跳至

首頁

尾頁

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

yeah ~ 支持你的唔記得

咁買樽薄荷膏睇門口啦

原帖由 littlecar 於 09-10-21 14:59 發表
我日日都唔夠訓....有時真係唔想郁架....有得睇tv都係咩都唔理俾自己休息下.....呵左尿尿...我又唔記得問佢飲唔飲水喇....

子爵府

畀面勳章

今日老細8d野比我聽...我個同事有個仔, e家都7-8個月大, lee兩日冇返工, 今朝show up左兩個鐘又走左...老細話佢可能有產後抑鬱, lee幾日成日喊, 話自己對唔住個仔冇照顧個仔...e家要求no pay leave, 所以走左! 老細問我會唔會係咁...乜產後抑鬱會咁遲先有咩?

子爵府

畀面勳章

可能我地慣左去邊都帶車仔, 就算去行mall, 阿仔唔坐, 我地都會帶...預行行吓買野都有車仔推唔洗拎...

點都帶左穩陣d...可以放吓袋, 水, 零食++埋都好重架...走時彥妹可能會瞓覺, 咁你唔洗抱佢會舒服d...

原帖由 彥仔媽媽 於 09-10-21 15:01 發表
就係彥妹唔肯坐所以我先唔想帶
彥仔同彥妹都唔like坐bb車
因為坐左落車就矮左乜都睇唔到

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

我好似隻行屍甘架咋.....你估仲好清醒咩....

原帖由 彥仔媽媽 於 09-10-21 15:02 發表
yeah ~ 支持你的唔記得

咁買樽薄荷膏睇門口啦

翡翠宮

我屋企係百無...就算本來有我都唔會知係邊....

原帖由 蛋蛋媽 於 09-10-21 15:01 發表
小車, 你又係嘅...你話朗朗咳得咁辛苦, 你要做d野幫佢舒緩吓架...

係呀...我都會幫阿蛋查薄荷膏, work架...

翡翠宮

忙就唔得閒抑鬱架喇..我都無抑鬱過....

原帖由 蛋蛋媽 於 09-10-21 15:06 發表
今日老細8左d野比我聽...我個同事有個仔, e家都7-8個月大, lee兩日冇返工, 今朝show up左兩個鐘又走左...老細話佢可能有產後抑鬱, lee幾日成日喊, 話自己對唔住個仔冇照顧個仔...e家要求no pay leave, 所以走左! :su ...

子爵府

畀面勳章

係啦, 我生完小燊都好想抑鬱.....不過唔得閒去抑鬱.....

原帖由 littlecar 於 09-10-21 15:15 發表
忙就唔得閒抑鬱架喇..我都無抑鬱過....

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

你買左樽薄荷膏放係床頭(唔洗用你好多位咋),
同朗朗講聲半夜咳咳搽係頸頸到就舒服好多 ,
你只要同朗朗講ok架啦
我信得過朗朗架啦
最緊要個媽媽記得買啫

原帖由 littlecar 於 09-10-21 15:14 發表
我屋企係百無...就算本來有我都唔會知係邊....

子爵府

畀面勳章

did anyone of you receive the below email???

***希望我囡囡係薄荷膏最後一個受害者*** 轉貼

***希望我囡囡係薄荷膏最後一個受害者***
我諗都無諗過由細用到大、家傳戶曉的通鼻油,令我個囡囡有可能毀容…

早排新聞報道話加拿大政府禁止「新加坡均隆驅風油」進口及已經進行回收,事原於該種驅風油含有有毒的哥羅芳同水楊酸,接觸皮膚後會造成侵蝕同灼傷,原來平日用的薄荷膏都有類似成份,甚至有可能中水楊酸毒!!!!!!!!!

我個兩歲囡囡,上個月傷風諗住用薄荷膏通鼻塞,該隻薄荷膏我細個都有用,以為好可靠,於是用來塗抹在囡囡的鼻子和背部,希望令佢舒服d。過了一陣,囡囡不停喊,然後見到囡囡個鼻d皮膚「那」到又紅又腫,初初仲以為係我老婆幫囡囡抹鼻涕所致,原來真兇係o個樽薄荷膏!!!!!!!!!!!!!

事隔足足個多月,囡囡個鼻翼附近依然紅卜卜,醫生話係嚴重灼傷所致。佢仲話平時常用的通鼻薄荷膏,有樟腦同水楊酸,蠶豆症小朋友會產生溶血死亡,連美國FDA都唔建議小朋友用!!!!!!

我好擔心囡囡會就此毀容……我一定會怪我自己一世……
所以我想呼籲咁多位,千萬唔好亂用類似的通鼻產品,因為驅風油同薄荷膏都有類似成份,好容易灼傷皮膚同嚴重敏感,但香港政府竟然無嚴格管制呢類通鼻產品!!!!!希望我囡囡係最後一個受害者,真係唔想會係另一次醫療事故的伏線!!!!!

報道資料:
http://www.mingpaotor.com/htm/News/20081128/taf1.htm

***轉寄俾身邊既朋友,唔好成為下一個受害者***

唔好誤會 , 唔係我囡囡
我係收到人地email , 轉貼出黎同大家分享

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

嘩 ~ 我真係唔知有呢單野喎
sorry 呀, 小車

原帖由 deerdeer 於 09-10-21 15:41 發表
did anyone of you receive the below email???

***希望我囡囡係薄荷膏最後一個受害者*** 轉貼 ***希望我囡囡係 ...

子爵府

畀面勳章

唔使 sorry.....網上流傳.....至於真定假....由讀者自己judge.....

原帖由 彥仔媽媽 於 09-10-21 15:50 發表
sorry 呀, 小車

翡翠宮

sor咩ry丫...是是但但請我飲餐茶就無事啦.....

原帖由 彥仔媽媽 於 09-10-21 15:50 發表
sorry 呀, 小車

翡翠宮

咪係.....擺番圍我地就ok啦...無咩架.....我地好平易近人...

原帖由 deerdeer 於 09-10-21 16:05 發表
唔使 sorry.....網上流傳.....至於真定假....由讀者自己judge.....

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

okok , 1101帶定野唻裝啦

原帖由 littlecar 於 09-10-21 16:13 發表
sor咩ry丫...是是但但請我飲餐茶就無事啦.....

子爵府

畀面勳章

我冇收過, 不過好久之前係自由廣場果邊有post過....我估對章腦有敏感先唔用得...正常應該冇問題嘅, 而且萬秀x敦叫做老字號, 我細個都係用佢...!

原帖由 deerdeer 於 09-10-21 15:41 發表

***希望我囡囡係薄荷膏最後一個受害者*** 轉貼 ***希望我囡囡係 ...

子爵府

畀面勳章

咁你最近心情好返d無呀?

原帖由 deerdeer 於 09-10-21 15:26 發表
係啦, 我生完小燊都好想抑鬱.....不過唔得閒去抑鬱.....

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

子爵府

畀面勳章

咁吹吓水, 開左lee邊個會先啦.....

原帖由 Baby承恩 於 09-10-21 16:27 發表
報到...

大家好...今日忙到依家未停過....依家散散地喺度等call開會...唔知等到幾時...

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

首頁

尾頁

跳至