自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

曾經有一段時間,我時運低,經常撞到嘢。好似有一年我去英國探朋友 Ada,佢住喺倫敦郊區一幢古老獨立屋,屋內設計非常古舊,一邊牆貼咗深紅色絲絨,另一面就鑲咗塊大鏡,企咗一陣我已經有啲心慌慌。
Ada養咗一隻貓,但我住咗幾日隻貓都未叫過一聲,直至第四晚,終於出事。嗰晚 12點,我同 Ada各自返房瞓,點知瞓瞓吓突然俾貓嘅嘶叫聲嘈醒,跟住我就聽到把女聲,又遠又近咁喺我耳邊講英文。當時我驚到郁唔到又嗌唔出,心諗去到英國咁遠都撞鬼,真係慘,但第二日我冇同 Ada講。
隻女鬼可能見我冇反應,於是第五晚趁我同 Ada坐喺廳傾偈,突然尖叫。雖然隻鬼冇現身,但當時成屋啲燈不停喺度眨吓眨吓,連隻貓都嚇到衝咗出門口。呢個時候我終於忍唔住好咁大聲講:「我嚟玩咋,唔好搞我啦!」跟住幾日隻女鬼都冇再出現過。直至我走之前一日,我出街前將一隻冰鮮雞放入個煲度溶雪,點知想去煮嘅時候發現隻雞唔見咗,但窗嘅玻璃上面寫咗「 I'm Sorry」幾個字,嗰刻真係唔知好嬲定好笑。
最後我忍唔住問 Ada,佢同我講平時都有呢啲怪異嘢,只係愈嚟愈頻密,所以打算搵牧師幫手趕走佢。幾個月之後, Ada同我講:「原來上手女住客俾人謀殺,因為唔心息所以出嚟搵替身,之後牧師已經趕走佢,依家無事喇!」嗰段時間之後,我就冇再撞鬼喇。
Chi Lam再爆恬妞撞鬼
呢單嘢係恬妞嘅親身經歷,係佢親口話我知。話說恬妞姐一向無論去到邊,都好瞓得。有一次佢去馬來西亞登台,住喺一間 5星酒店。有晚佢登完台,好攰好眼瞓,但就唔知點解瞓唔着,咁佢就碌大眼周圍望,望望吓佢發現牆上有幅畫,畫入面有個少女木口木面坐響度,恬妞姐望多兩望就繼續瞓。隔咗一陣,佢仍然瞓唔着,於是再起身,點知畫中少女突然變臉望住佢奸笑,嚇到佢即刻跑出房,走過隔籬搵阿媽,跟住佢就唔敢再入房喇!

侯爵府

好媽媽勳章

乜關po wai甘多野爆
原帖由 lisagary 於 09-10-23 22:47 發表
曾經有一段時間,我時運低,經常撞到嘢。好似有一年我去英國探朋友 Ada,佢住喺倫敦郊區一幢古老獨立屋,屋內設計非常古舊,一邊牆貼咗深紅色絲絨,另一面就鑲咗塊大鏡,企咗一陣我已經有啲心慌慌。
Ada養咗一隻貓,但我住咗幾日隻貓 ...

珍珠宮

原帖由 lisagary 於 09-10-23 10:47 PM 發表
Ada養咗一隻貓,但我住咗幾日隻貓 ...

現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

首頁

尾頁

跳至