自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章

話說C6 8月時辭左份萬幾蚊人工o既工,呢萬幾蚊對我地一家四口好好洗...
到10月先搵到份工,但人工得返幾千蚊..足足小左$10000
9 月時都仲叫剛剛夠,因仲有8月份糧.

我自己開網店,本來生意都ok,夠我地假期吃喝玩樂,但呢2個月,廠無貨,又生產唔切,推左好多order...好慘,生意趺左over50%

好彩9月時我搵到份part-time 派飯員,之後要清理埋學生d飯盒,要去垃圾桶搵返d飯盒出黎...咁大個女都未試過要摷垃圾 ,雖然人工唔高,但叫做有飯可以拎去慳返dd...

上星期,終於搵到份好好時間o既文職10:00-3:00,可以返工之餘,可以繼續網店,仲可以煮埋晚飯,照顧埋2個小朋友....
但真係好辛苦...朝早7:00要先身攪大仔返學(小一),8:15左右要返到屋企攪細女返學...跟住連早餐都趕唔切食就要上車返工......放工後要買送,跟住湊放學,跟功課,煮飯,洗碗,又要幫佢地沖涼,講故事,我先可以做返自己野,check下e-mail 覆下客.
好攰,日日都得幾返個鐘訓.

其實C6都有幫下手,一早我湊返學時佢都會幫下手晾衫,放工後都會返多份PART-TIME...佢都好辛苦...

呢D日子幾時先完....

知道好多人都比我更加慘...但真係覺得好辛苦啊.
依家唯有成日自我安慰,C6有份工已經好好,做住先啦.
下個月D學費都唔知點算...減免又未出..

依家更加深深體會到,在職媽媽,而又冇人幫手有幾辛苦...你地好勁啊~~
呷完.....THX!!

大家都加油
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

辛苦你了
5知仲可以講咩
原帖由 patpat234 於 09-10-24 00:48 發表
話說C6 8月時辭左份萬幾蚊人工o既工,呢萬幾蚊對我地一家四口好好洗...
到10月先搵到份工,但人工得返幾千蚊..足足小左$10000

我自己開網店,本來生意都ok,夠我地假期吃喝玩樂,但呢2 ...

侯爵府

畀面勳章

你好勁呀....撑起半邊天~小心身子,咪捱壞自己....加油

水晶宮

大家都加油啦!你實得既~~!!support support您!!!

係咁架喇!咁耐無番工,無啦啦要番工仲要咁長時間,又要湊住仔女,實會勁辛苦!好似我咁,淨係無番一年工(之前做秘書),依家我開始自己出去教小朋友(自僱,上門教小朋友),雖則唔係日日都咁忙,都只係得幾個學生,但頭頭我都真係攰到直頭連坐車都瞓着咗,仲係咁盅盅下差D盅咗埋去隔離乘客度,番到屋企我直頭攰到連飯都食唔落,好攰但個腦同個心都仍然好自然仲係咁LOAD係咁plan下堂點教D小朋友,又是對住部腦係咁打課程計劃(MARK番我下堂點教小朋友),結果又是成兩三點至瞓到,第二朝六點半又要起身湊仔番學,,,嗰期我真係攰到連野都唔想同老公講,我老公都好可憐... 搞到老公好似獨居咁...

我都係呢個零禮拜好咗好多咋!無初頭咁攰,個精神同身體適應咗咁既生活模式囉!

番工至緊要自己都要enjoy番工同份工,同埋要好明唔番工,無錢時到時仲難捱,所以依家自己有能力去賺少少錢,我覺得都幾滿足幾開心,雖則少,但至少自己都仲有能力去賺錢生活嘛.

為咗仔女,我地真係要加油!!!YES!WE CAN!!!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

你要開開心心.仔女大左會好錫你.加油

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 patpat234 於 09-10-24 00:48 發表

我自己開網店,本來生意都ok,夠我地假期吃喝玩樂,但呢2 ...
我依家嘅生活雖然冇妳咁'慘',但係我都捱過比仲辛苦好多嘅日子...我一樣咬緊牙關捱過咗...只要妳有信念妳一定會捱過嘅 $唔係最重要嘅,最緊要一家人開開心心過日子,係咪?
十卜YOU!!!
+油啊!!!
你的人格如何,你的人生亦必如何!

等待驗證會員

睇完成篇野, 我都知你捱得好辛苦lawmouth: , 只可以同你打打氣: 努力, 加油 !

大宅

好媽媽勳章

你真係好叻女.....係好媽媽亦係好老婆.....

......其實好多女人......面對困境......真係TOUGH過男人多多聲.......尤其係做咗人阿媽.......韌性超強.......

我真係覺得你好勁.......我都要打工.......不過比起你......嘆好多.......但都成日呻慘.......唉.......你真係我地D媽媽既好榜樣.......加油呀.......偶像..........
http://hk.myblog.yahoo.com/mickjunior318

子爵府

醒目開學勳章

好媽媽不易為.....加油,努力

侯爵府

BK Milk勳章

加油呀..支持你..!!

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

所以幾時都話女人萬歲,
女人真係可以為左頭家,
能屈能伸,努力

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

加油

珍珠宮

YES!! 大家一齊努力呀!!

珍珠宮

真係替你辛苦. 唔知講咩好.
我都在職, 但有工人幫手. 兩個小朋友(啊! 係大朋友)都讀中學, 所以唔辛苦.
但工人總會放假, 那段時間我就會覺得生不如死. 早上7:00忙到晚上12:00, 真係人都癲.
所以話事業家庭兩兼顧嘅婦女係值得表揚嘅.

男爵府

好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋

同路人, 只要一家人齊齊整整健健康康, 你一定有更好明天。加油!

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

我都係在職又無工人, 好彩得一個囡, 老公都叫有時幫到手~~
不過初初啊囡仲係bb時, 老公又唔係屋企,
我真係好慘, 返工就揍啊囡去婆婆度, 返工又要揍返屋企,又要洗奶瓶又要洗衫, 啊囡又扭計, 一晚起身成三四次~
不過都挨過了~~
大家一齊努力啦~~

水晶宮

好媽媽勳章

thx all.....

本來諗住8月開始可以一個月儲多幾千蚊,年尾或新年應該夠一家4口去韓國玩下雪.....家下連長洲都唔敢諗...唉...
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

水晶宮

原帖由 patpat234 於 09-10-24 13:31 發表
thx all.....

本來諗住8月開始可以一個月儲多幾千蚊,年尾或新年應該夠一家4口去韓國玩下雪.....家下連長洲都唔敢諗...唉...

加油啦!唔好諗得咁灰啦!或者之後有轉機呢~~~希望在明天嘛~~~ ^____^

水晶宮

你網店賣咩架...我黎幫襯啊...
少奶奶的身份,丫頭的命...

首頁

尾頁

跳至