懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我bb就快兩個月,成日肚痛有好多肚風,係咪因為用chuchu樽?因為bb啜奶既時候成日都有好多泡泡係樽入面

大宅

push

伯爵府

好似係飲到奶先會有泡架喎, 其他奶樽都會咁, 如果冇泡即係亞 b 啜唔到奶喎. 我今胎都係用 chu chu, 咁我 b 就頭一個月都例牌一路飲一路放屁的, 而家就少咗好多喇, 而家剛兩個月, 都幾乎唔洗掃風喇, 所以我諗都唔會話特別多風既.

大宅

唔駛掃風咁好?
我知其他奶樽都有泡,但係我bb飲奶d泡係好細好細,好似cappucinno d泡咁,同好多架.你係咪架?

原帖由 chanwendy 於 09-10-24 16:24 發表
好似係飲到奶先會有泡架喎, 其他奶樽都會咁, 如果冇泡即係亞 b 啜唔到奶喎. 我今胎都係用 chu chu, 咁我 b 就頭一個月都例牌一路飲一路放屁的, 而家就少咗好多喇, 而家剛兩個月, 都幾乎唔洗掃風喇, 所以我諗都唔會 ...

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

原帖由 hot_cho 於 09-10-24 16:40 發表
唔駛掃風咁好?
我知其他奶樽都有泡,但係我bb飲奶d泡係好細好細,好似cappucinno d泡咁,同好多架.你係咪架?

my bb sometimes can make cappucinno bubbles, sometimes make larger bubbles (that can merge together and become milk). after some observation, I found that it depends on how fast / hard bb is sucking. but you can use the yellow stick that comes with the bottle to pierce the + and - holes regularly, so as to ensure smooth flow of milk.

my bb also had colic 肚風 during his 6th week. i was so sad. but i found that 碌雞蛋 can help relieve the pain. also, you have to burp 掃風 him well. we can't be lazy in this!

大宅

thanks for your advice. That means there's no problem for the very small and much bubbles, right?

原帖由 yame 於 09-10-24 17:34 發表

my bb sometimes can make cappucinno bubbles, sometimes make larger bubbles (that can merge together and become milk). after some observation, I found that it depends on how fast / hard bb is suckin ...

禁止發言

大宅

咁nuk係咪飲得快d?

原帖由 貪靚媽媽 於 09-10-26 23:32 發表
我覺得只只都差吾多 , 頭2個月我都係比阿b用CHU CHU , 買左成10個奶樽咁多 ,後來吾知點解飲得好慢全部換過哂用"nuk" 2只吾同牌子既奶樽都一樣係會吐奶 .

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我個囡啜得好大力, nuk透明咀係硬d, 但都唔係好好用, 我再轉chu chu 母乳咀, 又係唔夠硬, 佢食得好急, 我再轉 chu chu 矽膠咁, 佢就食得好左, 我覺得chu chu 矽膠最硬!

原帖由 hot_cho 於 09-10-27 12:29 發表
咁nuk係咪飲得快d?

兒女是耶和華所賜的產業.所懷的胎、是他所給的賞賜。
詩 127:3

我的肺腑是你所造的.我在母腹中、你已覆庇我。我要稱謝你、因我受造奇妙可畏.你的作為奇妙.這是我心深知道的。
詩篇139:13-14

大宅

原帖由 sweetcutecat 於 09-10-27 12:56 發表
我個囡啜得好大力, nuk透明咀係硬d, 但都唔係好好用, 我再轉chu chu 母乳咀, 又係唔夠硬, 佢食得好急, 我再轉 chu chu 矽膠咁, 佢就食得好左, (係白色定黃色個隻?點解硬既好d呀?) 我覺得chu chu 矽膠最硬!

...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

白色硬d, 因為太易啜嘅咀, 佢食得好急, 成日"濁"親, 又吸左好多風入肚, 一"濁"就嘔...所以我覺得我個b轉左咁好左好多...

原帖由 hot_cho 於 09-10-27 13:07 發表

兒女是耶和華所賜的產業.所懷的胎、是他所給的賞賜。
詩 127:3

我的肺腑是你所造的.我在母腹中、你已覆庇我。我要稱謝你、因我受造奇妙可畏.你的作為奇妙.這是我心深知道的。
詩篇139:13-14

首頁

尾頁

跳至