跳至

首頁

尾頁

別墅

i aint sure. i remember the pricipal said there's no much difference about the cirriculum.

students still have chances to have extra english lessons in K2 by joining the english courses after school / weekends.

i love there enphasising on acadamics rather that just saying "learning happily".

so i would consider this school........
爸爸媽媽愛囝囝 ^3^

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 Babywhale 於 09-11-2 12:02 發表
我仔仔就係3月出世o既大仔, 16/10 in, 前幾日收到信收左佢讀上午雙語班, 我填表時只選左1st-上午雙語, 2nd 上午國際, 其他冇填, 咁最後入到想入果班, 都係會去交左$ 留左位先再之後選擇囉... ...

想問一吓國際班是不是全英沒有國語?
雙語班是英文+中文呀?

大宅

唔好意思!
想問你地所講既國際班係咪=教育署website 既非本地課程?
雙語班=本地課程?
我女女係0808 baby ,想問定?thanks

大宅

hi, rainrain & jediz,
國際班 是 英語+少量國語 (=非本地課程,學費$3056)
雙語班 是 英語+廣東話 (=本地課程, 但要加錢$16xx/月 買英語課程, 所以學費每月差不多$2400)
這裡比較少人提及此校, 令我也得不到具體的資訊, 以上是我今年報讀時得知的少少信息.

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 lamfanny 於 10-6-23 08:14 發表
hi, rainrain & jediz,
國際班 是 英語+少量國語 (=非本地課程,學費$3056)
雙語班 是 英語+廣東話 (=本地課程, 但要加錢$16xx/月 買英語課程, 所以學費每月差不多$2400)
這裡比較少人提及此校, 令我也得不到具體的 ...

想問你今年報是不是報2011年K1班?
你是報國際班定雙語班?

大宅

Hi, rainrain,
我係2010的K1.
我是報國際班.

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 lamfanny 於 10-6-24 08:07 發表
Hi, rainrain,
我係2010的K1.
我是報國際班.

你好呀,
咁學校是不是已收了你小朋友讀國際上午班喇?
因我見張報名表沒有選擇國際定雙語班?
d職員說interview時同老師說便得喇,是真的嗎?
這裡容易考入國際上午班嗎?
因本人也幫呀女報了2011年, 打算比呀女讀國際上午班.
謝謝你的回覆.

大宅

HI, rainrain,
學校收了國際下午班, 要求轉上午, 但卻轉左去上午的雙語班.
interview的時候, 職員會派一張志願紙給家長填1~5志願 (包括e.g.: 1國際上午班, 2國際下午班, 3雙語上午, 4雙語下午, 5主流)
我當時填哂5個志願的次序就係1~5, 結果我現在知道這樣就是代表任佢派囉. 因為,有些家長只填國際上午, 結果成功進入.
所以, 給你的建議是, 如你堅決要上午, 便只填上午, 其他不填.
但很奇怪, 校長喜歡遊說我們去雙語班, 她說英語時段國際班與雙語班相差不遠. 最大關鍵是小朋友的語言環境 (在家是否以英語為主)

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 lamfanny 於 10-6-24 12:06 發表
HI, rainrain,
學校收了國際下午班, 要求轉上午, 但卻轉左去上午的雙語班.
interview的時候, 職員會派一張志願紙給家長填1~5志願 (包括e.g.: 1國際上午班, 2國際下午班, 3雙語上午, 4雙語下午, 5主流)
我當時填哂5 ...

原來是這樣, 謝謝你呀~
校長好人嗎? 其實我在家也是同呀女說中文,如入上午國際班咪好難入囉?

大宅

想問問大家, 你們揀的是元朗萊茵還是加洲萊茵? 因我想報加洲N班, 所以想了解一下兩間的相同/不同及報N班會否對在該校升K1有幫助~如有打擾, 不好意思.

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 skykaren 於 10-6-24 16:08 發表
想問問大家, 你們揀的是元朗萊茵還是加洲萊茵? 因我想報加洲N班, 所以想了解一下兩間的相同/不同及報N班會否對在該校升K1有幫助~如有打擾, 不好意思. ...

我是報了元朗萊茵2011年K1

大宅

Hi, skykaren,
我認為報加洲N班(2歲-nursery班)對升回原校加洲k1實有優勢的. (但不是元朗西菁街的萊茵啊) 兩者相信沒有多大分別, 只是遠近的問題.

RAINRAIN,
我不認識校長, 只是電話之間的溝通, 所以, 不能知道她是否好人.
還有, 我不是萊茵的學生家長, 不能提供深入的信息給你們.(只是搭訕下)

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 lamfanny 於 10-6-24 17:30 發表
我認為報加洲N班(2歲-nursery班)對升回原校加洲k1實有優勢的. (但不是元朗西菁街的萊茵啊) 兩者相信沒有多大分別, 只是遠近的問題.

RAINRAIN,
我不認識校長, 只是電話之間的溝通, 所以, 不能知道她 ...

明白, 謝謝你.

大宅

原來加洲N1跟元朗萊茵K1沒有聯繫 謝謝妳的資料!
原帖由 lamfanny 於 10-6-24 17:30 發表

RAINRAIN,
我不認識校長, 只是電話之間的溝通, 所以, 不能知道她 ...

複式洋房

本身我也報了加洲萊茵N班其實加洲萊茵全部都是國際班而元朗萊茵有分主流班,雙語班、國際班,而原本你讀了N班後其實你已直升原校不需面試,而如你想入元朗萊茵其實機會亦很大。這方面你可問加洲萊茵果邊佢會答你。
原帖由 skykaren 於 10-6-24 16:08 發表
想問問大家, 你們揀的是元朗萊茵還是加洲萊茵? 因我想報加洲N班, 所以想了解一下兩間的相同/不同及報N班會否對在該校升K1有幫助~如有打擾, 不好意思. ...

別墅

我小朋友8月返K1,剛收到書單,要$1600.還要交配套費$4800x4期.好貴!

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 lcycindy 於 10-7-4 15:24 發表
我小朋友8月返K1,剛收到書單,要$1600.還要交配套費$4800x4期.好貴!

請問配套費$4800X4期是什麼費用? 每期是幾多個月架?
謝謝:loveliness:

別墅

配套費$1600一個月,每期3個月,一次過開4張期票給學校

大宅

原帖由 lamfanny 於 10-6-23 08:14 發表
這裡比較少人提及此校, 令我也得不到具體的資訊, 以上是我今年報讀時得知的少少信息. ...

agree

我仔仔2010 K1 PM國際班

Hysan - 乳名一一, 11-02-07, 8.4lbs

大宅

配套費$1600一個月??

我張通告只係叫我交$1600書費+學費(8月)

Hysan - 乳名一一, 11-02-07, 8.4lbs

首頁

尾頁

跳至