興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

350D在PMA2005標價低於$900!

300D與350D比較:
一) 推出日期:2003年09月vs 2005年02月…300D唔夠D70打,應該光榮引退!
二) 感光元件像素:約650 萬像素vs約820 萬像素…大你百七萬!
三) 有效像素:630 萬像素vs800 萬像素…都係大你百七萬!
四) 感光元件大小:22.7 x 15.1mm/吋vs22.2 x 14.8mm 吋…咦!細左o既,放大率(EF 鏡頭計…)都係1.6x!
五) 感光元件種類:CMOS vs CMOS…又要快、慳電、平…仲有得變咩!
六) 最大解像度:3072 x 2048 vs 3456 x 2304…唔使講啦,大一大張都哂得起!
七) 自動對焦情況:TTL 7 點對焦/一次性對焦(只限人像、風景、微距、夜景、八)景深先決模式)/ 人工智能伺服 AF(只限運動模式)/人工智能自動對焦(只九)限全自動、禁制閃光、P、Tv、Av 及M vs TTL 7 點對焦 /人工智能伺服 AF (AI Servo) /人工智能自動對焦 (AI-Focus) /一次性對焦… 嘩!全部轉哂高檔野啵,正!
十) 曝光模式:支援光圈先決/支援快門先決/支援手動曝光 VS支援光圈先決/支援快門先決/支援手動曝光…基本野!
十一) 快門速度:1 / 4000至30 秒,支援 B 快門 VS 1 / 4000 至 30 秒,支援B 快門…冇新野!
十二) ISO 感光值:100 / 200 / 400 / 800 / 1000 / 1600 VS 100 / 200 / 400 / 800 / 1600…都 OK啦,整多個50就差不多!
十三) LCD 熒光幕:1.8 吋 (118,000 像素) TFT LCD 熒光幕 ,視野率為 100 % VS 1.8 吋 (115,000 像素) TFT LCD,五級亮度調節 熒光幕 ,視野率為 100 %...唉!加到兩吋貴得幾銀丫?
十四) 儲存媒體:CF (CompactFlash) 記憶咭 Type I 及 Type II / Microdrive/ 支援 FAT16 或 FAT32 VS SD Card…單咭?抵打!點做到RAW + JPEG分開儲存呢…O下,唔明啵!
十五) 電池種類:BP-511/512 鋰離子充電池 VS NB-2LH…為了減磅,應該仲會襟用少少掛!
十六) 重量(含電池):645 克 VS 540 克…體重大減!“咩”支200/2.8會唔會頭重尾輕呢?
十七) 體積:142 x 99 x 72 mm VS 127 x 94 x 64 mm …女士也可玩埋一份了!

仲有開機0.2s、連拍3fps/14張、銀黑兩色供選擇、Kit鏡為EF-S 18-55mm/3.5~4.5 II(即係28.8~88…)、 Body $899 / Kit$1000…雖然未100%完美!但係粉絲價錢可一嘗魚翅滋味!總括一個字~抵到爛…儲定錢冇?

複式洋房

Re: 350D在PMA2005標價低於$900!

hotdogpapa 寫道:
十四) 儲存媒體:CF (CompactFlash) 記憶咭 Type I 及 Type II / Microdrive/ 支援 FAT16 或 FAT32 VS SD Card…單咭?抵打!點做到RAW + JPEG分開儲存呢…O下,唔明啵!

dpreview講350D都係用CF..

改進左些少,開放番o的野冇咁少家,都係觀望o下先...

匿名家族成員

大宅

匿名小天使 :

當真...dcfever都話係sd啵!
我就一直諗住會係雙咭~cf/sd!

複式洋房

咁不如信Canon....

~Digital Rebel XT - Specifications~

匿名家族成員

大宅

hotdogpapa,

好似好正,我都決定買,聽聞仲平過20D,咁你知唔知350D幾時出及幾錢呢??我都好急下!!
謝!
成長的代價,就是家人一個一個地離我而去嗎? 長大,正是越來越多的痛苦與孤寂. 他們的離開叫我心痛... 我永遠記得,他們給我的就是一生中最好的東西。

大宅

很想當媽媽 :

應該快架啦~套裝7800hkd!

禁止訪問

男爵府

好似話3/17到港.
唔知今次黎香港既350D支kit鏡有冇USM?

大宅

stccmc:
或者可能大概不是不一定差過D70;拭目以待,睇過測試再決定!

嘿嘿:
聽講日本以外Kit裝冇USM鏡! :cry:

禁止訪問

男爵府

Thanks兩位~

即係同300D一樣, 出口的kit lens係冇USM, 死架仔好野實係留返俾自己 :evil: :evil: 其實一開始我都冇期望支kit lens有USM, 只係希望有驚喜!

大宅

唔好意思,乜野叫USM呢?
成長的代價,就是家人一個一個地離我而去嗎? 長大,正是越來越多的痛苦與孤寂. 他們的離開叫我心痛... 我永遠記得,他們給我的就是一生中最好的東西。

大宅

USM - UltraSonicMotor
Canon LENS 如果用USM - 對焦可以又快&又靜!

別墅

For those who are thinking about 20D or 350D at the moment......

20D vs 350D

別墅

好吸引
fchow :-D

男爵府

好似話水貨都係日版先有USM...

大宅

行貨應該照例跟只non-usm kit lens.

之前我買300d都考慮過日版, 不過kits lens 本身 質數一般, 行貨又有2年保險, 不如留番o的錢買其他靚lens 仲好 !

複式洋房

900...係美金啊....

男爵府

咁就係, 但都好想知水/行差幾多$!
聽聞水貨多數美版喎, 都係冇USM, 我諗日版都唔會平得去邊!

dom 寫道:
行貨應該照例跟只non-usm kit lens.

之前我買300d都考慮過日版, 不過kits lens 本身 質數一般, 行貨又有2年保險, 不如留番o的錢買其他靚lens 仲好 !

別墅

Confirmed with Chung Yuen today, the listed price for 350D kit will be HK$8,680. Same as the price of 300D when it is first release. And according to the 300D experience, most shop will sell at the listed price at the very begining.

首頁

尾頁

跳至