懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

好驚呀!!我中左B型鏈球菌呀!!我發夢都冇諗過會中!六合彩又吾見我中!!點算呀??dr.冇開藥比我食,淨係同我講到生B時先同我打針喎!!我好驚BB會有感染呀!! 有冇人好似我咁樣呀???

複式洋房

我生完e院先check到我有....其實係咩黎ka??我都唔知 我淨係知個e生話:你下一胎生既話就要打抗生素 就係咁多......我都好想知咩黎 佢又講到好似唔係好緊要咁wo!!!

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

唔洗驚嫁, 我6week到都check到有, 醫生開左抗生素我食, 同埋如果我順產既話就要生個時keep住打抗生素就ok.

如果你好驚就開刀喇, 咁就唔怕bb係陰道生時都pass埋比佢.

大宅

我都有呀! 唔知私家生,打抗生素貴唔貴呢?

伯爵府

我都有呀!2X wks時响政府check到中咗!佢無俾藥我食架!淨係話36/37週會幫我check多次,都係仲有嘅話,生之前會打抗生素wor!順產先須要打,開刀就唔會有影响架!
不過我就有同c+嗰邊講我有B鏈,佢就問我有冇食藥,佢話唔食藥根本唔會好,到36週再check緊係重有架wor!咁我就叫佢開藥俾我食lor!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆 5# beernabeer 的文章

點解政府會同你 check 既? 佢冇提出要同我 check 喎...

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

如果你係中左O既...生之前一定要同醫生講..
最好係一入院就同佢地講..等佢地可以記係牌板度..
我就因為生果陣痛到咩都唔記得..
唔記得左同醫生講我中左b菌..
到我老公入黎陪產果陣佢先同姑娘講..
搞到我丫b出世就要打一星期抗生素同頭幾日要訓暖箱..
唔可以同我一齊出院....

d抗生素仲要唔係打針咁打入去..
係要用吊鹽水果d管咁打...
我bb手手腳腳都插過哂..
2隻手背仔到而家返左屋企幾日都仲未散瘀...
心痛死我

Karl  was born on 9th Oct 2009   Lok was born on 29th jun 2011

22:18   48cm long                         18:31   50cm long

別墅

BB咁細就要受呢D苦,真慘!!見到都心痛
我C+Dr.已經係入院紙上面mark左啦!!唔知到時要打幾多針呢?我想順產所以先係24week時轉左睇依家呢個dr.咋!希望BB冇事啦!!我係網上見到有關B型鏈球菌資料時講到好恐怖 但我C+DR.又好似好輕描淡寫咁喎!!搞到我好亂呀!!
係呢,你BB依家點呀?

原帖由 sophialing 於 09-10-24 01:12 AM 發表
如果你係中左O既...生之前一定要同醫生講..
最好係一入院就同佢地講..等佢地可以記係牌板度..
我就因為生果陣痛到咩都唔記得..
唔記得左同醫生講我中左b菌..
到我老公入黎陪產果陣佢先同姑娘講..
搞到我丫b出世就要 ...

複式洋房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 Rome 於 09-10-23 21:30 發表
好驚呀!!我中左B型鏈球菌呀!!我發夢都冇諗過會中!六合彩又吾見我中!!點算呀??dr.冇開藥比我食,淨係同我講到生B時先同我打針喎!!我好驚BB會有感染呀!! ...

我係qe生 係健康院醫生有俾藥我食 同埋就算你而家食都唔代表生果刻冇 醫生都會係臨生果陣 同你打抗生素 阿b出世後都會再打 所以唔使擔心

別墅

多謝你呀!!BB都要打針呀??咁細個就要受苦,真慘!!係呢,你都中左呀??

原帖由 @陳師奶@ 於 09-10-24 11:44 AM 發表

我係qe生 係健康院醫生有俾藥我食 同埋就算你而家食都唔代表生果刻冇 醫生都會係臨生果陣 同你打抗生素 阿b出世後都會再打 所以唔使擔心

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 Rome 於 09-10-24 11:26 發表
BB咁細就要受呢D苦,真慘!!見到都心痛
我C+Dr.已經係入院紙上面mark左啦!!唔知到時要打幾多針呢?我想順產所以先係24week時轉左睇依家呢個dr.咋!希望BB冇事啦!!我係網上見到有關B型鏈球菌資料時講到好恐 ...

多謝開心...我bb而家出左院返左屋企lu..
不過因為住左醫院成個星期..佢慣左醫院果套方式..
即係訓教都要有少少光比到佢(因為醫院唔熄燈)
奶樽個咀一定要用nuk..
其他都ok o既

Karl  was born on 9th Oct 2009   Lok was born on 29th jun 2011

22:18   48cm long                         18:31   50cm long

複式洋房

好多孕婦都有架,因為對健康冇影響,所以通常醫生都唔會比藥你,因為就萛食藥好番,都會番發架,呢種菌唔會斷尾架。唯有生果陣打抗生素架炸。希望唔好傳比阿b。

伯爵府

原帖由 LPN 於 09-10-24 00:16 發表
點解政府會同你 check 既? 佢冇提出要同我 check 喎...

我都唔知點解呀!第1次去政府產檢時醫生咪會check下你陰道適唔適合順產嘅!咁佢同我講攞d分泌去種菌,第2次去檢查時,佢就話我知我有B型鏈球菌lor!

洋房

我o係聯合驗到蛋白尿, 醫生就話要幫我抽d分泌去驗, 點知驗到有B型鏈球菌, then就開左d抗生素俾我, 一日要食4粒, 要食成個星期!! 但係成個過程都好似好輕描淡寫咁架! 我完全唔知對個bb會好大影響... 等我下個week去見醫生o個陣問清楚佢先~~
但係最奇怪既係, 我每個月去c+都有驗小便, 但係就完全驗唔到任何野.... -__-

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

應該係驗分泌先驗到嫁.

洋房

我去健康院檢查時開到口問可唔可以驗,個姑娘就叫我如果唔放心就自己去私家驗喎....
點解政府會幫你地驗嘅?
我book咗35w去私家檢查呀,諗住到時問問要唔要驗囉. 唔知貴唔貴呢?

別墅

我係私家驗, only$200

原帖由 amynfei 於 09-10-27 05:20 PM 發表
我去健康院檢查時開到口問可唔可以驗,個姑娘就叫我如果唔放心就自己去私家驗喎....
點解政府會幫你地驗嘅?
我book咗35w去私家檢查呀,諗住到時問問要唔要驗囉. 唔知貴唔貴呢?
...

首頁

尾頁

跳至