懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我啱啱有咗3個月, 最近係C+診所照超聲波時,姑娘話我蛋白尿出現一個+符號.因我以前佗第一胎時從未試過蛋白尿有問題,而今次佗第二胎就第一次出現蛋白尿高小小.
我都有點擔心....另外醫生吩咐我唔好再肥和唔好食澱粉質食物喎!!幣啦!!我反而食飯小咗,寧願鍾意食麵包和米粉添....

男爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

原帖由 yiuyiumother 於 09-10-23 20:26 發表
我啱啱有咗3個月, 最近係C+診所照超聲波時,姑娘話我蛋白尿出現一個+符號.因我以前佗第一胎時從未試過蛋白尿有問題,而今次佗第二胎就第一次出現蛋白尿高小小.
我都有點擔心....另外醫生吩咐我唔好再肥和唔好食澱粉質 ...

咁你血壓正常嗎

別墅

我血壓正常...屋企有血壓計!!

男爵府

原帖由 yiuyiumother 於 09-10-23 23:18 發表
我血壓正常...屋企有血壓計!!

我未有bb前有蛋白尿的, 血壓都係正常, 蛋白尿有可能係其他問題引起的, 不過唔洗咁擔心, 唔一定係大問題, 都唔一定會影響你同bb, 不過最緊要係搵到個原因出來

你私家有無幫你驗血呀??

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

其實蛋白尿係咪會影響血壓架? 咁如果血壓 okay 就冇問題?

別墅

回覆 4# kingbbsam 的文章

最近係C+診所睇醫生,我又唔得問醫生.到我攞藥時,我先記得問姑娘.不過姑娘答得麻麻地,等我下星期去威爾斯醫院做產前檢查到時都會驗尿,睇下會唔會再出現呢個問題啦!

男爵府

原帖由 yiuyiumother 於 09-10-24 13:33 發表
最近係C+診所睇醫生,我又唔得問醫生.到我攞藥時,我先記得問姑娘.不過姑娘答得麻麻地,等我下星期去威爾斯醫院做產前檢查到時都會驗尿,睇下會唔會再出現呢個問題啦! ...

就算政府驗尿試紙正常(那可能是姑娘太快睇試紙結果), 不妨都同威爾斯醫生提一提你係c+驗到一個+

蛋白尿合併血壓高, 可能是妊娠毒血症, 妊娠糖尿

如果沒有血壓高, 可能是其他內科問題, 記住政府產檢時著緊一些, 驗血最穩陣

不用太擔心, 希望幫到你!

男爵府

原帖由 LPN 於 09-10-24 13:31 發表
其實蛋白尿係咪會影響血壓架? 咁如果血壓 okay 就冇問題?

蛋白尿唔會影響血壓的, 是一種病徵

別墅

係驗血知亦或驗尿知呢?

我去政府驗尿,有一張係驗蛋白,我唔合格,要等一會再驗,比第一次好d.

我問醫生係乜,唔合格驚唔驚,佢話睇吓有無陰道發炎,又問吓我咁陰道有冇唔正常分泌或唔舒服,最後話無乜嘢,第二次個結果都算ok,所以佢話冇問題喎!

子爵府

畀面勳章

我因為血壓高比政府叫左我去住3日,其中有一朝用蛋白尿尿紙有問題,e生就叫我攞小便去驗,第2朝報告就話無事啦,個e生仲話可以連尿紙都唔駛再用啦。我問姑娘點解會禁,佢地話通常有小小佢地都會話正常架,佢話直接驗小便準好多,有時尿紙會唔準架

珍珠宮

好媽媽勳章

我36 weeks產檢時有蛋白尿+少少血壓高 (140/90左右), 加上有妊娠糖尿, 醫生當時好緊張, 要我即時入院. 入院要抽血驗肝腎, 又陀住bb心跳機, 不停檢查有無腳水腫, 早午晚多次量血壓, 夜晚仲話要禁食, 驚隨時要開刀.

好在第二日血壓正常番, 先俾出院.

首頁

尾頁

跳至