係兩三個鐘就喊,咁我梗係比幾啖水佢好過啦,飲幾啖就收聲, 但八個月大都係咁,我己經八個月每晚起幾次身,仲要返工,就來崩潰,最後醫生話喊45鐘是可以接受,我地好忍心咁比佢喊,其間走埋去同講,快d訓,無水水,45鐘至收聲,訓著,個晚無醒,第二晚同樣時間,但喊左15分鐘收聲訓著,個晚無醒,大家都有覺訓,真係好開心,當然成長中一定會久唔久醒喊,但唔係晚晚就好好多,我唔知對佢有無影響,但佢訓得好左,大人訓得好左,情緒都好d,但我知唔係人人都得,我個二女就唔得,好彩好少喊,細仔喊一陣自己收聲.

複式洋房

kristinecheng,
我都知nipple好work 呀, 我個呢, 就算明知啜光哂d奶, 都一樣好work...不過就係試過俾佢啜左4個鐘....冇錯, 係4個鐘, 損左....俾我阿媽鬧我"縱"慣哂佢, 等時我自己搵黎搞

carlyli,
睇落你個b會唔會係日夜倒轉呀? 不過冇理由...都8個月....

別墅

原帖由 catmom29 於 09-10-22 19:00 發表

carlyli,
睇落你 ...

應該唔會,因為日間佢訓兩次覺,醒左玩,夜晚就飲啖水訓番,8個月唔會日夜調轉啦.我覺得係一種安全感or習慣,因為佢由2個月開始自己一間房訓,訓前要陪佢一個鐘

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊