自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

大宅

好媽媽勳章

原帖由 玉桂貓 於 09-10-24 11:06 發表
就算行唔岩,都唔等住阻位人行就有道理。

我無話要阻住人行.
我只唔主張行. 同堆講出行係自私ge行為, 漠視安全.

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋

講真, 我都唔想生活咁緊張, 但有時真系無辦法, 好似我咁, 每朝(學校最早開)8:00才可以湊囡囡番學(鑽石山), 跟住搭mtr番工(系灣仔), 如果咁多條上上落落啲電梯都可以企定定, 我一定遲到, 放工都系就要趕去湊囡囡放學, 煮飯沖涼做功課, 我的時間真系好緊迫, 有時真系會比人話, "趕住去死呀", "趕住去攞出世紙呀" "痴線" 等等... 但無辦法, 亦希望各位體諒, 各人有各人需要啦!

珍珠宮

熱血金章

楼主兩大1細都係話有問題, 當年我1大扶2細都係係咁la.
有時d人要趕時間追車, 真係差幾秒鐘, 就miss左架車, 之後就要等好耐. 家家有求.
大家張就下la. 唔好攪分化.
香港是一家.

我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

大宅

有人真係需要行呢..我都會企埋一邊ga...

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

地鐵以前會有咁o既口號, 呼籲乘客左行右企, 後來唔知幾時已經冇咗哩一樣嘢, 不過我自己都仍然係左行右企, 予人一個方便, 又唔係對自己有咩損失, 何樂而不為?

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

好實講...
我同個仔搭扶手電梯, 好多時都會一左一右咁企...
尤其係屋企附近個地鐵站
電梯隔離就係樓梯, 要跑就跑夠佢...
我好怕d人係咁衝, 唔理身邊d人o既安全

男爵府

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-10-24 12:32 發表
地鐵以前會有咁o既口號, 呼籲乘客左行右企, 後來唔知幾時已經冇咗哩一樣嘢, 不過我自己都仍然係左行右企, 予人一個方便, 又唔係對自己有咩損失, 何樂而不為? ...

因為係電動樓梯行走始終都會有危險, 如果發生意外地鐵要<子貝>飛KA, 所以而家已經冇呢個呼籲:即係如果有事5關佢事

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

原帖由 siusum 於 09-10-27 10:57 發表
好實講...
我同個仔搭扶手電梯, 好多時都會一左一右咁企...
尤其係屋企附近個地鐵站
電梯隔離就係樓梯, 要跑就跑夠佢...
我好怕d人係咁衝, 唔理身邊d人o既安全 ...

agree

我試過見過一個阿太, 著住對高跟拖鞋, 係甘行落樓梯, 本應, 你行你既, 我企我既, 大家亙不相干, 但阿仔可能行前一級電梯時, 動作慢左, 佢用手推一推阿仔, 還要zip 一聲, 真係氣頂, 係阿仔面前, 又吾想大吵大鬧

結果真係.............阿太係臨最後幾層, sin 腳...............

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 09-10-23 23:11 發表
以前地鐵係suggest人地左行右企, 後來有人話電梯根本唔應該行, 地鐵就無再叫人企埋一邊, 但亦無叫人唔好行!
所以好多人依然覺得唔企埋=阻訂lor!

有叫人唔好行嫁~
成日都播~
請勿在扶手電梯上走動~

不過我都會行埋一邊~因為慣左~

伯爵府

原帖由 洛婷 於 09-10-23 23:20 發表
我同亞女搭扶手電梯 , 都係一前一後

上既時候 , 佢係前我係後 ,

落既時候 , 我係前佢係後 ,

永遠我都係做前鋒擋住果個
我同個仔搭時都係咁架~因為怕d電梯會突然停,佢企我隔離既話驚電梯突然停果時佢企唔穩呀麻...
大b駿逸細b駿晞

珍珠宮

好媽媽勳章

我記得香港好似電梯係唔可以行,只可以企,係日本/外國先有左上落右企/右上落左企....

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

唔好意思,題外話, 我唔明點解好多家長都話唔想係仔女面前大吵大鬧,or 鬧人...
其實若果有人唔岩,一定要出聲..最多事後話佢知點解你會咁惡鬧人.... 個小朋友比人推, 你唔出聲, 咁小朋友會唔會覺得推人係岩既..推人係唔會比人鬧既?!

若果係我..我一定鬧!!! 明明係佢做錯..我一定會出聲..最多事後解釋返比小朋友知點解鬧人.

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

有時真係趕時間(或人地趕時間)唔理得咁多,因為我住屯門,以前成日都會有塞車遲到呢啲情況(我好明白 ),而家啲公司遲到分分鐘無左份工,係唔讓俾佢,佢地可能會迫上黎,咪一人讓一步啦
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

大宅

而家好多商場都係得電梯或升降機. 邊有樓梯俾你行. 我覺得你唔急咪企埋一邊, 急既咪行囉. 仲咩要阻住人? 日本全部都好自覺性企埋一邊. 日本人自律性呢樣野真係幾好.

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 yumiwan 於 09-10-27 14:27 發表
而家好多商場都係得電梯或升降機. 邊有樓梯俾你行. 我覺得你唔急咪企埋一邊, 急既咪行囉. 仲咩要阻住人? 日本全部都好自覺性企埋一邊. 日本人自律性呢樣野真係幾好. ...

所有商場都一定有樓梯, 但通常唔就腳唔起眼
不過就唔係個個mtr 出入口都有齊樓梯同電梯
如果講"自律性"的話, 根本就唔應該係電梯上行
唔好本末倒置咁話"企"係電梯上個d人 "阻住"其他人

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

扶手電梯闊2人身位就係預你可以平排企, 如果唔俾2人平排, 不如整啲單人闊度啦...

唔好用"阻人前進"嘅歪理去抨擊啲守法嘅人~
你有權行, 佢有權企... 做咩一定要迫人靠左 OR 靠右企?
你睇人企話阻礙, 人哋夠可以話你行滋擾~ 因為行比企易發生意外, 到時有咩損傷, 錯嗰個一定係"行"嗰位

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 siusum 於 09-10-27 14:47 發表

唔好本末倒置咁話"企"係電梯上個d人 "阻住"其他人

講得好!

明明唔應該行, 依家唔行反而係錯~

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

亞仔由小我都唔同佢平排企,
上既時候我企佢後面扶住,
落既時候我企佢前面頂住,
我覺得咁樣一來唔阻人,
二來有突發我一定頂住,
亞仔唔會首當其衝,
起碼有我係前面墊住佢。