嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

BB轉身

我BB 快要六個月大了,但係佢仲未識轉身,點好? 我朋友個 B 四個月已經識轉身啦 ! 有d 擔心呀.

大宅

Re: BB轉身

佢條腰未力, 你幫佢做多d腰部運動啦

大宅

可能d衫太厚, 阻住佢轉身. 唔好太擔心, 我姐姐個女都是6個半月才學識轉身.
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.

男爵府

我b仔而家8個半月啦, 都吾係好識轉身, 我咪重擔心, 不過, 佢就坐我幾隱 :-| :-|

別墅

多謝晒你地既回應,我會繼續留意BB 既情況,希望佢快D 學識轉身啦.
:-|

大宅

我仔仔三個幾月識轉身,因為佢奀仔

大宅

Would calamus please advise what sort of 腰部運動 is useful? My b is 3.5 months old and I also want to practise more for him. Thanks!
My naughty Chezkel is 7 yrs old la !!

複式洋房

How "Un" is your BB? My B is just 14 lbs ( when 6M )

seven7 寫道:
我仔仔三個幾月識轉身,因為佢奀仔
Nick and Nicole

大宅

Fionyiu 寫道:
可能d衫太厚, 阻住佢轉身. 唔好太擔心, 我姐姐個女都是6個半月才學識轉身.

Agree... And also if it is "big bb", then too heavy to turn around.. try to train to turn around..
mine is quite a "big bb" and I train him twice a day while he was 5 month old..... now he is 6.5 months and can trun around la
:lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

男爵府

wilfredchan,

我都係呀, 永遠唔會主動轉身, 但係就坐得好穩. 咁你bb識扒未呀?我個仲未識呀, 佢好似乜都慢過人咁. 真係擔心死我.:cry:

wilfredchan 寫道:
我b仔而家8個半月啦, 都吾係好識轉身, 我咪重擔心, 不過, 佢就坐我幾隱 :-| :-|

男爵府

IanCynthia,

我都係呀, 我又係覺得我b仔d野比人慢好多, 扒佢都未識, 我見好多bb好多野都識啦.. 我bb好懶架, 都吾肯學野.. 真係好鬼好鬼擔心... :cry: :cry: :cry:

男爵府

我覺得我個仔比較驚青,所以冇膽自己周圍探索.唉!眼見人地嗰d已經周圍扒&玩,心中真的不是味兒.大家唯有努力同佢練習多d啦.加油!

By the way,你仔仔係未早產嬰?我個仔早咗個幾月出世,唔知有冇關.

男爵府

IanCynthia,

我預產期係上年6/16, 不過, 因為我開刀生, 阿仔係6/8 出世, 應該吾叫做早產呀, 不過, 我唸可能佢比較肥仔 (而家23磅), 所以佢轉身或者做其他野既時候, 比較困難, 吾知係吾係呢?? (自我安慰).

你b仔好得意呀, 你仔早左成月出世, 甘米湊得好辛苦囉..

別墅

想問下你地個B 學轉身時係咪成日都好似做拱橋甘架? ?-(

大宅

carriegary,

都會架. 我bb初初只可以轉到一半, 總是不夠力轉下去, 跟住我就幫佢轉下, 轉多幾次, 佢就轉到la. 你也要留意bb條頸仔夠唔夠力撐起個頭仔喎.

carriegary 寫道:
想問下你地個B 學轉身時係咪成日都好似做拱橋甘架? ?-(
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.

男爵府

你仔仔23lbs都幾大隻bor, 我個仔依家淨重21lbs, 回想番佢出世時得5.5lbs, 响醫院睇見d媽咪一個二個餵完人奶後仲同姑娘講要補奶粉, 望住自己嗰個, 人奶又唔夠力食, 支奶又唔願啜,食極都係0.5oz起,1oz止. 真係好心up,有d自責自己早產(雖然唔關自己事). 不過已事過境遷lu.

大家互相鼓勵, 比d心機, 佢地一定會識嘅.(可能到佢地周圍拱嘅時候, 我地又嫌佢地煩lu ).

洋房

我問過醫生, 佢話夏天o的bb叻o的, 因為冇著咁多衫,
我bb五個幾月, 成日都想轉身, 但因為太多衫la...

男爵府

放心啦, 妳阿b好快就返到架啦!
不過到佢地識返身又好鬼煩, 我阿女解片後0.1秒就返轉, 有次佢成蘿pat臭臭, 捉佢唔切比佢返轉左, 攪到週圍都係...
我的家有個馬桶, 馬桶裡有隻馬騮

男爵府

好媽媽勳章

我個女仲有一個星期就六個月,都係未識轉身,可能同佢係大隻囡同埋著衫多掛

別墅

我個b每次想轉身都會將個頭顎高, 條腰會做到拱橋甘, 之後就只係可以轉到個身打側,但就唔可以成個人轉晒law. 我唸佢都係著得衫多所以未轉到身, 遲些應該好D掛.

首頁

尾頁

跳至